Galerie horolezců
Horolezecká bibliografie
Časopis "Pohledy do historie"
Časová osa
FAQ
Galerii horolezců - karta lezce
 
Úvod
A
B
C
Č
D
Ď
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
R
Ř
S
Š
T
U
V
W
Z
Ž
Fotky lezců
Fotogalerie na karet lezců
Jen karty spopisem
Jen lezkyně
Přidat novou kartu
Rudolf Zabilka  

(1946 - 1967)

Legendární lezec, který v polovině 20. století působil zejména v Labských pískovcích, kde vytvořil řadu, na svoji dobu extrémních, prvovýstupů.

Jestliže zapsané údaje neodpovídají skutečnosti nebo zcela chybí, kliknutím na tlačítko Editace karty lezce je můžete doplnit, opravit nebo přidat.


 Fotogalerie lezce

1) Rudolf Zabilka (22.01.1946 - 28.12.1967), archiv Pavla Ščevlíka

2) Rudolf Zabilka (22.01.1946 - 28.12.1967), archiv Pavla Ščevlíka

3) Rudolf Zabilka (22.01.1946 - 28.12.1967), archiv Pavla Ščevlíka

4) Rudolf Zabilka (22.01.1946 - 28.12.1967), archiv Pavla Ščevlíka

5) Rudolf Zabilka (22.01.1946 - 28.12.1967), archiv Pavla Ščevlíka

6) Rudolf Zabilka (22.01.1946 - 28.12.1967), archiv Pavla Ščevlíka

7) Rudolf Zabilka (22.01.1946 - 28.12.1967), archiv Pavla Ščevlíka

8) Rudolf Zabilka (22.01.1946 - 28.12.1967), archiv Pavla Ščevlíka
 Bibliografie
Ivan Dieška, Václav Širl, B. Šišovská a kol. (1989):
HOROLEZECTVO encyklopédia
Karl Däweritz (1983):
Klettern im sächsischen Fels
Petr Štěpán (2000):
Papere La Puti
Rudolf Ohnesorge (2009):
Vzpomínky na Rudu Zabilku
Rudolf Zabilka (2008):
Kočičí stěna na Vojtěcha
Rudolf Zabilka (2009):
Sedření kůže na Tyršovu věž
Rudolf Ohnesorge (2009):
Vzpomínky na Rudu Zabilku - závěrečná část
Rudolf Ohnesorge (2009):
Vzpomínky na Rudu Zabilku - druhá a třetí část
Rudol Ohnesorge (2009):
Vzpomínky na Rudu Zabilku - čtrvtá, pátá a šestá část
Vladimír Slouka (1988):
Labské pískovce a lezení
Zdeněk Kropáček (2010):
Čisté lezení – pohled do historie lezení v Labském údolí
Simona Ulmonová (2006):
Něco málo z historie lezení v Labském údolí

 Lokalizace prvovýstupů





 Poznámka ke grafu: u 2 cest není uveden datum prvovýstupu.

 Evidované prvovýstupy
cesta klasifikace rok
BEZ TAHU LANA (ZLÝ BRATR) VIIb JPK 0
ZABILKŮV PILÍŘ  (MARTINKA - M) 9/9+ UIAA 0
TRAVERZOVÁ CESTA (PODMOKELSKÁ VĚŽ) IV Písk.Sasko 1960
ÚDOLNÍ CESTA (VOSÍ HNÍZDO ) VIIa Písk.Sasko 1961
ÚDOLNÍ CESTA - VAR.R. (ŽELVA) VIIa Písk.Sasko 1961
JIHOVÝCHODNÍ STĚNA (PUNŤA) V Písk.Sasko 1962
SEVEROVÝCHODNÍ HRANA (KOBYLÍ VĚŽ) VIIb Písk.Sasko 1962
NÁHORNÍ CESTA (DÓM) V JPK 1963
JIŽNÍ KOMÍN (STRÁŽNÍ VĚŽ) III Písk.Sasko 1963
LEVÁ SEVERNÍ SPÁRA (STRÁŽNÍ VĚŽ) IV Písk.Sasko 1963
SEVERNÍ KOMÍN (STRÁŽNÍ VĚŽ) II Písk.Sasko 1963
SEVERNÍ SPÁRA (STRÁŽNÍ VĚŽ) IV Písk.Sasko 1963
ZABILKOVA CESTA (RŮŽOVÁ VĚŽ) VIIc Písk.Sasko 1963
VZPOMÍNKOVÁ CESTA - VAR. (SKŘÍŇ ) VIIc Písk.Sasko 1963
DĚČÍNSKÁ CESTA (DRÁB) VIIIb Písk.Sasko 1963
DĚČÍNSKÁ CESTA - VRCHOLOVÁ VAR. (DRÁB) VIIa Písk.Sasko 1963
SEVERNÍ HRANA (VĚŽIČKA U ROZCESTÍ) VI Písk.Sasko 1963
LEVÁ ÚDOLNÍ CESTA (LOKOMOTIVA) VIIb Písk.Sasko 1964
SEVERNÍ CESTA (MOTÝLÍ KUŽEL) VIIa Písk.Sasko 1964
BUMERANG (JEPTIŠKA) VIIb Písk.Sasko 1964
CESTA PŘÁTELSTVÍ (JÁNOŠÍK) VIIb Písk.Sasko 1964
ZÁPADNÍ CESTA (JÁNOŠÍK) V Písk.Sasko 1964
EXPO 64 (HORNÍ JESKYNNÍ VĚŽ ) VIIb Písk.Sasko 1964
MRAVENČÍ CESTA (HRADNÍ VĚŽ) VIIb Písk.Sasko 1964
KRÁTKÁ HRANA (ROHOVÁ VĚŽ) VI Písk.Sasko 1964
ÚDOLNÍ CESTA - VAR.ZABILKOVA (RUDOLFŮV KÁMEN) VIIc Písk.Sasko 1964
NÁHORNÍ HRANA (SKŘÍŇ ) VIIb Písk.Sasko 1964
JIŽNÍ CESTA (STRÁŽCE POTOKA ) VI Písk.Sasko 1964
VĚTRNÁ STĚNA (STRÁŽCE POTOKA ) VIIb Písk.Sasko 1964
LIMONÁDOVÁ CESTA (VEČERNÍ VĚŽ) VIIb Písk.Sasko 1964
VEČERNÍ CESTA (VOJTĚCH) VIIb Písk.Sasko 1964
CESTA BEZ STAROSTÍ (VOSÍ HNÍZDO ) VIIa Písk.Sasko 1964
POD SLANĚNÍM (NEDĚLNÍ VĚŽ) V Písk.Sasko 1964
LEDNOVÁ (STŘEDNÍ VĚŽ) 6 UIAA 1964
PŘÍMÁ CESTA (DRÁBSKÝ SLOUP) VIIb Písk.Sasko 1964
DECHOVÁ CESTA (STARÁ VÁCLAVSKÁ STĚNA (STARÁ WENZELOVA STĚNA)) VIIb Písk.Sasko 1965
EXPO 65 (HAVRANÍ JEHLA ) VIIc Písk.Sasko 1965
PŘÍMÝ SMĚR - VAR.DOLNÍ (HORNÍ JESKYNNÍ VĚŽ ) VIIb Písk.Sasko 1965
CESTA PO NÁLEDÍ (KORUNA JESKYNĚ ) VIIb Písk.Sasko 1965
ÚDOLNÍ CESTA - VAR.MÁJOVÁ (KORUNA JESKYNĚ ) V Písk.Sasko 1965
NÁHORNÍ STĚNA V (VEČERNICE ) V Písk.Sasko 1965
SEVERNÍ HRANA (VEČERNICE ) III Písk.Sasko 1965
ZÁPADNÍ CESTA (VEČERNICE ) V Písk.Sasko 1965
NÁHORNÍ HRANA (VOJTÍŠEK ) V Písk.Sasko 1965
SEVEROZÁPADNÍ CESTA (ŠPIČÁK) VIIa Písk.Sasko 1965
STÍNOVÁ CESTA (ŽELVA) VIIc Písk.Sasko 1965
BALISTICKÁ HRANA (STŘEDNÍ JEHLA) 5 UIAA 1965
PŘÍMÁ VARIANTA (BRÁNA) VIIc JPK 1965
KATOLICKÁ CESTA (KOSTELÍK) VIIb Písk.Sasko 1966
BALISTICKÁ CESTA (JÁNOŠÍK) VIIIa Písk.Sasko 1966
SEVERNÍ CESTA (DUHOVÁ VĚŽ) III Písk.Sasko 1966
CESTA V ÚPRKU (HRADNÍ VĚŽ) VIIc Písk.Sasko 1966
MATEMATICKÁ CESTA (KAMZIČÍ HROT) VIIc Písk.Sasko 1966
SEDŘENÍ KŮŽE (SEVERNÍ TYRŠOVA VĚŽ) VIIc Písk.Sasko 1966
SEVEROVÝCHODNÍ CESTA (SEVERNÍ TYRŠOVA VĚŽ) IV Písk.Sasko 1966
EXPO 66 (SKŘÍŇ ) VIIc Písk.Sasko 1966
KOČIČÍ STĚNA (VOJTĚCH) VIIc Písk.Sasko 1966
RENATINA CESTA (ŽELVA) VIIb Písk.Sasko 1966
TUNELOVÁ ZÁPADNÍ CESTA (HLAVNÍ VĚŽ) VIIa Písk.Sasko 1966
TANEC MEZI VEJCI (PEVNOST (BECKSTEIN)) VIIb Písk.Sasko 1967
CESTA JEŽKŮ (BRATŘI) VI Písk.Sasko 1967
ZUBY NEHTY (DUHOVÁ VĚŽ) VIIc Písk.Sasko 1967
ŠEPOT KVĚTIN (DUHOVÁ VĚŽ) VIIc Písk.Sasko 1967
DRÁSADLO (ROLLING STONE) IV Písk.Sasko 1967
NERVOVÉ ZHROUCENÍ (ROLLING STONE) VIIa Písk.Sasko 1967
PARADOX (ROLLING STONE) V Písk.Sasko 1967
ANTIGRAVITAČNÍ KOMPLEX (SEVERNÍ TYRŠOVA VĚŽ) VIIa Písk.Sasko 1967
SONÁTA VERTIKÁLNÍHO ŽIVOTA (SEVERNÍ TYRŠOVA VĚŽ) VIIb Písk.Sasko 1967
IQ-150 (SKLENĚNÝ VRCH) VIIc Písk.Sasko 1967
KŘIŠŤÁLOVÝ TRAVERZ (SKLENĚNÝ VRCH) VI Písk.Sasko 1967

Jestiže nějaký starý prvovýstup tohoto lezce ve výše uvedeném seznamu chybí, znamená to, že na Skalních oblastech ČR není evidován. Tuto cestu lze dopsat v v sekci evidence skal a cest. Zde se nejprve proklikejte k dané skále a pak váš výstup zapište jako Zápis chybějící cesty. Pro tento typ zápisu se nemusíte nijak registrovat.








































Pohledy do historie lezení na skalách ČR

  • Galerie lezců na skalách ČR

  • Bibliografie vydané beletrie, časopisů, horolezeckých průvodců, samostatných novinových i webových článků a videí o historii lezení na skalách ČR a faksimilí historických Vrcholových knih a Protokolů o prvovýstupech

  • Webový časopis s originálními články o historii lezení na skalách ČR

  • Časová osa prvovýstupů na skalách ČR

  •  Databáze
    11755lezců v Galerii lezců
    75vydaných knih
    181novinových článků
    25webů
    193webových článků
    52Vrcholových knih
    2162Protokolů



    Potřebujete-li něco opravit
    nebo poradit, ozvěte se na
    zstrnad@netsystemas.com


    Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



    © Copyright 2004–2017 NETSYSTEM Int., a. s.
    Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu NETSYSTEM Int., a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru skalnioblasti.cz je NETSYSTEM Int, a. s., se sídlem Holého 936/10, 460 01 Liberec 1.

    Informace o reklamních plochách na serveru Skalní oblasti ČR