Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Moderní doba
vystaveno: 20. 9. 2018 , last update: 20.9.2018, , 13 komentářů
Související cesty: MODERNÍ DOBA,


Provýstupci to mají stále těžší a těžší, skály nepřibývají, logické(!) volné směry rovněž a ochránci přírody jsou již sešikováni. Přesto se nám podařilo jednu další cestu udělat ...  a až teď se dostávám k pointě, a tou je název "Moderní doba". Myslím, že je na místě zopakovat, jaká kritéria by měl prvovýstup v moderní době splňovat.

Především by to měla být logická linie! Bohužel dnes několik nenasytných prvovýstupců (řádově do desítky) podniká doslova kobercové nálety a vrtá kdekoliv, kde je ještě jen trochu místa. Tyto cesty jsou stejně  jen do počtu, a protože jim chybí krása a logika, tak je nikdo neleze a ze skály jen trčí hafo železa, ale " ... hlavně, že je to udělané!"

Druhou věcí je používaný materiál. Nechápu, proč drtivá většina výše uvedených stále používá pozinkované nebo nerezové kruhy, které pak ze stěny doslova svítí, když zásluhou ČHS jsou prvovýstupcům k dispozici speciální pískovcové nerezové borháky, které mají dříky stejně dlouhé a široké, jako to bývalo u kruhů a díky bronzovému odstínu ve stěně nejsou tak nápadné a neruší. Mnoho borců stále vrtá kruhy schválně tak, aby je bylo vidět co nejvíce a dav mohl náležitě obdivovat jejich statečnost. Ve skutečnosti věci škodí, protože tím jen prohlubují přirozený konflikt s OP, která by ze skal všechno železo nejraději odstranila. 

Třetí věcí je míra zajištěnosti pískovcových cest. V dnešní době je trend si vše ulehčovat, což se projevuje i při diskusích o tom, jak moc cesty na písku zajišťovat fixními jistícími prostředky, nic nového, je to evergreen každé generace dozadu, už se o tom bavíme desítky let. Existují dva protichůdné názory:

- tradicionalistický, který říká dávat železa co nejméně a kdo na to nemá, tak ať tam neleze,
- modernistický, který říká, že když jde o zdraví, tak by vše ostatní by mělo jít bokem

Střet těchto idejí nemá jasného vítěze, přesto se v dnešní moderní době trend začíná přiklánět k lepšímu zajišťování, a to zejména u nových cest. V kombinaci s UFO a mnohem lepším materiálem smyček a lan by se riziko "zrakvení se" mohlo snížit, jen je třeba dát pozor na to, aby tam stále nějaká ta psychická složka zůstala (že to jde, ukazuje situace na Oybině, kde i po masivním dojišťování cest se psychická stránka věci nevytratila, jen se těch borců už nepoláme tolik). 

Takže "Moderní doba" je logický směr, odjištěný lepenými pískovcovými borháky, první v 8 metrech, druhý v 15 metrech, přesně tak, jak to asi v moderní době má být.



Obr.: Pískovcový borhák Raveltic, 30cm pro lepení

Zdeněk Strnad

PS: nejspíše se strhne mela, ale je to můj pohled z Hruboskalska a širokého okolí, v Labáku to tak v podstatě už je, ale jde mi o vystižení očekávaných posunů i v "měkkých" oblastech.
20.9.2018

Komentáře, reakce:
Jen k tem kruhum..Me se ten kruh na pisku treba zrovna libi vic..Tak nejak to k tomu pisku proste patri. Co se tyce jisteni, to budou resit jeste nase deti :-)

Marphy, 20.9.2018.

Zdeňku, naprostý souhlas s nesmyslnými cestami a s používáním kvalitního jištění. Prvovýstupce nechť má právo udělat cestu více či méně zajištěnou, s ohledem na tradici té konkrétní oblasti.

V Oybině po masivním dojištění cest se sice zpřístupnila řada lezeckých terénů pro širší veřejnost, ale zároveň se tím naprosto změnil charakter určitých cest (např. Hohe Hangel, Schlingensuche, Rechter Schluchtriss, KVF-weg, Oybinverschneidung, Hüttlerweg). Cesty se lezou víc, lidi jsou spokojený, ale už nikdy to není tak hodnotná cesta jako dříve a znásobila se rychlost ničení skály (viz cesty výše). Někde je to dojištěno zbytečně díky dostupným smyčkám (Kastenturm SOriss). A někde si zase řeknu, že je to pěkná cesta a bez toho nR bych to nelezl. Paušálně, pro celou oblast, bych to ale neschvaloval. Mělo by záležet na konkrétní cestě, na stanovisku "OVK" a autora cesty. V podobném rozsahu bych to v ČR nepodporoval a Oybin by neměl být příkladem.

Vilda Patzelt, 21.9.2018.

No Těbůh.
to jsem zvědavej, co na tohle řeknou místní správci...i když, při jejich pružnosti, stačí ta krása zoxidovat...
Konečně jsem pochopil přísloví - Dráždit hada bosou nohou.
Jéňa

Jéňa, 21.9.2018.

Jednou větou zopakuji dvě věci, o které mi jde: aby se na písku nedělaly nesmyslné cesty jen proto. aby se tam kruhy výjimaly jak grafity někde na zdi a že není žádná hamba dát moderní fixní jištění i do relativně lehčích cest.

zs, 21.9.2018.

A ještě k tomu Oybinu: tvoje příklady jsou jasné, shodou okolností všechny znám, takže vím, o čem mluvíme. Ale třeba v té plotně Zuckerhutu je to, i přes přidané kruhy, stále poctivá lezba pro velké kluky.

Místní problém je v tom, že na Oybině a okolí byla kdysi laťka míry, když už dát kruh, posazena extrémně vysoko a vzhledem k povaze místní skály, kde to jsou často jen obliny bez možnosti smyček, to byly fakt drsné morálovky.

Místní ze dvou variant, tj. zachovat skanzen jen pro otrlé nebo dojistit, dali přednost variantě dojistit. Osobně vidím problém spíše v tom, že místo toho, aby dojistili jen kritická místa, tak dojišťují víceméně plošně, až mi to někdy přijde, že mají plán, který musí splnit (viz. třeba asi sedmi metrová Jižní spára na Kastenturm za IV, kde je kruh úplně zbytečný, protože hned vedle je bombáč uzel).

zs, 21.9.2018.

Někde to smysl má. Ta spára na Kastenturm je asi největší nesmysl, ale namátkou další příklady, kde by to být nemuselo (nemělo).
Gratzer Felsen Südriss IV
Gratzer Steine Rechte Sudkante VI
Oberer Monch Neuer Talweg VI
Oybiner Lokomotive Rechter Bergweg IV
Glocke Helle var. V
Elfenturm Linke Nordwand IV
Kiefernwand Verschneidung VI
Schalkstein SWwand V

Ta snaha zpřístupnit všechny věže pro lezeckou veřejnost je přehnaná, jelikož zmíněné cesty se hojně lezly i bez nR.

Vilda, 21.9.2018.

Chlapci moji milený, vaše diskuze nabrala trochu jiný směr...
Mě spíš zajímá názor lidí, jestli do silně tradicionalistické oblasti dávat BH (být tam K - tak není co řešit)
...Apropó nedovedu si představit takovouto cestu v Oybině
J.

Jéňa, 21.9.2018.

polemiku kruh/borhák vnímám z pohledu "dodržuj místní zvyklosti". dále na kvaky borhák, na velké věže kruhy (s příslušnými odstupy, žánop). dále na dobírací místa se tak nějak lépe hodí kruh. bronzová barva je určitě fajn, ale jsou situace, kdy se víc hodí stříbro. brání něco požadovat po výrobci/objednat kruhy mořené nabronzovo?
dále, z pohledu sportu, borhák ulovit udicí umí každej. u kruhu to vyžaduje nějaký fortel. na kruh (moderní s kularou hlavou dříku) se také hůře šlape.

no, oybin, některé přidané kruhy jsou trochu exces. ale zase je pravda, že to trošku rozptýlí zátěž softmoverů na více cest. těžko říci. oceňuji na tom, že to není akce šíleného blba přejišťovače, ale nějaký, byť sporný konsensus.

Lukas B., 21.9.2018.

Nemusíme chodit až do Oibinu. Tuhle v jsme byli v Planém dole v Dubskejch. Překvapilo mě, že v tak zapomenuté oblasti existují dodané borháky ve spoustě klasických cest. Třeba Stará cesta na Prosincovou od Zdeňka Kropáčka má borhák nebo Náhorní hrana na Barona od Milana Krauskopfa a Karla Běliny má kromě dříve dodaného kruhu ještě navíc nahoře nově dodaný borhák. Když jsem k němu dolezl, váhal jsem jestli ho cvaknout. I když nakonec převážil vlezle nabízený pocit bezpečí, cítil jsem že cesta jaksi ztratila svou původní eleganci a zážitek byl trochu jiný. Zkrátka tohle by se opravdu dít nemělo.

Jarda, 21.9.2018.

Hahaha tak tohle me rozsekalo "vahal jsem ale stejne cvaknul". Trochu na zamyslenou ne...

Tomas, 22.9.2018.

Tomáši, na zamyslenou je, že se objevuje železo v cestách kde nemá co dělat. Věř mi, že bych se bez něj obešel.

Jarda, 22.9.2018.

Žíhané nerezové kruhy (ve stejné barvě jako borháky) se pochopitelně normálně vyrábějí. Stříbrné pozinky se dají alespoň maskovat nějakou nenápadnou barvou na pozink. a Taky závisí na výšce stěny, viditelnosti s údolí a návštěvnosti oblasti.

moták, 22.9.2018.

stárnoucí staromilec, kterému už asi funguje jen jakási "logika"...tyhle články tady dříve strhovali melu, dnes spíš vzbudí úsměv

Jelen, 26.9.2018.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.