Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Jiří Novák:
Vzpomínka na Petra
vystaveno: 27. 11. 2022 , last update: 28.11.2022,
Související karty lezců: Petr Schnabl, Jiří Novák,













Obr.1: Petr Schnabl (1946 - 27.11. 2022)
 
Petra jsem koncem šedesátých let občas potkával ve Skaláku, který byl mým lezeckým domovem. On tíhnul spíše do Příhraz, kde realizoval i pár prvovýstupů a na „stará kolena“ tam pak chalupařil.  
 
Tehdy jsem netušil, že časem se z Petra stane můj dlouholetý kámoš a hlavně spolupracovník při vymýšlení a organizaci řady významných horolezeckých akcí v podstatě ve všech nejvýznamnějších lokalitách. 
 
Kromě lezení ve skalách, hlavně na písku, věnoval se i lezení v Tatrách, hlavně v zimě. Nevynechal ani mystickou Galerii Ganku. Pak následovaly logicky i výstupy v Alpách, kde se již v r. 1969 „blýskl“ druhým výstupem známé Messnerovy Cesty přátel v SZ stěně Civetty.




Obr. 2: Petr Schnabl překonává okrajovou trhlinu na Lyskammu v roce 1971 

Petrovi se ovšem zalíbily také vyšší kopce, hlavně v oblasti Pamíru. Jako náš první lezec zdolal všechny tři pamírské sedmitisícovky. Zúčastnil se i našeho vůbec prvního prvovýstupu na Pamíru a to v r. 1975 severní stěnou Piku Lenina. 



Obr. 3: Petr Schnabl pod vrcholem  Štítu Korženěvské v roce 1977
 
Koncem sedmdesátých let a po celá osmdesátá léta jsme s Petrem tvořili bafuňářské „lanové družstvo“. Já byl v horolezeckém svazu šéfem trenérské rady, obdoby dnešní komise alpinismu a Petr byl předsedou mezinárodní komise.

Po dlouhá léta jsme tak měli na starosti organizaci i zajištění vrcholných akcí horolezeckého svazu, a to od letních i zimních Alp, Kavkazu až k Himálaji.  Dost jsme racionálně využívali tehdy téměř jedinou možnost výjezdů – reciproční akce se zahraničními lezci. Byli to Rakušané, Švýcaři a hlavně Italové. Nepochybně vrcholem byla dobrodružná akce s objevením a zdoláním nejvyšší skalní stěny Země, 4.500 m vysoké západní stěny Dhaulagiri I. Petr to označil za šílenství… Nakonec k této stěně směrovaly celkem 3 expedice k novým cestám v letech 1984, 1985 a 1988 - ta ještě v kombinaci s prvovýstupem Z stěnou Annapurny I. 


Obr.4: Petr Schnabl při výstupu v západní stěně Dhaulagiri I v roce 1984 

Paradoxně jsem přesto s Petrem společně nelezl. V roce 1972 jsme s Joskou Rakoncajem vylezli S stěnu Lyskammu a S stěnu Matternornu a spolu s námi lezla dvojka Petr Schnabl a Zdeněk Brabec. Potom jsme společně v r. 1977 vylezli na Pik Korženěvské a až pak následovalo lezení v Z stěně Dhaulagiri. Po letech spolu s Jarýkem Stejskalem nás čekal ještě výlet do oblasti Mardi Himal. Jinak nic… Ve skalách jsme spolu chodili na pivo. 
 
Petr se významně zapsal do našeho horolezectví a vysokohorské turistiky také organizací řady treků do Nepálu především pro své kamarády. Absolvoval snad vše, co lze v Nepálu projít včetně těch nejnáročnějších tras.



Obr.5: zprava Petr Schnabl, Jirka Novák a a Jarýk Stejskal na treku, v pozadí Annapurna South, 2017

Řada přátel hor bude jistě na Petra vzpomínat v dobrém také proto, že po léta vedl významnou prodejnu map a průvodců KIWI. Byl to zásadní „základní tábor“ informací o horách celého světa. 



Obr.6: Petr Snabl, 2017

Petře – díky za vše…  Zůstaneš v našich vzpomínkách! 
28.11.2022

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.