Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Zdeněk Strnad:
Rozmohl se nám tady takový nešvar!
vystaveno: 23. 10. 2022 , last update: 15.11.2022, , 27 komentářů



Nějak se nám vytrácí úcta ke skalám! Tato úcta ke skalám po mnoho desetiletí vychází z toho, že jsme si je pro vlastní potěchu, vlastní rukou a vlastními náklady někde v lese nepostavili, ale shodou časoprostorých vesmírných okolností nám pouze bylo umožněno se toho jedinečného díla přírody dotýkat. 

S naivitou sobě vlastní předpokládám, že v ČHS stále platí, že lezení má být ke skále maximálně šetrné, železa co nejméně, udržují se místní tradice a v širším slova smyslu se ve skalách nehlučí.

Předpokládal bych, že v době umělých stěn v halách (autem až ke vchodu, teplo, sucho, pivko na dosah, vysoká koncentrace slečen nebo zdivočelých paniček nebo naopak polonahých šlachovitých mladíků) budou skalky před "výdobytky civilizace" ochráněny. Ale, jak by řekl Václav Havel, není tomu tak.

O co konkrétně jde? Třeba o nový fenomén, kdy správce skal vedle starého kruhu zalepí nový, ale ten starý tam nechá! Už je toho docela dost a nejlépe bude uvést příklady:

1) Suché skály - 1. kruh na tzv. Malé plotně


Obr. 1. Malá plotna - 1. kruh

Připomínám, že jediným důvodem k výměně kruhu je, že je tak poškozený, že už není bezpečný a výměna musí být ke skále maximálně šetrná. Takže ideálně starý vytáhnout a místo něj dát nový, z nového materiálu a novou usazovací technologií. Že to je někdy problém (divná skála, starý nejde vyndat apod.) je jasné, pak tedy nový usadit někam vedle, ale v každém případě ten původní odstranit.


Obr. 2. Malá plotna - detail 1. kruhu

S pohledem na detail "dvojčete" 1. kruhu na Malé plotně a s důvěrnou znalostí konkrétní situace (za život jsem ho cvakal už nejméně 15x) nechápu, proč bylo nutné tam ten nový kruh vůbec dávat! Ten původní je v pořádku, a když už, tak se určitě dal vytáhnout. Spíše mi to připadá jako exhibice někoho, kdo objevil, jak snadnou se dnes dá k novému kruhu dostat a do skály ho zalepit.

Není to na Suškách jediný "případ", úplně stejně je zdvojen 2. kruh na cestě "JV roh" na Hlavní věži. Tam navíc 3 metry nad 1. kruh někdo přidal borhák, přitom není jasné proč.

2) Tisá, Věže pod silnicí - Velbloud: 1. kruh v Údolní cestě


Obr. 3. Velbloud, Údolní cesta - 1. kruh

3) Svojkov - Českolipská věž, na pravé hraně náhorní stěny jsou zdvojené kruhy ve Voldřichově cestě:

Obr. 4. Českolipská věž, Voldřichova cesta
 
4) ... a co třeba slaňáky na Kobyle v Laholi:


Obr. 5. Kobyla (Lahole) - slaňáky

Tato fotka (viz. originál) je vystavena na serveru Joerga Brutschera a pochází z roku 2015. Ten vpředu dole je pravděpodobně původní slaňák z roku 1953, za ním jeho následovník někdy z 80. let minulého století a vzadu nahoře pak slaňák z doby víceméně současné. Proč to všechno muselo být, když i dnes se dá slanit ze všech tří? Fotka je přece jen starší, a tak když někdo do diskuse k článku napíše, že už to je dávno odstraněno, tak sklopím uši, omluvím se a z textu to odstraním.


Dlouho jsem váhal, zda toto téma otevřít. Ale příklady ukazují, že už to není nějaký místní problém, ale už se to rozjelo všude a je nejvyšší čas s tím začít něco dělat.

Nakonec bych ještě dodal, že tímto pouze poukazuji na nedokončenou práci a určitě to není tak, že bych se do správců skal chtěl nějak navážet. V terénu to na nich stojí a jejich práce si obecně velice vážím, spíše vidím problém "výše", u těch různých předsedů a místopředsedů čehokoliv, kteří by na to měli dohlížet, ale jak se zdá, tak je jim to šuma-fuk. K čemu pak jsou?
15.11.2022

Komentáře, reakce:
1. lepený kruh nelze osadit do staré díry při zachování schváleného technologického postupu.

2. při vytloukání starého kruhu často vznikne díra jak do pr..., nejlepší je starý kruh uříznout aku flexou a zamazat betonem. Vrtačku má dnes kdekdo, akuflexu spíš ne.

3. prostřední slaňák z Kobyly podle koroze a zúžení u skály odhaduji na ferofix.

retez, 10.11.2022.

Jestli to není v tom, že zalepit nový kruh je mnohem méně práce za mnohem více peněz! Vyndat starý je obvykle pěkná pakárna, co se nikomu nevyplatí a tak to prostě nechají být. ČHS by si to měl hlídat, nebo zase bude problém s ochránci.

Karel N., 11.11.2022.

K "retez": Body 1. a 2. jsou jasné, k tomu body 3. bych jen dodal, že je-li to kruh ve "ferofixu", pak se už tuplem měl dávno vyndat!

Kdo nepamatuje, tak před dlouhým časem se v Prachově začal pro temování kruhů používat přípravek "ferofix". Časem se ale ukázalo, že mezi železem a látkami ve "ferofixu" probíhá chemická reakce a neviditelná železná část dříku kruhu velmi rychle hloubkově korodovala! Takže se toho zase rychle nechalo, ale dnes asi nikdo neví, jestli je vyměněné vše.

zs, 11.11.2022.

vyndavání kruhu není žádná sranda; jakžtakž lze vytáhnout kruh osazený "tvrdou" technologií (zabetonovaný), to je jenom dřina a pakárna; kruh se našponuje (třeba pomocí heveru štorcáku) a do dříku ze z boku tluče, a on postupně začne pomaličku povylézat (a fakt to jde jen pomaličku). kruh osazený klasickou metodou do olova a řádně zareznutý (a nafouklý) lze vytáhnout jen za cenu vytvoření kráteru - možná by to tahání a ťukání mohlo zafungovat někde na strouhance poddajnější než olovo. asi by pomohlo odvrtání celého dříku včetně temování jádrovkou (to by vznikla díra o trochu větší než původní díra od rouráku, tam by bylo osazení nového kruhu jen otázkou trochu extrémní spotřeby lepidla). nevím, jestli by fungovala nějaká "instalatérská" metoda (vyhřátí dříku kruhu plamenem), ale obávám se, že ta by byla ke skále a k lesu okolo mimořádně destruktivní. takže zkusit to a v případě neúspěchu pak uřezat, hliníkový sprej na pahejl a pak sanační cementová provzdušněná malta.

námět pro pokusování materiálové komise - co takhle udělat nějakou technologickou seanci někde na šutrech v lomu - nikoli vrtání, ale vytahování kruhů?

Lukas B., 11.11.2022.

ostatně, to mě napadá, na to by bylo vhodné použití toho Ťéšova zkušebního forychtuňku na zkoušení jištění, napumpovat a ťukat.

Lukas B., 11.11.2022.

K "Lukas B.": Je jasné, že "šetrné" vytáhnutí starého kruhu se většinou nepovede. A právě proto by úplně první úvaha před vlastní výměnou měla být ta, zda daný kruh je opravdu tak špatný, že je jeho výměna nutná. Např. ten 1.kruh na Malé plotně je úplně v pořádku a mohl sloužit ještě dalších 20 let.

Ten vytahovák by určitě pomohl a nemusel by to být až takový problém, třeba nějaký malý "hupcuk" na trojnožce. Stačilo by jen chtít ...

A mimochodem, ve všech posledních "výjimkách" v "zájmových" územích OP se uvádí, že výměna jištění má být s OP předem minimálně konzultována a velmi pochybuji, že by to takto schválovali.



zs, 11.11.2022.

Nechávání starých kruhů vedle nových se mi taky nelíbí, ale trval bych na vytahování a ne na odřezávání aku-flexou. I když se to zamaže cementem, tak to časem ze skály vlivem eroze vyleze a po čase by se to muselo odřezávat znovu a kdo to bude dělat?

jlasek, 11.11.2022.

ano, úvaha na kruhem jestli skutečně potřebuje vyměnit je na místě na měla by být prvním krokem. a připomněl bych jako variantu dřívější diskusi nad nerezovým kruhem vevařeným do stávajícího dříku na Töpferu nad Oybinem.

Lukas B., 11.11.2022.

doplňuji, aktualita "že by kouzelníci", 2015

Lukas B., 11.11.2022.

No tak třeba ten kruh na Malé plotně tam dával bývalý správce Honza Kusko a aby ten starý mohl uřezat tak by kolem dříku musel vymlatit kráter. Kdo to tam zná tak ví jak je dřík zapuštěný do skály. Jestli bylo potřeba ho měnit? No určitě to bylo dobré. On ten starý původní kruh není zrovna masivní a jelikož je to tam jediné a klíčové jištění tak jen ať je pořádné. Problémy autora článku bych vážně chtěl mít. Nikdo mu nebrání aby to staré dvojité jištění odstraňovat po konzultaci se správcem. Takže doporučuji méně kecat (psát články) a více makat! Acta non verba!

Honta, 13.11.2022.

čhs by měl vydat závaznou metodiku pro přejišťování a zahrnout povinnost odstranit původní kruh v rámci přejišťování.
Správcové by měli být na takovou operaci dopředu a adekvátně připraveni (vybavení, tahací přípravky atd.) a vůbec schopni vymyslet šetrný způsob v daném konkr. případě.

hnidopíchač, 14.11.2022.

Btw ten borhák v cestě JV roh na suškách je jasné proč tam je. Nahrazuje tu skobu s tenkým kroužkem která tam byla původně respektive ona tam pořád je(alespoň letos na jaře tam ještě byla) ale je tak malá že se snadno přehlédne a člověk by si do ní nepověsil ani lezačky.

Black , 14.11.2022.

Cílem tohoto textu bylo upozornit na vznikající problém, který není možné vyřešit jen tak mávnutím rukou. Rozhodně nebylo cílem tím získat pro SO vyšší návštěvnost (kdo pamatuje CAO News, tak tam autor nikdy nezapomněl někam na konec přidat nějakou nahotinku, ale touto cestou s SO nejdeme).

Od lidí jsem dostal několik dalších fotek např. z Panteonu, nějaké reakce jsou zde, řada jich přišla emailem a co jsem tak mluvil s lidmi ze "svazových struktur", tak možná naivně předpokládám, že ČHS vyzkouší nebo vyvine nějakou použitelnou metodiku a pak na ní taky bude trvat.

Aby bylo jasné, že nejde o nějakou malichernost, vystavil jsem modul "Sumační přehledy počtů železa ve skalách Českého ráje" (v menu na titulní straně červeně "Kruhy Českého ráje"). Např. je vidět, že v celém Českém ráji je minimálně 14 046 kruhů. Ještě upravíme a přidáme modul se sumacemi železa pro jednotlivé dekády, ze kterého bude vidět, kolik toho asi tak je k výměně.

A v textu článku jsem z konce vyhodil větu: "ale jak se zdá, tak je jim to šuma-fuk. K čemu pak jsou?". Co jsem s nimi mluvil, tak jim to šuma-fuk není, jen zatím moc neví, co s tím.

zs, 16.11.2022.

Sumační přehledy kruhů už jsou i po dekádách. Jen v Českém ráji je v cestách starších 50 let okolo 1300 kruhů, ale kolik z nich je již vyměněných, to nevím. I při velmi optimistickém tvrzení "vyměněný je minimálně každý desátý", tak se dostáváme k číslo cca 1000 kruhů, které jen v Českém ráji čekají na výměnu.

A kdyby to mělo znamenat, že vedle každého starého kruhu přibyde jeden nový lepená nerezák, tak to u AOPK určitě neprojde. Staré se musí vytahovat nebo řezat, nelze je tam nechávat.

zs, 16.11.2022.

Takže navrhuji toto.
1.ČHS neprodleně začne vyměňovat VŠECHNY kruhy které nejsou nerezové.V chronologickém pořadí ve kterém cesty vznikly bez ohledu na to jestli tam kruh už měněný byl. Jinak řečeno cílem je aby ve VŠECH cestách stávajících i do budoucna vzniklých byly pouze nerezové kruhy případně lepené borháky.

2.Ve VŠECH cestách na měkkém pískovci (Skalák budiž příkladem) bude "významné" postupové jištění v hodinách nahrazeno borhákem.Příkladem budiž hodiny na v údolce na Blatník mezi druhým a třetím kruhem na hraně. Jednak jde o bezpečnost jelikož ty hodiny v době vzniku cesty takto určitě nevypadaly a to co z nich zbývá dnes je o strach a za druhé nebude pokračovat ničení skály.

Black , 16.11.2022.

Nějak nerozumím tomu sumáři těch kruhů. Třeba v oblasti Bezděčín je 158 cest což by asi odpovídalo ale kruhů je tam psaných jen 9 přitom v Bezděčně má každá část cesta průměrně 2-3 kruhy to jsou stovky kruhů dále tam má drtivá většina cest vlastní slaňák to znamená že jich tam bude kolem 150ti ale psaných je jich jen 8.

Black , 16.11.2022.

Na ten Bezděčín kouknu, ostatní nestojí za komentář.

zs, 16.11.2022.

To jen potvrzuje že je to naprostá pravda.

Black , 16.11.2022.

Bezděčín jsem projel, z čiré nedbalosti nebyl zpracován poslední verzí procedury pro určení počtů železa, ale už by to mělo sedět. Nevím kdo to je "Black", myslím, že mu podstata problému dochází, ale nechává se unášet nějakými svými vnitřními pocity, což je škoda, tudy cesta nevede.

zs, 16.11.2022.

Já se přeci nenechávám vůbec ničím unášet. Naprosto chápu o co ti jde a v prapodstatě s tebou souhlasím. V tom článku jsi sice pojmenoval problém (i když třeba ohledně toho borháku v cestě JV roh jsi mimo což nechápu protože v průvodci je ta skoba kterou ten borhák nahrazuje uvedená) ale kloudné funkční řešení jsi nenavrhl. Naopak já jsem v těch dvou bodech navrhl systémové a hlavně funkční řešení. Jen pokud se to přejišťování bude dělat systematicky a přímo pod záštitou výkonného výboru ČHS bude zajištěné že to proběhne tak aby tam už žádné zdvojené jištění nebylo. Pokud se ta výměna bude dělat živelně a jen tam kde někdo uzná že stávající kruh je už dost velká rakovina že by bylo dobré ho vyměnit může se stávat že to bude někde vypadat tak jak to vypadá. Takže tudy a pouze tudy ta cesta vede. Postupnou systematickou výměnou VŠECH kruhů za nerezové. Protože až se to stane tak už se tu nikdy respektive desítky a desítky let takovou věc nebudeme muset řešit. Ten druhý bod byl spíše takový námět do diskuze ale myslím že návrh je to naprosto relevantní a logický. Kdo jsem je jedno nemám problém své jméno někomu říct ale stejně ti nic neřekne a já na internet své jméno zbytečně nepíšu.

Jan Ž. (Black) , 16.11.2022.

Jen ještě k tomu Bezděčínu. Ten je celkově nějaký špatný. Teď jsem zběžně koukal a jen na Hřebenové věži jsou minimálně tři "staré" cesty s kruhy které zde v průvodci uvedené nejsou.

Black , 16.11.2022.

Zdenku ahoj,
téma Tvého příspěvku je veskrze aktuální a jeho nosná myšlenka je zcela na místě.

Nicméně:
- jak už bylo zmíněno vytlouct starý zarezlý kruh je mnohdy neřešitelný problém. Nejslabším článkem totiž zpravidla není dřík kruhu ale svar kroužku. po pár ranách kladivem praskne a kruh pak již není za co páčit ani tahat. Teda pokud nevytahuješ ven zánovní kruh, ale kruh, který již potřebuje výměnu. Nezbývá tedy než řezat a dřík přemáznout zbytky chemické malty vytlačené po zalepení nového nerezového kroužku. Na tvrdé skále to je bez doprovodných problémů.
Co to udělá na měkkém pískovci typu Sedmihorky neumím posoudit.

- lepit nový kruh do díry po původním jištění zpravidla nejde.
Já jsem sice tam, kde byly použity nýty s dříkem 10mm převrtával na 14mm. Ale byla to vždy strašná pakárna. Sekáč měl tendenci se zakusovat a bylo to násobně horší než vrtat novou díru do plného materiálu. To bylo při ručním sekání děr. Dnes kdy jsou k dispozici vrtačky by to možná při vícebřitých vrtácích jít mohlo, ale stejně to neřeší problém s tím, že u mnohých starých jištění typu kruh se do skály při osazování zavleče vnitřní pnutí, které narušuje kvalitu skály v daném místě. Krom toho pro lepení potřebuješ dokonale čistý povrch skály bez rzi a pod. nečistot. Což bez převrtání na větší průměr a následném vykartáčování neuděláš. Přičemž původní kruhy mají zpravidla větší dřík, než ty nové lepené. Kde je zapotřebí dodržet mezeru na lepidlo cca 1mm na každé straně. O něco málo větší být může, ale ne o moc.


Jinak se zpravcům skal divím, že ve skále nechávají ve skále i to původní jištění. Ona ta ušetřená práce by je totiž mohla přijít pěkně draho u soudu když by nějaký popleta se zranil v důsledku použití toho původního jištění. V případě nehody totiž policie nehledá ani tak skutečnou příčinu nehody jako spíše viníka a zde se zajímá zejména o to, zda si každý splnil své povinnosti a pokud najde někoho, kdo ne, pak mu zavinění hodí na hrb a jde se k soudu. Přičemž správci skal, kteří si za výměnu jištění nechají od svazu zaplatit mají povinnost odstranit staré jištění...


JiB, 17.11.2022.

k poslednímu Jibovu příspěvku; manuály dodavatelů "srágor" počítají s nějakou vrstvou chemické malty obalující dřík (+2 mm k průměru u tenkých, + 4 mm u tlustých, tedy dřík/závitovka 10 do díry 12 mm, dřík/závitovka 24 mm do vrtu 28 a podobně (spíš to naráží na obvyklou řadu závitovek a vrtáků) , tlustší vrstva nějak zásadně nevadí - ovšem provede-li se dobře, a je-li díra dokonale odzadu vyplněná. dá se to při šikovnosti a kázni slušně zvládnout vlepujeme-li shora do vodorovné plochy, do svislé plochy nebo do převisu to je na pováženou. intuitivní postupy řemeslníků, kdy okolo dříku nastrkají do čerstvé chemické malty hřebíky nebudu a nechci komentovat.
správný a neprofesionálně zvladatelný postup při osazování do většího průměru je nadvakrát - větší díru komplet vyplnit chemickou maltou (nebo sanační maltou s redukovaným smrštěním) a pak po jejím vytvrdnutí vyvrtat díru ideální a zalepit. naráží to na čas a velkou spotřebu materiálů.

Lukas B., 17.11.2022.

Měl bych také pár poznámek.
K Honta (13.11.) Snažím se víc makat než kecat, ale ten tvůj komentář je dost mimo. NEDÍLNOU součástí výměny jištění (kruhu, slaňáku, borháku…) je odstranění toho starého TEČKA. To platilo vždy a dnes je to i podmínka (ČHS, CVK) pro případné vyplacení odměn za údržbu. Nechci hodnotit stav původního kruhu, to je vždycky trochu loterie a první pohled může hodně klamat. Přejišťování hodně lezených populárek je za mě určitě dobře. Nechat vedle starý kruh je ale prasárna a pokud to udělal správce tak dvojnásobná. Není v tom nic osobního proti Honzovi Kuskovi, ani nechci rozebírat, jestli za tohle dostal zaplaceno. Já doporučuju míň řešit dojišťování Velké plotny a dělat práci pořádně tak jak se má! Určitě to půjde za pomocí flexi udělat co nejvíc šetrně a kdo ví, třeba půjde po pár ranách lehce ven. To se na oko taky těžko pozná.
Řešit drobné zaříznutí tří milimetrovým kotoučem do skály a následné zaretušování, mě v porovnání se zářezy od špatného dobírání, slaňování atd. přijdou trochu mimo mísu. Určitě lepší než tenhle dvoják.
K Black (16.11.) Bod 1. nerez by u kruhů nikdo nezaplatil. Nejsme u moře a dobře zalepený pozink určitě stačí. To pořadí je taky diskutabilní. Chybí totiž lidi na práci a obzvlášť ty zkušení. Ono je totiž vyměnit a vyměnit, ale právě o tom tenhle příspěvek je. Zároveň může být rok starý blbě zalepený nerezák v blbém místě daleko větší riziko než padesát let starý dobře utemovaný sekčák. Jak je uvedeno výše, určitě by měla být priorita vyměnit hodně lezený cesty.
Bod 2. To je taky na delší debatu, a to kde by se mělo fixní jištění přidat, by mělo být na citlivém posouzení správce a OVK. Hodiny (až na výjimky) nelze brát za tutové jištění jako kruh. Když občas vidím, s jakou důvěrou k nim někteří lezci přistupují, jako by to byl nejt na Makaku, tak jdu radši za roh.
K všem ostatním o tom, jak tahat a lepit. K tahání asi tolik, vše je o šikovnosti a zkušenostech. Dnes s flexou a vrtačkou to je mnohem lepší než dřív. Jasně někdy je to pakárna a trvá to, ale to se ví. Pokud to chci dělat, tak to dělám (nejlépe pořádně), pokud ne nedělám to. Instalatérské metody, trojnožky, hupcuky atd. jsou z mého pohledu hovadina, zrovna tak i nějaká metodika vytahování.
Co se týče osazování, to je vymyšlené a zúčastnit se kurzu ČHS není problém, tak je zbytečný to tady „vědecky“ rozebírat. Znát správný postup lepení ale nestačí, zase je to o zkušenostech, aby byl kruh i ve správném místě.
Toť vše.


Bojsa, 18.11.2022.

No Bojso já teda žiju v přesvědčení že nové lepené kruhy ČHS které se teď používají mimo jiné i k přejišťování jsou nerez podle normy ČSN EN 959?!A takový kruh je i v požadavku svazu na přejišťování. Takže je asi zaplatit lze. Žádné nové pozinkové jsem nikde neviděl. A dále mě celkem milé překvapil tvůj názor na ty hodiny protože tvůj výrok "kde jsou hodiny není potřeba kruh" je mezi prostým horolezným lidem už zlidovělý. Ale v kontextu toho co jsi tady napsal si nejsem jistý jestli je to opravdu tvůj výrok. Každopádně to co jsem napsal o těch projetých hodinách platí a obzvláště u vás na strouhance ve skaláku.

Black , 19.11.2022.

k Bojsovi - to je typický konflikt řemeslníka s trapným teoretikem, každý to holt vidíme ze svého úhlu, Ty jsi nesporně zalepil více kruhů (stavebních kotev etc), já jsem se zatím hádal s všelikými ekšperty a tu a tam jsem připravoval scénář nějaké zkoušky (upřímně oceňuji že jsi nepoužil argument že lezeš o deset písmenek těžší cesty než já). osazování při prvovýstupu nebo podmínkách neřešme (včetně umístění kruhu plusmínus metr do spolehlivé skály) tam opravdu není co řešit a je to řemeslo. otázkou jsou ty podmínky neideální; jak se chovat co nejšetrněji a zároveň bezpečně, když už jednou tam to staré nevyhovující oko je.

nevím jak to bylo, ale nepochybuji o tom, že ferofix vymyslel používat nějaký zkušený řemeslník bez toho trapného teoretického bekgraundu.

Lukas N., 19.11.2022.

Zdar,
no tak jako každá diskuse, tak i tahle se nám trochu vzdaluje od původního tématu. To původní bylo o šlendriánu některých správců a nedostatečné kontrole jejich práce OVKáčkama a CVK. Bohužel to ve skalách nejde přehlídnout a mě to teda taky dost vadí. Nejsem profi webový diskutér (radši z očí do očí) ale, Honta byl tou poslední kapkou. Stále platí že nejde neexistuje, buď neumím, nebo nechci.
Blacku tvé přesvědčení musím trochu poopravit. Směr CVK dávat do skal to nejlepší (nerez) je určitě chvályhodný. Nicméně cena tuším cca 600,-Kč za kruh vedla v oblastech s měkčím pískovcem k debatě poměr cena/výkon. Na Hrubici a nejen tam se po dohodě s CVK už delší dobu pro prvovýstupy i přejišťování používají kruhy pozinkované. Ve Skaláku je jich opravdu spousta, tuším že dnes už víc jak nerezáků. Číslo jejich normy neznám a je mi to opravdu fuk. Jsou taky certifikované a pokud jsou dobře zalepené, tak si troufnu říct, že na sto let. Tedy pokud to vydrží skála okolo a hlavně jsou za půlku cca za 300,-Kč. Dotovaná cena kruhu pro prvovýstupy je 100,-Kč jedno z čeho. Takže když udělám cestu přes čtyři nerezáky, podpoří to ČHS dvoulitrem jen za železo. To jen pro představu, jaká je reálná cena za to, že se do skal nedává šrot (teda až na Prachtela). Za mě je to určitě dobře.
K hodinám jsi jaksi vynechal mou poznámku „až na výjimky“. Nevím, co zlidovělo, ale je potřeba rozlišovat v jakém materiálu. Pokud jim věřím kruh nedám. Je to asi trošku vytržené z kontextu. Každopádně když jsem viděl borce, jak dobíral v „hodinách“ dva metry pod vrškem v Schuckovce na Bránu, udělalo se mi blbě.
Pro Lukase N. Pokud jde o to, jak se chovat co nejšetrněji a bezpečně. Bezpečnost je na každým sólo. Pokud máš pocit, že je kruh za zenitem nahlas to OVKčku. Co se týká šetrného odstranění, tak za mě je vše dávno vymyšlené. Dřív bylo jen kladivo a taky to šlo. Dnes to navíc můžeš odvrtat, nebo odříznout. Jaký další manuál? To je jako při výměně něčeho v motoru. Všichni mechanici vědí jak (podle manuálu), ale šrouby můžou být zarezlé, nebo se utrhnou. Tady se řeší jen, že se má odstranit staré jištění, což bohužel v rozporu z „manuálem pro výměny“ někteří nedělají. Doporučuju se to naučit od někoho kdo už nějaké zkušenosti má, ale pokud si chce někdo vzít hupcuk je to jeho kaše.
Co já vím, tak ferofix se do skal dostal při prvovýstupech a až potom se začal používat při výměnách, ale nejsem si tím jistý. Třeba to bylo naopak, ale určitě to někdo z pamětníků bude vědět.
Pro oba. Pokud to máme dál rozebírat (za mě není co), navrhuju debatu někde v hospodě. Mějte se.


Bojsa, 19.11.2022.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.