Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Zdeněk Strnad:
Několik poznámek k výraznému omezení prvovýstupů v novém Povolení lezení v Českém ráji.
vystaveno: 21. 2. 2022 , last update: 21.2.2022, , 24 komentářů

Jak se zde z diskusí a komunikace na pozadí ukazuje, tak lezecké veřejnosti k dané věci chybí řada základních informací, zkusím je tedy shrnout a logicky poskládat do trochu jiného pohledu na problematiku prvovýstupů v Českém ráji (ČR). Předesílám, že v textu se budu vyhýbat konkrétním jménům, spíše mi jde o principy a kdo se zajímá, tak stejně ví Who Is Who.

Ochrana přírody (OP) stále řeší principiální otázku, co je jejím úkolem, zda  "chránit přírodu pro lidi" nebo "chránit přírodu proti lidem".

Jasně že mě hned napadá "pro lidi", ale když okolo sebe ve Skaláku vidím, co se děje, tak rozumím tomu, že státní ochrana přírody je objektivními okolnostmi tlačena k variantě druhé, tj "proti lidem".

Co se nás lezců týče, tak nikdo nezpochyňuje, že hlavní škůdci nejsou lezci, ale davy městských konzumentů, které kovidové vlny vyhnaly z města tzv. "do přírody" a oni se tam pak chovají úplně stejně jako v nákupních centrech. Ale Skalák / Drábky / Příhrazy na to prostě nejsou připraveny (Prachov vynechávám, to je dnes lunapark). Nejsou tady magaparkoviště, nejsou tady žádná veřejná WC, není tady žádný svoz odpadů ... takže auta všude po lese, za každým stromkem použité papírové kapesníky, podél pěšin poházené lahve, plechovky nebo igeliltky. Mnoho lidí nechápe, že co si do lesa donese, to si taky má odnést ... a když už musí, tak to po sobě má zahrabat. Ač jsme v tom (skoro) nevinně, tak OP nás s nimi hází do jednoho pytle, prostě pro ni jsme součást "problému" .

Ještě než se posuneme, tak jen zopakuji, kdo v této kauze proti sobě stojí, možná je to zbytečné, ale pro jistotu. 

Na straně jedné státní OP, v ČR jde konkrétně o CHKO Český ráj (CHKO ČR), což je oddělení Regionálního pracoviště AOPK Liberecko (RP), které je organizační součástí Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK). V čele CHKO stojí vedoucí CHKO, v čele RP stojí ředitel.

Na straně lezecké komunity je to ČHS, který je příjemcem státní dotace pro sport "horolezectví" a AOPK jej bere jako partnera pro vyjednávíní o podmínkách lezení na územích, které AOPK spravuje. 

Toliko nutný úvod a už se dostáváme k podstatě problematiky prvovýstupů v ČR.

AOPK v řadě svých dřívějších Povoleních podmínila vytváření nových prvovýstupů předchozím souhlasem CHKO. Vedení CHKO ČR však nabylo dojmu, že tuto svoji úlohu nemá zvládnutou a v první reakci vedoucí CHKO prohlásil, že v dalším Povolení už budou prvovýstupy v ČR plošně zakázány. V situaci, kdy je CHKO výrazně limitováno nízkým rozpočtem, tj. malým počtem lidí, tak je logické, že hledá co nejjednodušší řešení. 

Zároveň se i v rámci místí lezecké komunity začaly ozývat hlasy, že většina nových prvovýstupů už nemá logiku a nové prvovýstupy je třeba nějak interně regulovat. Tato myšlenka ostatně nebyla vůbec nová, v té době už to fungovalo v Labáku nebo na Prachově.

Vše, o čem bude dále řeč, se týká jen  Hruboskalska, které spadá pod OVK Hruboskalsko (OVK HS), ostatní OVKčka se toho přímo nezůčastnila.

Když tato informace z CHKO ČR prosákla ven, tak se na žádost některých členů OVK HS sešla a začala debata co se s tím dá dělat.

Na rozdíl třeba od Labáku, kde nejaktivnějnší prvovýstupci jsou mimo struktury ČHS, tak na Hruboskalsku byl problém, že zdaleka největší prvovýstupce byl (a stále je) předsedou OVK HS, o nové prvovýstupy žádal sám sebe, sám si žádosti schvaloval a pak si ještě sám sobě schvaloval i své prvovýstupy. Obecně by to asi zase nemusel být až tak velký problém, kdyby někteří členové OVK nepoukázali na to, že některé jeho prvovýstupy už jsou "mimo" a nevznesli otázku, jestli to takto na Hruboskalsku vlastně chceme a neměli bychom se vrátit ke kolektivnímu pojetí činnnosti OVK HS.

Že byl oheň okamžitě na střeše je jasné, ale postupně se dospělo ke konsenzu (viz. zápisy), že na Hruboskalsku zavedeme systém internetového podávání žádostí o prvovýstupy, žádosti pak budeme kolektivně posuzovat hlasováním a pokusíme se do toho zapojit i CHKO ČR, pro kterou by to měl být silný signál, že i přes rozdílné cíle jsme schopni úzké spolupráce.

Přes různá úskalí netechnické povahy byl systém podávání žádostí a jejich schvalování hlasováním připraven a spuštěn, a to jak pro žadatele, tak pro OVK HS a tak i pro CHKO ČR, který souhlasil s tím, že kdyby to takto fungovalo, tak by mu to vyřešilo jeden z jeho mnoha problémů v celém Českém ráji ... a "dala by nám pokoj".

Z pohledu AOPK byla evidence žádostí pojata jako pilotní projekt pro Hruboskalsko s tím, že když se to osvědčí, tak se to pustí i pro další OVKčka v ČR (Prachov, Mužský a severní oblasti ČR).

Zásadní informací je, že tento systém zachovával dosavadní pozici OVK HS, která si v celém centrálním Skaláku prvovýstupy schvalovala sama a předchozí souhlas CHKO byl vyžadován jen v okrajových sektorech jako např. Hruboskalská údolíčka, Vidlák nebo Věžák.

Po spuštění evidence žádostí se ukazovalo, že na řadu věcí nebo kombinací možností se zapomnělo a bylo třeba je rychle doplňovat. Také na straně CHKO bylo třeba doladit vzory formulářů tak, aby vše zapadlo i do jejich interních evidencí a systémů, ale celkově se to dařilo rychle posouvat k cíli. 

Bohužel přímo úměrně k tomu narůstala averze proti systému u předsedy a některých členů OVK HS, až nakonec předseda svolal OVKčko, onoho člena, který si to vše vzal na starost a zajišťoval i veškerou komunikaci s RP AOPK a CHKO ČR, z OVK HS exemplárně vyloučil a tím celé nastavení vzájemné spolupráce ČHS a AOPK shodil ze stolu. Věděl totiž dobře, že bez onoho vyloučeného to dál držet v provozu z mnoha důvodů nepůjde a takto systém zastavil, aniž by mu to přímo přikázal.

Vedení ČHS vyložilo karty na stůl, řeklo dobře že tak a že to takto vlastně ani nikdy nechtělo ... a z předsedy a místopředsedy CVK se staly smutné figurky zmateně bloudící v slzavých údolích Českého ráje. Proč někde něco jde a jinde to samé a asi i lepší nejde?

AOPK v reakci na to řekla: "Škoda, byli jsme ochotni a připraveni" ... a v novém Povolení je to, co tam je. 

Jestliže tedy někdo mluví něco o vyhlášení války  ze strany CHKO nebo mobilizaci právníků, tak by toto všechno měl vědět. Z mého úhlu pohledu byl AOPK vstřícný až nečekaně, o to větší pak bylo jeho rozčarování.

Toto je tedy příběh pokusu o reálnou spolupráci s OP. Ať si to každý přebere jak umí, je mi jasné, že se to prvovýstupcům moc líbit nebude, ale osobně souhlasím s OP v tom, že není možné, aby ve Skaláku byl na každých dvou metrech čtverečných skály minimálně jeden nerezový kruh. Když jeden z místopředsedů ČHS nemá problém vysekávat chyty a zarputile chce budovat "Klettern im Kindergarten" ve Skaláku, tak se  trochu obávám, že právě toto je cíl současného vedení ČHS.
 
Nějak se vytrácí úcta ke skalám, z přírodních ochrany hodných útvarů se stávají pouhé objekty pro "kruhové graffiti" pár jedinců, kteří jako posedlí sprejují a sprejují ... co to plácám, vrtají a vrtají!

Jak říká jeden přítel ze Skaláku: "Ty hajzlpapíry se přes zimu rozloží, ale ty nesmyslné kruhy  tam budou ještě 100 let!"
21.2.2022

Komentáře, reakce:
Děkuji za souhrn, slyšel jsem to víceméně už jako drb "ve frontě v Lidlu" a i jako nemístňák vím Húú is Húú. Tady je to chronologicky sesumírované, že si ty řeči z front z obchoďáků každý spojí do logického řetězce.

N., 21.2.2022.

Takže hů is hů: předseda OVK HS = Radek Meier, exemplárně vyloučený člen, který to měl všechno na starost = Zdeněk Strnad. Zápis OVK HS č. 2/2021 18.6.2021.

Investigativec Emil, 21.2.2022.

no tos teda pátrači objevil Ameriku

ProstýObčan, 21.2.2022.

Spíš mě překvapilo, proč tam ta jména nejsou uvedená napřímo v textu.

Investigativec Emil, 21.2.2022.

Emile, investáku, to je dobrá otázka a ještě jednodušší odpověď: Zrelenej ti velmi kavalírsky nabídl možnost, abys excelovbal. Gratuluji, si bomba mezi investigativci.

hehehe, 21.2.2022.

Sebe jsem nezmínil, protože nechci aby to vypadalo, že jsem nějak ukřivděn. Věděl jsem dobře, do čeho a proti komu jdu, jen nikdo nečekal takovou "bolševickou rozhodnost". V podstatě mám štěstí, že je jiná doba, jinak bych už kopal smolinec někde v Jáchymově.

A předsedu jménem nezmiňuji, protože si myslím, že za mne už stačilo a musí si to vyřešit ČHS samo. Jen podotýkám, že cílem textu rozhodně nebylo někoho skandalizovat nebo pošpinit, ale ukázat, kde "soudruzi z ČHS" udělali chybu. Jak kdysi řekl Charles de Talleyrand „Je to víc než zločin - byla to chyba!“

zs, 21.2.2022.

A ještě se vracím k obsahu nového Povolení. V rámci objektivity je potřeba dodat, že zákazy prvovýstupů v Údolíčkách a okolí by tam zřejmě byly i v případě, kdyby se celý projekt takto nezhroutil.

Nelze to tedy brát jako nějakou pomstu AOPK, ale jen jako rozhodnutí, které má racionální odborný základ a s touto kauzou nemá (téměř) nic společného.

zs, 21.2.2022.

Problém je v tom že na starost to řešit si to Z Strnad vzal sám aniž by ho kdokoli z předsedů nebo svazu žádal nebo pověřil. A víceméně přišel na chráněnku s tím že situace je špatná lezci se nedokážou domluvit a dělají zbytečné prvovýstupy. Bez jeho iniciativy by podle mého názoru vše pokračovalo tak jak to fungovalo doposud a že se to poslední roky spíše zlepšovalo. Otevírali se pro lezení i lokality dříve zakázané... Nebyly by odstranění lidi z pozic CHKO kteri se o povolování starali léta a vše fungovalo tiše a bez problémů.a místo nich dosazeni jiní kteří to prostě zakáží protože tyjo oni sami tvrdí že je to špatný ,sice jsme to neviděli v lezení se nevýznáme ale Zdeněk a pár lidí okolo něj to tvrdí. Ono se říká že pokud do hovna rejpneš začne smrdět... Toť asi aby bylo vše uvedeno na pravou míru...kdo je tady zachránce našich skal a tradic...a to jsem pouze od začátku tiše sledoval nezávisle celou situaci a měl možnost informací z obou táborů...nechtěl jsem to psát ale tenhle článek mě fakt nasral..

Plagát, 22.2.2022.

Plagy, máš právo se nasrat, ale i když nevím, jaké máš informace z "druhého tábora" a od koho (možná tuším), upozorňuju tě, že nemáš pravdu. Nehodlám to tady podrobně rozebírat, někdy můžeme dát řeč.

JH st., 22.2.2022.

z obou táborů jsem nemyslel vás (chráněnku)neboj, také to nechci rozebírat a jak píši jsem pouze tichý pozorovatel. Nemusím mít pravdu ve všem, do vaší firmy a personálního oddělení samozřejmě nevidím ale řekl bych že na každém šprochu.......

Plagát, 22.2.2022.

Do vaši firmy a personálního oddělení samozejmě nevidím, píše Plagát. Ale přesto o příspěvek výše: Nebyly by odstraněni lidi z CHKO kteří se o povolování starali léta a vše fungovalo tiše a bez problémů a místo nich dosazeni jiní.... (opsáno i s chybkami).
To tedy nějak do sebe ty komenty nezapadají, raději do toho "hovna opravdu nerejpej" když o tom (jak sám píšeš) nevidíš.

pozorovatel, 22.2.2022.

Plagáte, uber. Nebyl jsi u toho a máš informace jen od kejhajících potrefených hus z "druhé strany barikády". Kdybys u toho byl, tak bys věděl, že vše začalo výzvou Bojsy, aby se sešlo OVKčko a probralo se, jak to vlastně s prvovýstupy na Hruboskalsku je, že u předsedy OVK vidí jasný střet zájmů, že to s vrtáním s bráchou už trochu to přehánějí a že by se to mělo začít nějak řešit.

Na začátku jednání pak Bojsa vše zopakoval s tím, že v Labáku a na Prachově si prvovýstupy už hlídají, tak bychom s tím měli začít i u nás a to tím, že předseda kvůli svému konfliktu zájmů sám odstoupí ... a kdyby nebyl nikdo jiný, tak že by to zase vzal. On se totiž před pár lety předsednictví OVK sám vzdal, stavěl dům, měl malé děti, nechtěl to flákat a tak se k tomu dostal stávající předseda, slovy Pavla Homolky "... on byl jediný, kdo na to měl čas". To říkám proto, že zde není nějaký kariérní postup typu člen oddílu - správce skal - člen OVK - předseda OVK, ale při získání funkce předsedy jde o souhru celkem nahodilých událostí.

No a jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá a bylo zaděláno. Během diskuse (ne všichnu byli střízliví) jsem řekl, že se mi to jejich vrtání taky nelíbí a měli bychom se vrátit ke kolektivnímu pojetí činnosti OVK hlavně proto, že by se tím eliminovaly "individuální odchylky" třeba v tom, co ještě je a co už není volná logická linie pro novou cestu. Ke konci to vykrystalizovalo tak, že na předsedu se sahat nebude (když sám odstoupit nechce), ale že prvovýstupy si začneme více hlídat. Řekl jsem, že udělat nějaký evidenční systém žádostí o provýstupy na internetu podle logiky Prachova by asi nebyl problém a všichni přítomní souhlasili s tím, abych to nějak naskicoval a ukázal.

Toliko k Pagátově větě: "... vzal sám, aniž by ho kdokoli z předsedů nebo svazu žádal nebo pověřil" a jestli ti Plagáte někdo říká něco jiného, tak máš špatné zdroje.

Zdeněk Strnad, 23.2.2022.

A Plagáte, uber i v dalším odstavci "... víceméně přišel na chráněnku s tím že situace je špatná lezci se nedokážou domluvit a dělají zbytečné prvovýstupy. Bez jeho iniciativy by podle mého názoru vše pokračovalo tak jak to fungovalo doposud a že se to poslední roky spíše zlepšovalo. Otevírali se pro lezení i lokality dříve zakázané... Nebyly by odstranění lidi z pozic CHKO kteri se o povolování starali léta a vše fungovalo tiše a bez problémů".

Bylo to trochu jinak. Když jsem řekl, že naskicuji nějaký evidenční systém žádostí o prvovýstupy, tak jsem nejprve zkoumal, jak to dělají na Prachově přes sdílenou interní Google tabulku a celkem podrobně jsem to vše konzultoval se správcem levého břehu v Labáku, kde mají zavedenu povinnost vše hlásit předem emailem. O nové evidenci žádostí na Hrubici jsem osobně mluvil i s předsedou CVK, neměl s tím problém, i jemu samotnému se totiž stalo, že mu někdo z nevědomosti vlezl do rozdělané cesty.

A když jsem uvažoval, jak by to mohlo fungovat, kdo všechno a jak by se mohl zapojit, tak logicky došlo i na AOPK, resp. místní CHKO. Využil jsem toho, že s regionálním ředitelem AOPK (JHst.) se znám celý život a zavolal jsem mu, jestli by se nestavil, že v OVK chystáme něco nového, co by se mohlo hodit i AOPK a možná by ho to mohlo zajímat. Stavil se, řekl jsem co a jak, reakce byla pozitivní, ale že když se to týká CHKO, tak by u toho měl být i její vedoucí, že mu do toho přes hlavu nechce zasahovat, že to domluví a že se sejdeme.

Sešli jsem se, ale hned na začátku vedoucí CHKO prohlásil, že daný pracovník je přetížený i jinými povinnostmi, s jeho čiností není úplná spokojenost, že na nějaké zásadní personální posílení nemá zdroje, a proto v dalším Povolení lezení v Českém ráji chystá úplný plošný zákaz prvovýstupů a tím si uvolní ruce pro jiné agendy ... a že se tedy vlastně nemáme o čem bavit.

A od tohoto okamžiku začal ústupový boj o udržení alespoň nějakých pozic, to si nikdo z těch dnešních křiklounů neuvědomil dodnes!

Řekl jsem, že když už jsme se sešli, tak jim alespoň vysvětlím, jak bychom si to představovali my a naštěstí(!) tehdy zasáhl JHst. s tím, že plošný zákaz by snad nemusel být nezbytně nutný, a když jsme připraveni na nějakou užší spolupráci, tak by pro ni raději zkusil vytvořit prostor.

Takže pane, kdyby toto takto neproběhlo, tak dnes máme plošný zákaz prvovýstupů v celém Českém ráji!

Když jsem se o tom před nedávnem bavil s předsedou ČHS (všichni se známe), tak on říká, že největší problém byl v tom, že jsme přenesli svůj spor na půdu CHKO. To je lehké nepochopení věci, jádrem sporu uvnitř OVK byl evidenční systém s posuzováním žádostí hlasováním jako takový. Hlasování mělo najít většinový názor na každý konkrétní směr, tj. jestli to ještě je nebo už není logická linie, to byla ta hlavní myšlenka, se kterou se vrtači nikdy nesmířili, "... nám nikdo nic zakazovat nebude". A to se na půdě CHKO fakt neřešilo, tam se řešila jen a jen logistika toku žádostí a vyjádření CHKO. CHKO se k systému připojila proto, že podle znění tehdy platného Povolení, měla ve vyjmenovaných sektorech vydávat souhlas nebo nesouhlas s novou skálou nebo novou cestou a toto by jí žádosti zpřehlednilo a zrychlilo potřebné úkony na straně CHKO. A že právě to "zpřehlednění" bylo dalším trnem v oku vrtačů, je jasné.

zdenek strnad, 23.2.2022.

PS: Omlouvám se za rozpojený text, kdysi jsem tady nepředpokládal nějaké větší diskuse a jedna reakce je omezena na určitý počet písmen, asi to budu muset předělat.

Ještě bych měl další "veselé historky z natáčení", třeba jak jsem byl vylučován z OVK (to bylo jak v nějakém Formanově filmu) nebo výběr z emailů, hromadně rozesílaných bratrem pana předsedy, kde je taková koncentrace špíny a nadávek, že by to určitě obohatilo slovníky zlidovělé češtiny.

Nebo jak se na webu ČHS rychle dopisovaly desítky až stovky nových skal v Českém ráji, jen aby se objevily "v seznamu skal v databázi ČHS". Snažili se zachránit co se dá, má to ale jednu slabinu. Nikdo neví, kde ty nové skály jsou, nemají polohu ani popis a ani fotku, nemají zapsanou ani jednu cestu. Pochybuji, že jim na to CHKO skočí.

Nebo jak jsem letos nazaplatil svazové přípěvky a tím přestal být členem a to jen proto, abych nemohl být, pro špinění dobrého jména ČHS, pěkně po Berbrovsku nakonec vyloučen i z ČHS.

Ale zdržím se už, koho to vlastně zajímá ... jo, a děkuji za podpůrné / souhlasné / děkovné emaily, nebudu na ně reagovat jednotlivě, mám taky jinou práci než se tady v tom patlat.

Zdeněk Strnad, 23.2.2022.

Klasika, pohádky jak od Andersena, netřeba komenovat. Nejdřív to podělal na ČHS, teď zase v celém Českém ráji. Starej dobrej zs......

Tomas, 23.2.2022.

Nechápu proč do něho takto útočíš, pro lezce toho udělal a dělá mnohem více než ty anonyme Tomáši, a jestli to bylo jinak, tak řekni jak to bylo. Běž do hajzlu, skály jsou všech, nejenom vaše a cest je na nich tolik, že je nikdo nevyleze ani za celý život, tak proč je kurvit dalším železem. Sorry jako.

Karel N., 23.2.2022.

Zelenej vydrž a nenech se vytočit, dělej si své SO a nech je být, nestojí ti to za to. A za SO dík, chodím sem každý den.

, 23.2.2022.

Chci se vyjádřit jen k systému posuzování a schvalování prvovýstupů, který navrhl Zdeněk Strnad pro OVK Hruboskalsko. O návrhu systému, který by umožnil posuzovat, schvalovat a evidovat prvovýstupy na Hruboskalsku (a nejen tam), s přímým zapojením orgánu OP, jsme se dozvěděli zcela náhodou. Protože informace (dostatečné, nebo žádné) nemělo ani vedení CVK, obrátili jsme se s žádostí o vysvětlení na příslušné pracoviště OP, od kterého jsme se dozvěděli, že OP domlouvá se Z. Strnadem zavedení systému pro Hruboskalsko, a perspektivně i jeho rozšíření na další oblasti Českého ráje. Proti tomuto postupu jsme se ohradili, protože nepovažujeme za akceptovatelné, aby byl systém, který má řešit agendu prvovýstupů, dojednáván a realizován do značné míry mimo ČHS, tj. mimo organizaci, která na území celé ČR vyjednává povolení lezení, a bez vazby na databázi Skály ČR, kterou vlastní a provozuje ČHS. Při jednáních s OP jsme opakovaně potvrdili, že dojednání jasného postupu a popř. i vytvoření systému, který umožní posuzovat a schvalovat prvovýstupy tak, aby byl celý proces pro všechny strany (OVK, prvovýstupci, OP) „čitelný“ a současně (hlavně pro OP co nejméně zatěžující), považujeme za důležité, a chceme se na vhodném řešení s OP dohodnout. O tom, že agendu prvovýstupů chceme a umíme řešit i ve spolupráci s OP, svědčí naše spolupráce s NP České Švýcarsko. Návrh řešení, který je možno realizovat v krátké době, jsme správě CHKO zaslali již v loňském roce.

B. Valentová, ČHS, 24.2.2022.

Tak to je ta poslední kapka. Vydržím hodně a chápu, že je potřeba ČHS v této kauze očistit, ale bylo to a je to trochu jinak. Můj názor na dělání cest je léta stejný a zahušťování cest ve Skaláku, kdy se už skály mění v rastr na piškvorky jsem dlouho tiše trpěl. Není to samo sebou problém jen Skaláku. V debatách s dalšími členy OVKáčka a správců na toto téma jsem nabyl dojmu, že to i další lidi vidí stejně. Bohužel jsem se zmýlil a jejich názory zůstaly někde u piva. Já si za svým názorem stojím a proto jsem debatu ohledně fungujícího systému povolování prvovýstupů inicioval. Mimochodem nebylo to poprvé. Nechci to dál pitvat, ale určitě platí, že zbabělci kteří mlčí, když mají mluvit, způsobili víc škody než lotři. Tolik na úvod.

Od začátku!!! jsem tvrdil, že je potřeba zapojit do jednání ČHS prostřednictvím CVK a předejít tak pozdějším dohadům. Opakovaně jsem o to žádal. Dost možná by se hned na začátku hodila i informace, jak to ČHS vidí a že to přes soukromý web nepůjde. R.M. to před OVKčkem odmítl s tím, že si to vyřešíme sami a proč bychom je měli do toho zatahovat. To snad pivní hrdinové nepopřou.

No a J.P., kterého P.W. sledováním této kauzy pověřil mi řekl, že si to máme vyřešit sami a že R.M. má podporu CVK. To bylo v říjnu 2020!!! Dost bych se divil, že na ČHS žádné informace neprosákly, ale do komunikace mezi CVK a ČHS nevidím.

Připusťme tedy, že se to ČHS dozvěděl až ze zpětné vazby povolení na Borecké skály od KÚ Liberec. To ale bylo začátkem března 2021!!! V tu dobu se dohodlo, že to bude pilotní projekt pro Hruboskalsko. To že CVK a vedení ČHS nemělo informace je lež a pokud ne můžou za to výše zmínění. Sorry kluci, ale pravda je taková. Nebo tady můžu nechat otisknout ty naše maily, aby Plagy nemusel šprochovat.

To jak to se systémem, který byl podle mě dokonalý dopadlo, je taky fraška. OVKáčko si v červnu 2021!! nechalo udělat prezentaci a dohodla si se Z.S. změny v systému, pak ho hodinu poté vyhodila z OVK Hruboskalsko a konečně se nahlas začalo mluvit o tom, že to přes soukromý web nejde.

Nemohl to někdo z ČHS říct už v tom říjnu 2020!!!. Tedy pokud by jim R.M., nebo J.P. dal informace, místo toho aby o mě šířili lže, že kvůli mě přijde pracovník CHKO o práci. Ušetřili bychom si půl roku hádání, které přešlo víc k řešení osobního sporu, než k řešení systému prvovýstupů. Pro mě spolu s korespondenčním hlasováním namísto debaty a modelu nic nedělání důvod k odchodu z OVKáčka.

Znovu opakuji za většinu současných problémů při povolování souhlasů s lezením můžou prvovýstupy a troufnu si říct, že je to kvůli možná 30 "závislákům", jak popsal Pepis ve videu s Háčkem. Malá poznámka pro M+M Coubal ve vedlejší diskuzi. Pokud by začal dělat cesty v Příhrazských údolíčkách nějaký "závislák", tak porce 15 prvovýstupů je tak na dva víkendy. Já se přikláním k názoru Karla N. Naprostá většina chce naštěstí jen lézt a omezení prvovýstupů je nechává v klidu.

Bojsa, 24.2.2022.

Oprava, má být "to bylo v říjnu 2020" a "šířili lži". Omlouvám se i za případné další chyby, ale pravopis není moje silná stránka.

Bojsa , 25.2.2022.

Včera jsem tu nebyl, nebyl čas, sledoval jsem totiž postup ruských tanků na západ a v duchu počítal, jak dlouho jim to bude trvat, než dorazí ke Skaláku. Z tohoto úhlu pohledu zde jde o zcela žabomyší problém.

Myslím, že vše bylo řečeno, každý je o své pravdě skálopevně přesvědčen a začínáme se točit v kruhu. Když to shrnu do jednoho odstavce, tak šlo o toto:

Když se uvnitř lezecké komunity objevily hlasy, že nové prvovýstupy už jsou mimo, tak rychle vykrystalizovala otázka "co ještě je a co už není volná logická linie". U nás na Hruboskalsku se tedy mělo oživit podávání žádostí a ty se měly posuzovat hlasováním deseti lidí s cílem najít většinový názor. Šance byla, věkové i výkonnostní složení OVK pokrývalo celé spektrum pohledů na věc, bohužel osobně dotčený předseda to celé shodil. A jestli bez vědomí, nebo s vědomím CVK a ČHS, je celkem jedno. Obojí je špatně, buď byl předseda mimo kontrolu, poškodil zájmy celého ČHS a vedení ČHS to nechalo být nebo konal s tichou podporou CVK a ČHS, která tím memorandum s AOPK tiše zkartovala.

Howgh, jdu na dřevo. Až dojde plyn, budu vařit polévku za domem v kotlíku.

zs, 25.2.2022.

Kdo to vlastně je a kde se vzal ten mesiáš zs ?

pt, 25.2.2022.

Začíná to být už komické, stává se z toho zajímavá Kafkárna. Dohledal jsem si inkriminovaný zápis z jednání OVK Hruboskalsko (ze dne 18.6.2021) - je pořád (!!!!) veřejně přístupný a dohledatelný. Účastnilo se celkem 9 členů OVK (z toho 4 pouze část jednání - není zřejmé, kdo kdy jednání opustil). Předpokládám, že správci nemají hlasovací právo - aspoň v té OVK, kde jsem roky "působil" jako správce skalní oblsti, jsem tímto nedisponoval. V bodě 1 zápisu - Z Strnad představuje nový systém evidence, jeho nedostatky a nutnost dopracování (mírně parafrázováno). Takže si to pánové vyslechli, možná o tom byla nějaká diskuze, ale určitě není v zápise napsáno "stojí to za hov..., zrušit, dále nerozvíjet". Pak jsou nějaké další tři body a najednou v bodě 5 vylučuje OVK Z.Strnada z komise (a kurv..., co se to stalo??). Přemýšlím, co bylo důvodem tohoto náhlého obratu a napadá mě jediný: Zdeněk Strnad mezitím uvařil kávu a použil Jihlavanku. To by mě taky vytočilo, to bych ho možná i zabil. Pro vyloučení hlasovalo 5 ze 7 přítomných (trochu v tom dělá brajgl ten počet čtyř, kteří odešli před koncem, ale někteří z nich asi ještě hlasovali o vyloučení). Mě osobně by docela zajímalo, kdo jak hlasoval. Nejhorší na celé źáležitosti je tohle veřejné probírání. Zjevně nefunguje horizontální komunikace CVK -OVK, nebo je to dokonce ještě horší. Možná panuje názor, že ochrana přírody nepoužívá internet a nesleduje tyto komunikace. Ale sleduje, horolezci zcela opravněně potom působí jako banda amatérů a pivních skautů (to byla také zajímavá poznámka o stavu některých členů OVKJ během jednání). Jen tak dále pánové, připomíná to výroční schůzi místního mysliveckého sdružení a někdo se určitě směje a vyhovuje mu mít takového partnera k jednání.

Med., 25.2.2022.

Včera mě kámoš řek, abych si to taky přečet, že je to hustý. Musel jsem to chvíli hledat, ale po přečtení musím dát za pravdu BOjsovi a Zelenýmu, je to fakt síla. Taky se mi nelíbí všude kruhy, konečně někdo sebral odvahu a ozval se. Že jste kluci pár místních nasrali, z toho si nic nedělejte, mnoho jiných vám za to děkuje a smeká.

Vašek, 28.2.2022.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.