Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Zdeněk Strnad:
Nové povolení lezení pro Český ráj
vystaveno: 17. 2. 2022 , last update: 19.2.2022, , 9 komentářů

Na žádost ČHS vydala AOPK nové povolení lezení, platné dalších 5 let do konce roku 2027. Letos to nebylo úplně bez problémů, na pozadí došlo k několika turbulencím, ve výsledku je však důležité, že lezení v Českám ráji i nadále není nějak plošně zakazováno, značně omezeny jsou však nové prvovýstupy. Koho to detailně zajímá, může si kliknout na ikonu vedle.

Pro ostatní pár základních bodů. Co se týče vlastního lezení, tak základní informace o obvyklých časových omezeních je tato:

Lezení povoleno od 1.4. do 31.10. v sektorech:

Drábské světničky - Lezení v areálu hradu není povoleno.
Kamenice
Příhrazy - Lezeni uvnitř areálu obory není povoleno.
Příhrazská údolíčka -Lezení uvnitř areálu obory není povoleno: zákaz vstupu do prostoru skalního masivu Sokolka 
Valečov
Plakánek
Centrální Hruboskalsko (mimo obvod Čertova ruka a skalní věže Maják, Dračí věž a Úzká neznámá) 
Hruboskalska údolíčka
Hrůdka
Kacanovy
Kozlov
Krkaviny
Markův kout
Pleskoty
Pohoř
Rovné skály
Skalany
Vidlák - včetně věži Hlavatá a Válečník až po věže Zvěd a Pyrit (Poupě)
Věžák
Vysoké kolo
Žehrov - Lezeni uvnitř areálu obory není povoleno.
Prachovské skály — Souhlas se nevztahuje na lokality Javorový důl. Starý hrádek. Fortna. Dračí rokle a skalní objekty Vrak, Vráček, Kobyla, Kobylí věž a Hříbě v obvodu Lahole
Hrdoňovice
Přivýšina
Betlémské skály
Klokočské skály — Souhlas se nevztahuje na hrad Rotštejn a jeho blízké okolí, t.j. na objekty: Arkády, Orli hnízdo (Junák), Předhradí.
Frýdštejn
Sokol
Chleviště
Kalich
Zbirohy
Drábovna
Koberovy

Lezení povoleno od 1.7. do 31.10. z důvodu pravidelného hnízdění dravců (ZCHD) v sektorech:

Suché skály - Sokoli věž mezi cestami Sokoli stěna a Sokolí hrana, var, Sokolníkúv direkt
Kozákov (Měsíční údolí, Drábovna)
Prachovské skály - věže Vrak, Vráček, Kobyla, Kobylí věž a Hříbě v obvodu Lahole
Hruboskalsko, obvod Čertova ruka a věže Maják, Dračí věž a Úzká neznámá,
Příhrazské skály - ostroh se skalní věži Indián včetně objektů v protilehlé straně údolí od Zvonice po Vřesovou věžičku

Lezení povoleno celoročně v sektorech:

Suché skály (mimo Sokolí věž mezi cestami Sokolí stěna a Sokolí hrana, var. Sokolníkúv direkt, v tomto úseku je povoleno lezeni pouze na Velké plotně.)
Pantheon

... až sem nejde o nějaké zásadní změny.

Za zmínku stojí Sokolí věž na Suchých skalách a Maják, Dračí věž a Úzká neznámá, kde se dosud hnízdění sokolů označovalo v terénu páskami, nyní je to to tedy přímo v textu Povolení.

Pro lezce dobrá zpráva je, že časová omezení byla celkem radikálně zúžena jen na lokality s opakovaným potvrzeným hnízděním, v převážné většině sektorů se smí lézt již od 1. dubna ... za sucha, pochopitelně.

K zásadním změnám však došlo u prvovýstupů.

Nové prvovýstupy jsou principiálně možné pouze v těchto vyjmenovaných oblastech a, jak bude ještě níže uvedeno, tak až po předchozím souhlasu AOPK:

Přihrazy
Drábské světničky
Valečov
Centrální Hruboskalsko (Přední Skalák, Maják, Čertova ruka, Kapelník, Dračí skály, a Zámecká rokle) 
Klokočské a Betlémské skály
Skály na Sokolu (Chléviště, Kalich, Sokol)
Frýdštejn
Pantheon
Suché skály
Koberovy
Prachovské skály (neplatí pro obvod Lahole, a oblast Nad koupalištěm)
Plakánek

V ostatních, výše neuvedených, oblastech jsou prvovýstupy nově zcela zakázány! Když se je pokusíme vyjmenovat, jde zejména o tyto oblasti:

Kozlov,
Pohoř,
Kacanovy, 
celá Podtrosecká údolíčka,
Vidlák,
Věžák,
celá Hruboskalská údolíčka,
Skalany,
Vysoké kolo,
Žehrov,
Pařezská Lhota,
Přivýšina,
Hrdoňovice,
Chrby,
Branžež,
Příhrazská údolíčka,
Drábovna,
Zbirohy


Nové je zejména to, že všechny prvovýstupy v sektorech, kde to principiálně je možné, musí být předem(!) odsouhlaseny AOPK - CHKO Český ráj. Žádost musí obsahovat nákres do fotografie, souřadnice objektu a předpokládané zajištění fixnimi prostředky. Výjimkou jsou pouze malé sektory Pleskoty a Pohoř, které zůstaly v kompetenci místní OVK.

V textu Povolení je též vůbec poprvé zmínka o možnosti trvalého uzavření některých  cest (Kapelník - Normální cesta, Podmokelská - Údolní cesta nebo Blatník - Údolní cesta). 

V horizontu pár dnů bude nová situace v Českém ráji pochopitelně promítnuta i do databáze SO. 

 
19.2.2022

Komentáře, reakce:
Jasný vyhlášení války ze strany CHKO a to si nesmíme nechat líbit...

Mára, 20.2.2022.

Můžeš si jít stěžovat na národní výbor a to je asi tak vše, co s tím můžeš dělat.

Karel N., 20.2.2022.

Některá omezení ze strany ochrany přírody jsou pochopitelná, jiná už méně. Rozhodně jsou pochopitelná časová omezení, co se týče hnízdění ptactva. S tím asi nikdo nemá velký problém. U tří cest určených „na dožití“ už to tak jednoznačné není. Při dnešních možnostech stavebních a restaurátorských materiálů by nepochybně šly kvalitně sanovat. Ale to už by byla práce, trvalé uzavření je daleko jednodušší. Nicméně omezení vyplývající z nového povolení lezení v Českém ráji příliš závažně neovlivní přelézání hotových cest.
Co nám ovšem přijde nesmyslné, je značné omezení prvovýstupů, a to především v méně navštěvovaných oblastech. Poslední dva roky jsme lezli v Příhrazských údolíčkách kolem Indiána. Je to krásné romantické místo, kde jsme vždy potkávali několik turistů, lezce však žádné. Lezli jsme zde na několik hlavních věží, kde ve vrcholovce byly dva, nanejvýš tři zápisy za rok. Kolik asi nových cest tady může vzniknout ročně? 5, 10, možná 15? Ochrana přírody ale vydala zákaz prvovýstupů nejenom zde, ale i v řadě dalších menších oblastí, kde bychom čekali podobnou návštěvnost. K čemu vlastně je celý tenhle zákaz v tak málo navštěvovaných oblastech? Budou samozřejmě stále krásné a plné záživných cest, ale proč nemohou vznikat další?
Více než 120 let lezou horolezci po skalách Českého ráje, aniž by tím matka příroda utrpěla nějakou významnější škodu. Možná i proto, že většina z nich se k ní z vlastní přirozenosti chová slušně i bez předpisů a nařízení. Nikdo se ze začátku neptal ochrany přírody, jestli novou cestu může udělat či nikoliv. Zákazy od ochrany přírody budou pochopitelné, budou-li mít jasný a oprávněný důvod.
Na dalších pět let asi máme jasno, jak to bude. Co však přijde dál? Další omezení, další zákazy? Není žádná garance, že omezování horolezecké činnosti se nebude dále stupňovat. Horolezci přitom nemají jinou možnost než omezení přijmout, ať jsou jakákoliv. Proto by měli své působení ve skalách začít bránit způsobem, který při jednání a sporech s ochranou přírody má šanci bodovat. Mezi horolezci je řada odborníků na přírodní vědy, kteří jsou schopni fundovaně argumentovat ve věcech týkajících se skutečného dopadu na přírodu. A taky jsou tu odborníci na legislativu, příp. právo, kteří umí dát takovému jednání sílu. Možná by stálo za to teď spojit síly, aby to za dalších pět let nedopadlo ještě hůř, než teď.


Míra a Mirek Coubalovi, 21.2.2022.

Když jsem teď dočetl text M+M, tak jsem především potěšen, že stále existují lezci s určitou úrovní, poslední dobou jsem nějak ztrácel víru.

Přitom jsem si uvědomil, že lezecká komunita vlastně nemá řadu základních informací a její pohled na věc je pak zákonitě více či méně zkreslen. Od ČHS se nedočkáme nic, AOPK své řekla, tak se k tématu vrátím. Sem se mi delší text nevejde a nejde do něj vkládat odkazy jinam apod., tak v samostatném článku.

Zdeněk Strnad, 21.2.2022.

Ano, souhlasím s MMC. Bohužel jsem ale skeptický k tomu, že se po 5 (nebo třeba 10) letech domůžeme nějakého zmírnění podmínek.
Totéž probíhá v NP České Švýcarsko. Ačkoli tam byly už řadu let prvovýstupy možné jen po schválení OP, stejně v aktuálním povolení jsou nově definované rozsáhlé lokality, kde se prvovýstupy dělat nesmí. Tzn. nemá smysl ani se o ně pokoušet žádat. Množství povolených prvovýstupů i hotových nových cest vzhledem k té rozsáhlé oblasti bylo v poslední cca dekádě velmi nízké.
Člověku by se mohlo zdát, že už OP obtěžuje i to zpracování žádostí, které by měli jednou ročně zvládnout. (A to se v poslední době také nedařilo. Jestli se nepletu, tak třeba 2019 bylo pouze malé množství povolení vydáno až na podzim, prakticky na konci sezóny. Ze všech podaných žádostí toho roku myslím ČHS na NP podal jen malý výběr, který až takto na podzim - místo před sezónou v zimě či na jaře - OP zpracovala. Kupodivu zbytek těch žádostí přišel spolu s novými v dalším roce a zdálo se asi, že je jich najednou nějak moc...)
My starší můžeme aspoň vzpomínat na lepší doby, které jsme ještě zažili.

P., 21.2.2022.

Jen krátká nesmělá poznámka pro MMC: „Více než 120 let lezou horolezci po skalách Českého ráje, aniž by tím matka příroda utrpěla nějakou významnější škodu“ - dovolil bych si zmínit skutečnost, že příroda je živá a neživá. Tedy, že ve zvláště chráněných územích nejsou předmětem ochrany jen „kytičky a zviřátka“, ale i ta neživá příroda - třeba u skalních pískovcových měst i „mikrorelief“. Pokud tento fakt přijmu, už bych vliv horolezců jako zcela bezeškodný viděl trochu jinak.

V.V., 21.2.2022.

Nechtěl jsem se do diskuze vůbec zapojovat. Nejsem totiž vůbec v obraze, co vyvolalo tento výsledek. Když však zs výše uvádí, ze horolezci nemají základní informace, odhodlal jsem se.
Za sebe bych určitě rad věděl, co chko na horolezecké činnosti vidí za problém. Jen tak lze zvážit, jaká případná opatření by přicházela v úvahu, abychom zredukovali dopad na tyto problémové místa.
Z rozhodnutí vidím, ze chko jde o ochranu jak přírody pod skálou, tak skalních reliéfu samotných. jde tedy o exkrementy pod skalami, zdupane svahy, olezenou/olamanou skálu, parkování aut mimo vyznačena parkoviště, odpadky, ….?
Ptám se, umíme navrhnout kroky, jak tyto vlivy zredukovat? Podotazka/vodítko - chceme nechat naše skaly zavřít pro nás všechny i díky tomu, ze se v nich pohybují i jedinci, kteří nemají vůbec vazbu na naše pravidla a naši snahu o rovnováhu se zájmem chko?
Co vy na to?
Doudleba

Doudleba, 23.2.2022.

Jirko, já nevím, možná se pletu, bylo by to teda moc hezký, ale podle mě OP v principu vadí lezci a frekvence lidí ve skalách - respektive v přírodě vůbec, a prvovýstup znamená kromě zásahu do skály (osazení jištění) zase anexi dalšího kousku přírody... Navíc co si budeme povídat, živé jsou oblasti, kde se děje něco nového. Oblasti, kde už se netvoří nové cesty, lezecky postupně vyhasínají.
Podle mě politika "my budeme co nejvíc hodní, a vy na nás nebudete tak zlí, co říkáte?" v zásadě nic nevyřeší. A je pro mě i dost nedůstojná.
Je tu příroda a jsou tu lidi, a ochranáři chtějí před lidmi konzervovat maximum přírody, co dokážou.
Trochu tomu i rozumím, když se snažím představit si jejich perspektivu. Na druhou stranu jsem lezec a trochu anarchicky uvažující osoba, která má ráda minimum administrativních omezení a tak, takže mi to vadí. Vím, že je to trochu demagogický, ale na jedné straně zákazy vstupu a těsně vedle masivní harvestorová těžba kůrovce... člověka těžko nenapadne, jak je ta disproporce absurdní.
Nemyslím si v zásadě, že když "jim něco fakt upřímně slíbíme", tak se jejich strategie změní. Jsem přesvědčený, že v takové situaci moc nejsme.
Ale pokud mě někdo vyvede z omylu, budu moc rád.

P., 24.2.2022.

Ahoj P.
Jiste souhlasím s tím, ze jde o frekvenci lidi ve skalách a v přírodě vůbec. Jde však o to, zda lezci ( tim myslím ti, na které míří tyto pravidla) jsou hlavními škůdci. Je pro mě s podivem, ze by se nedala dohodnout Mira chování mezi touto skupinou a chko. Ale nebylo by to asi nic neobvyklého.
Každopádně mě vadí snaha pravidel jakoby vytesnit skutečnost, ze se po skalách vodí komerční skupiny, kterým jsou pravidla či údržba vztah k místu naprosto sumak. A i kdyby pak byly dohody mezi lezci a chko jakékoli, hodí nás lezce chko do stejneho pytle s těmito skupinami.
A taky se na to da kouknout z druhé strany.
Co si odnese lezecka komunita z přijetí těchto pravidel, jak bychom měli změnit své konání abychom nenutil chko přijmout ještě radikálnější postup? Co napíšeme do našich pravidel, průvodců, www stránek, infotabuli stran chování ve skalách? Ze na chko jsou zlí? A pojedeme si tu svou dal? Zkratka mi chybí nějaký závěr kromě hořkosti z tohoto rozhodnutí. To by měla být ta funkce svazu. A čekal bych v těchto vystupech i regulace. Jak pro nás organizované tak pro komerční skupiny. Vím jsem naivní, ale když to nebudeme umět , za chvíli na skalách končíme. J



Doudleba, 25.2.2022.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.