Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Vladimír Vršovský:
Několik poznámek k lezcům Rudolf Kauschka a Manfred Kauschka v Galerii lezců na SO.
vystaveno: 8. 2. 2022 , last update: 8.2.2022, , 3 komentáře
Související karty lezců: Rudolf Kauschka, Manfred Kauschka, Vladimír Vršovský, Albrecht Kittler,


Myslím, že Rudolf Kauschka je tak významná persona, že by v jeho profilu v bibliografii na SO měla být uvedena pokud možno všechna jeho díla a bylo by rovněž vhodné odstranit chyby a překlepy. 

U profilu Rudolfa Kauschky je zcela mylně uvedeno:
„Rudolf Kauschka - česko-německý horolozec, turista, sáňkař, lyžař a spisovatel z Liberce. „
 
Rudolf Kauschka v žádném případě nebyl česko-německý horolezec. Za celý život se nenaučil česky a to ani po vzniku Československa a rozbití Rakouska - Uherska (což nesl  velmi negativně) - ostatně v meziválečném Liberci se opravdu bez češtiny obešel a i když pracoval až do „důchodu“ ve státních úřadech (Československých), češtinu ignoroval. Dokonce ve svých textech rok 1938 označil jako „Befreiungsjahr“ a s národním socialismem si „trochu“ zadal (Kittler o tom sice opatrně, ale píše). Po druhé svštové válce, když už byla značná část německého obyvatelstva vyhnána (Němci jsou velmi odmítaví k termínu „odsun“ - mám s tím osobní zkušenost), požádal Kauschka o možnost vystěhování a protože se (dle Kittlera) vždy ke svým kolegům a okolí choval velmi korektně, bylo mu to po průtazích povoleno, dokonce s možností sbalit si věci. Tedy nikoliv jak při divokém vyhnání - „Sbal si během hodiny baťoh do 10 kg a zmiz“.
 
Výše uvedené je na SO potvrzeno i profilem jeho syna Manfreda Kauschky:
„Manfred Kauschka - Německý horolezec z Liberce, syn Rudolfa Kauschky“ 
 
Tedy (správně) německý a žádný česko-německý. A to je třeba připomenout, že Manfred u maturity na stavební průmyslovce v Liberci musel osvědčit zkouškou znalost českého jazyka. Následně vykonal v letech 1936-1938 základní vojenskou službu u armády ČR (v Mladé Boleslavi). Potom už jeho životopis obsahuje pracovní pobyt v Breslau a následně zraněn na Východní frontě - to už pochopitelně bylo v uniformě jiné armády, ostatně jako u spousty občanů ČR - německé národnosti, kteří nastoupili po zahájení války do Wehrmachtu.
 
Všechny faktografické informace čerpám z knihy Albrecht Kittler (2008): Rudolf Kauschka , který je zcela nezpochybnitelnou autoritou v otázce  R.Kauschky. Kontaktoval rodinu R. Kauschky, ta ho nakonec přijala „jako vlastního“ a měl přístup do úplně kompletní dokumentace a archivu rodiny, včetně fyzických věcí (např. ceny ze závodů). Výsledkem toho (a další, zcela nepředstavitelné víceleté mravenčí práce) je Kittlerovo kniha.

8.2.2022

Komentáře, reakce:
Především skládám hold a velký dík Hlínovi, který sliboval ... a co slíbil, tak taky splnil!

Popisné texty karet lezců a bibliografií jsem opravil (tj. popisy jsou nyní již opravené a neodpovídají tak textu článku). Podle zaslaných titulních stran a popisů chybějících knih jsem je zapsal a vystavil (že se nejedná přímo o průvodce po skalách, jsem neřešil).


zs, 8.2.2022.

(další diskusní příspěvky jsem na žádost autora smazal, na SO opravdu nepatřily)

zs, 10.2.2022.

Prostě skopčák už na pohled, ale celkem OK, hlavně jeho syn. Jestli nemáš co dělat, tak radši dopiš z Kittlera data narození atd. jeho česko-německo-židovsko-maďarských spolužáků jako byl třeba Kertész...

Mára, 20.2.2022.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.