Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Zbyněk Homola:
Zrušení autorství prvovýstupů na pravém břehu Labe.
vystaveno: 5. 1. 2022 , last update: 5.1.2022, , 16 komentářů
Související sektory: Labské údolí - pravý břeh,


Jistá skupina českých lezců odmítá posílat protokoly, celkově ignoruje jakákoliv pravidla a zásadně negativně se staví k jakémukoli zaznamenávání prvovýstupů. Žijí ve vlastním přesvědčení o své absolutní svobodě a že tím ohrožují samo lezení v oblasti, je jim úplně jedno.

U řady prvovýstupů na pravém břehu Labe proto bylo zrušeno autorství cest a cesty byly dány k dispozici k přelezení, oklasifikování a zapsání autorství, úpravy jištění jsou povoleny. Tento postup je sice trochu nezvyklý, ale pořád lepší, než to vytloukat a škodit skále.

Příklady: Na Výsluní / Bloková stěna, Suchá Kamenice/ Severní terasa, Sanace / Zelený agent, Šoulend/ Kuchyňský kout nebo Ostroh skříně/ Italská stěna
5.1.2022

Komentáře, reakce:
Tak bomba jde to udělat bez žádání na tajno, počkat až se to dá k dispozici a pak to jako přelízt znovu a nahlásit klasu a autorství...

Darth Plagát, 5.1.2022.

Když správce skal u cesty smaže autorství, tak moc dobře ví, kdo to byl a pochybuji, že by to zapomněl, tudy cesta nevede.

Jiřík, 6.1.2022.

je třeba si stále připomínat, že veškerá hra na prvovýstupy a autorství cest je jenom taková hra, která nemá žádnou oporu v obecně závazných předpisech. je to něco jako když si s klukama na plácku domluvíme pravidla pro čutanou, že jako třeba nehrajem na ofsajdy ale ruka se nesmí.

ale tady hrajeme něco jako čutanou na anglickém trávníku v parku. důležité je samotné lezení, čištění skály a umísťování vrtaného jištění, do kterého má co mluvit majitel pozemku a státní správa (většinou ochrana přírody, někdy též památkáři). a ano, kdo na taková pravidla kálí, ten riskuje, že bude zakázáno všechno, pro všechny a všude, takže ano, takovou aktivitu "trestat" (v rámci spolkových pravidel), a zrušení autorství je jeden z mála nástrojů.

Lukas B., 6.1.2022.

Nebavíme se o cestách kterým bylo autorství smazáno, protože žádná z uvedených cest vůbec v žádné databázi nebyla uvedena. Tak mě napadlo že jim touto formou vdechnu život....
Proto jsem ty cesty nazval neznámá č..... víš, Jiřík možná by bylo dobré se ponořit do celého problému, než začneš něco komentovat...

Jinak, úskalí problematiky našeho lezení po skalách, které nikomu z nás nepatří, nejlépe pochopil autor příspěvku LUKAS B. Díky

Zbyněk H., 7.1.2022.

V textu výše se ale píše že cestám "bylo zrušeno autorství".
Proto asi ty reakce.
Na pravém břehu jsou tisíce cest, nevím, jestli je tak zásadní, aby i těchhle plus mínus deset bylo v dohledné době evidováno v databázi, ale to je možná věc názoru.
Každopádně tenhle problém se taky může jevit jako problém prosazení autority správce. Tak ho teda vnímám třeba já. Nevím to přesně, ale předpokládám, že většina inkriminovaných cest/projektů byla rozdělána, možná i vznikla před různými diskutabilními vyhláškami současných správců Labáku, s nimiž se evidentně řada lidí neztotožňuje, jak o tom svědčí situace. No a napjatý vztah mezi správci (a jejich požadavky a občas i způsobem jejich komunikování) a mezi některými lezci se pochopitelně odráží v nechuti těch lezců vyplňovat dotyčným správcům tabulky a vůbec s nimi komunikovat. A správci reagují třeba takhle: zrušíme, odebereme autorství...
Přičemž se mezi těmi projekty "k dispozici ostatním" nachází třeba i cesty, které vznikly před nástupem dotyčných správců do funkce a byly snad i hlášené, jen se z nějakého nedopatření teď nenacházejí v ČHS databázi (viz cesta Kráva na Kuch. koutě).

P., 7.1.2022.

Jo jo P to bych se divil, kdyby si opět nereagoval po svém... opět říkáš jen to co se ti hodí... a ještě trochu situaci přikresluješ, když do toho motáš projekty apod, však to je tvůj standardní přístup.

Ohledně cesty Kráva asi koukáš do nějaké jiné databáze, protože na CHS je tato cesta bez poskvrny, tak nevím, nevím...



Zbyněk H., 7.1.2022.

Nojo, dejme tomu že po svém. Tak v tom teda budu pokračovat.
Ty cesty byly projekty. Některé určitě už před tím, než bylo vyhlášeno, že se projekty musí evidovat. Pak se dodělaly, ale nebyly nahlášené. A za to je tu trest: když to autor nenahlásil, může si to kdokoli jinej přivlastnit přelezem (a dojistit, to je taky zábavný). Nechcete spolupracovat se správcem, evidovat projekty a hlásit cesty, tak vás správce potrestá.
Nebo je tam ještě něco dalšího? Fakt jde hlavně o to, aby ty cesty byly probuzené k životu? To by pak zafungoval lépe článek typu "Parádní neznámá cesta, asi tak a tak těžká, je tam a tam, běžte si ji zkusit".
Nebo: nenahlásili jste projekt, když jsme stanovili povinnost sepsat a nahlásit všechny projekty, tak vám po dokončení sebereme autorství - viz před rokem hlášenou cestu Volný jako ptáci (nalevo od Frankenjury). Kvůli ní jsem ti volal a potvrzoval klukům, že ten projekt byl rozdělán dlouho předtím (byl jsem u toho tehdy), a že ho jen administrativně nepořádný autor podle vašeho nařízení nenahlásil. Stejně je cesta bez uvedených autorů.
Dívám se na to po svém, ale nenapadá mě, co jiného než pokus potrestat neposlušné autory se skrývá za výzvou, aby si ty nenahlášené cesty kdokoli přelezl, případně dojistil, nazval a oklasifikoval.
Zbyňku, mrzí mě to, ale nejsi ve šťastný pozici. Stal ses správcem pravého břehu, aniž by se předtím kdokoli na něco ptal lidí, kteří v té oblasti hlavně dělají prvovýstupy a působí. A v součinnosti se správcem levého břehu - a zase zpravidla bez jakékoli předchozí diskuse, zdůvodňování atd. - vyhlašuješ nejrůznější omezující opatření.
To docela přirozeně lidi, co tam jsou doma a dělají tam dlouhodobě cesty, štve. A když se je snažíš krotit podle svých představ, tak to přirozeně skřípe.
Podle mě (samozřejmě zase můj pohled) by nejlepší řešení bylo, kdybys na tu funkci rezignoval a šel ji dělat někdo jinej, kdo bude pro lidi jako třeba Tomajda nebo Vápník, coby správce přijatelnější.

P., 7.1.2022.

pardon, neorientuji se přímo v labáckých prvovýstupáckých pravidlech - hlášení projektů předem je nápad CHKO/NP, nebo vrcholové komis? jestliže a), potom dejme tomu s tím rušením autorství, jestliže b), potom by určitá benevolence u projektů zahájených před tímto omezením byla určitě na místě.

Lukas B., 7.1.2022.

Kromě vybraných skal, u nichž to už dřív bylo ve výjimce, je to nařízení nových správců. Nejdřív cca pro polovinu Labáku, od léta pro celý Labák. - Pokud se pletu, ať mě laskavě Zbyněk opraví.
To, že Zbyněk je jmenován správcem pravého břehu, se mnoho lidí z pravého dozvědělo až jako hotovou věc. A vzápětí, bez diskuse atd. se objevila nařízení o evidenci projektů, v létě pak další zpřísnění po naší provokaci (namířené ne proti správci, ale K. Schlenkrichovi, který z Labáku dělá Frankenjuru).
To fakt není šťastná situace. Správci nejsou volení, ale jmenovaní po jakýchsi interních jednáních, takže nejsou konsenzuální, a pak vystupují autoritativně, s omezenou ochotou diskutovat, vysvětlovat atd.
To časem přerostlo v neochotu některých lidí se správci spolupracovat.
To je samozřejmě můj pohled na věc, zdůrazňuju.
A pak také bych zdůraznil, že přes to podle mě na pravém břehu zatím nezavládla žádná anarchie v tom smyslu, že by vznikala kvanta cest bez ptaní atd. Je to pár jednotlivostí. Myslím (já osobně) že to za konfrontační řešení tohoto typu (ať si to kdokoli přeleze a dojistí) snad ani nestojí. Ale z druhé strany to možná vypadá jinak.

P., 7.1.2022.

Ze se lezci nedomluvej s ochranarema apod. to nejak chapu, ale ze se lezci uz nedomluvej ani mezi sebou. Co na to rici.

Tomas, 7.1.2022.

OVK LP má dostatečnou podporu od lezců k své činnosti tím i správci oblastí OVK LP
Většina prvovýstupců v Labském údolí komunikují a spolupracují se správci v Labském údolí i o povolování nových cest český,saský a i nový prvovýstupci je to díky tomu, že správci vyřizují žádosti , jak to časově je možné.
Správce Pravého břehu řeší projekty a cesty o kterých se neví koho jsou a nikdo se tomu nehlásí.
Na Pravém břehu je NPR pár skalních objektů jsou na povolení od NPČŠ jsou uvedeny v povolení pro lezení NPR .
Díky tomu , že se zavedlo povolování nových cest od správců v Labském údolí , tak NPČŠ při jednání o vyjimce pro NPR nepožadovalo více skalních objektů na povolení od nich jsou spokojeny, jak to funguje součanosti.
Co mám informace od správců Labského údolí, tak nekomunikují a nespolupracují tři prvovýstupci já věřím, že časem se to urovná , protože ještě minulý rok do léta spolu komunikovali a spolupracovali.
OVK LP
Jan Pleticha

Jeník Pleticha, 8.1.2022.



5.5 Hlášení dokončených prvovýstupů
1) Provedené prvovýstupy se hlásí písemně ve lhůtě 4 týdnů od dokončení prvovýstupu, a to písemně správci oblasti, nebo zapsáním do databáze Skály ČR na webu ČHS.

Pokud prvovýstupce několik let nenahlásí dokončený prvovýstup, může jej VK zrušit nebo dát k dispozici ostatním lezcům.

R, 9.1.2022.

A pokud v db náhodou najdu na kartě lezce cestu, u které je napsáno Neznámá č.x a v poznámkách anotaci možnosti provedení druhého prvovýstupu, mám si myslet co ?

retez, 9.1.2022.

RETEZ To jsi prosím našel kde ? U kterého autora, ptám se abych zjistil zda se nestala nějaká redakční chyba. Protože cesty jsem do databáze CHS vkládal vždy bez autora, protože prostě autora neznám, vím jen že na daný masiv nebo věž je neznámá cesty ke které se nikdo nehlásí ( i když jsem se ptal)

Zbyněk H., 10.1.2022.

No já vidím rozporů poněkud více i v této debatě. V původním článku píšeš, že u cest bylo zrušeno autorství. V diskusi píšeš, že se jedná o cesty, které nebyly uvedeny v žádné databázi a nebylo u nich smazáno autorství.

A pak najdu na kartě Tomajdy cestu Neznámá č.1 na Severní terasu. Z čehož mi vyplývá, že cesta v databázi uvedena byla včetně autorů. A je u ní v poznámce napsáno, že autorství bylo zrušeno.

Jo, jde o chybu redakčního systému, kdy úprava v tabulce CESTA neprovede zároveň úpravu v tabulce KARTA_LEZCE.
A díky této chybě se jenom můžeme dohadovat, jak to ve skutečnosti je.

Každopádně rušení cest, které neodporují pravidlům pískovcového lezení a nenarušují charakter okolních cest z důvodu nežádání OVK o povolení prvovýstupu považuji za špatné. Celé to na mě dělá dojem sporu lokálních partiček, něco jako když Smítka vytloukal cesty Mézlovi.Takže je to vlastně v souladu s tradicemi pískovcového lezení.


retez, 10.1.2022.

2RETEZ: "A pak najdu na kartě Tomajdy cestu Neznámá č.1 na Severní terasu. Z čehož mi vyplývá, že cesta v databázi uvedena byla včetně autorů. A je u ní v poznámce napsáno, že autorství bylo zrušeno."

Se situací, kdy u cesty byli na SO cíleně odmazáni prvolezci, jsme se zatím nesetkali, a proto nám po jejich smazání u cesty i nadále zůstávali viset v mapování cest na karty lezců. Ale už je to opravené.

zs, 10.1.2022.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.