Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Zdeněk Strnad:
Několik poznámek k webu hruboskalsko.cz.
vystaveno: 17. 12. 2021 , last update: 3.1.2022, , 11 komentářů



Kdysi dávno, v "dřevných dobách" internetu, jsem pro oddíl TJ Český ráj založil web hruboskalsko.cz, který byl postaven na dvou základních myšlenkách:

- veřejně a všem zachovat historii TJ Český ráj a lezení na Hruboskalsku obecně
- a všemožně podporovat tezi "Chovejme se tak, aby skály byly zachovány v dobrém stavu i pro budoucí generace."

Web měl svůj nezaměnitelný historizující desing a všichni lezoucí, kdož brouzdají po internetu, pamatují hlavní logo s oddílových odznakem z dílny Jindry Sochora (viz. nahoře). Celých dlouhých 17(!) let jsem ho držel v provozu, piplal, plnil a posouval někam dál. To vše z čirého aktruismu, iniciativně, s vírou v dobrou věc a taky "zadara" ... a když bylo třeba něco zaplatit, tak jsem to prostě zaplatil. 

Letos v létě jsem však v oddíle oznámil, že už to dál dělat nebudu. Důvodů bylo více, postupně se nabalovaly a poslední kapka do poháru dopadla někdy v květnu. 

První okruh problémů byly problémy ryze technického rázu. Kód a způsob uložení dat vycházel z webových technologiíí okolo roku 2000, postupem času však byly používány nové technologie a časem se z toho stal hrůzný slepenec všeho možného. A držet to v provozu v konzistentním stavu byl najednou docela problém, korektně řešitelný pouze přepsáním velké části kódu a přenesením dat do nějaké novější databáze v dnešním formátu českých znaků. Detaily přeskakuji, stejně to nikoho nazajímá.

Druhý problém byl (nejspíše) historizující design webu. I když mlčící většina souhlasně mručela, tak několik křiklounů stále vykřikovalo, že oddíl potřebuje mladšího webmastera, zejména jeden, který posilněn ethanolem v jakékoliv podobě, nevynechal jedinou příležitost, něco jako Cato starší v římském senátu: "Ostatně soudím, že Kartágo musí být zničeno". Z počátku jsem se snažil z nich nějak vytáhnout, co jinak a lépe, ale pak jsem to vzdal, nebylo co tahat.

Třetí problém byl v tom, že jsem si s některými lidmi v oddíle nějak přestal rozumět v tom, co vlastně znamená to "Chovat se tak, aby skály zůstaly v dobrém stavu i pro budoucí generace", zasvěcení vědí o co jde, ostatní nebudu obtěžovat. To byla ona pomyslná poslední kapka, kdy se pohár zvrtnul, obsah se vylil na zem a ztratil jsem vnitřní sílu stávající web přepsat (viz. o dva odstavce výše). 

Oddílu jsem nejprve navrhl řešení, jak web hruboskalsko.cz provozovat dál i bez mého přímého zapojení, ale bylo mi sděleno, že to nechtějí a že si udělají svůj nový web. Dohodli jsme se, co všechno z toho původního webu pro ten svůj nový web potřebují, vše jsem jim připravil a předal, bylo toho fakt hodně, řádově "gigabajty" dat! Víc to nebudu rozebírat ani komentovat, každý ten nový web vidí.

To celé vlastně píši proto, že s webem hruboskalsko.cz už nemám nic společného, takže nemá cenu se mě ptát co a jak nebo mi nadávat, že to stále není ... jako včera na stěně, to byl vlastně impulz k napsání tohoto vysvětlujícího textu.

Zdeněk Strnad
3.1.2022

Komentáře, reakce:
Je to škoda, měl jsem to v záložkách hned na druhém místě. Zdeňku, díky moc za vše!

Karel Š., 17.12.2021.

Pořád ve stejném stylu, kdo nesdílí můj názor, tak je darebák. Prostě starý dobrý zs.

, 17.12.2021.

Nejspíše nechtěně, ale anonym výše přesně vystihuje podstatu a styl chování, který mi nesedí. Kde říkám, že je někdo darebák?

zdenek strnad, 17.12.2021.

Na pozadí běží nějaká rozumná (díky za to) komunikace, ze které vyplývá, že by všichni (teda všichni asi ne, ale drtivá většina) velmi ocenili, kdyby se starý web povedlo vystavit někde bokem mimo stávající doménu, třeba zde na SO. Cituji: "... všude říkáš zachovat paměť pro budoucí generace a pak to najednou zmizí! Nenech se otrávit a něco s tím udělej ... "

Tomu všemu rozumím, ale technicky to není tak jednoduché. Je toho skoro 10GB(!) a to se musí někam vejít. A protože je to velmi svázané s SO, tak to zase nemůže být někde úplně jinde atd. Hlavně by se ale všude možně musely opravit linky, které stále ukazují na původní doménu. Ne že by to nešlo, ale chce to čas, tak snad "až švestky uzrají", někdo by možná řekl "do švestek".

A děkuji za podporu, ani jsem si možná neuvědomil, jak moc lidí stylu a obsahu původního webu fandilo a nechal jsem se otrávit příliš snadno a příliš rychle.

zs, 19.12.2021.

Starý web měl své kouzlo, nový je (zatím) bohužel jen prefabrikát bez duše. Teď už budu chodit jen na SO.

Jarda K., 19.12.2021.

Ahoj Zdeňku. Moc mně mrzí jak to je... Já smekám před Tebou za to co jsi vše udělal na webu pro lezeckou komunitu. To víš, jsem Tvůj velký obdivovatel v tomto směru...

Ivan P., 27.12.2021.

Zase dnes šly nějaké řeči na stěně a tak jsme se kouknul na HS, celkem nic nového, jen jsem se dočetl, že někteří šíří zvěsti, že "jsem zblbnul a web vypnul". Slovy filmového klasika říkám, že se těším výbornému zdraví a rozhodně nehodlám zblbnout (... trochu to pokulhává, k zblbnutí dochází nezávisle na vůli onoho dotyčného).

Trochu mě mrzí, že to teď padá na hlavu Krysky, kterou považuji za velmi šikovnou a která se poctivě snažila napsání nového web nějak zorganizovat. Varoval jsem ji, že to není zase až tak jednoduché a měli by si na to najmout firmu nebo se dohodnout na nějakých rozumných podmínkách provozování stávajícího (nyní tedy již starého) webu. Tyto varianty "střecha" odmítla (co je to "střecha" místní vědí), a tak ji nezbylo nic jiného, než se do toho pustit.

A doufám, že nikde neříká, že jsem se jí nesnažil pomoci nebo jsem ji nějak házel klacky pod nohy, co chtěla, ještě ten den dostala. A když jí/jim to vázlo, tak jsem nakonec termín překlopení domény HS na nový web pozdržel o mnoho, mnoho(!!!) měsíců a udělal jsem to, až když mi emailem písemně sdělila, že to mají připravené ... a doménu že už si překlopí sami! V tomto okamžiku (to už nejspíše dobře věděla, co to obnáší) byla taky jediná, která projevila vděk za minulost, který bych čekal z úplně jiné strany.

Takže jestli teď někdo něco říká o zblblém staříkovi, který v pomatení smyslů web z hodiny na hodinu vypnul, tak ať se jí jde nejprve zeptat ... a pak zaleze do kanálu ... nebo lépe, ať ji jde nějak pomoci z toho ven.

Jinak se znovu potvrdilo, že v slzavém českém údolí se vděku nikdo nedočká a každý dobrý skutek je po zásluze potrestán! Howgh!

zs, 3.1.2022.

Hlavu vzhuru. Je tu velmi mnoho lidi, ktere neznas, nikdy je nepotkas, nikdy to od nich na vlastni usi neuslysis, ale kteri ten stary dobry web meli fakt radi! Ja jsem jednim z nich.

Tomas, 4.1.2022.

Díky za článek Zdeňku, patřím k těm kteří web s oblibou navštěvovali a měli ho za jeden z posledních pilířů lezeckého přátelství a kamarádství... mimo jiné diskuze na něm byly mnohem slušnější než třeba na lezci. Web pro mne vytvářel i jakousi víru že lidé ze skaláku jsou ryzí lezci, ale zjištění že i oni mají své stinné stránky a křiklouny které si nejsou schopni zkorigovat je smutné a ukazuje že blbci jsou skutečně všude a nic s tím nenaděláš a nemá se s nimi přít neboť tě stáhnou na svoji úroveň a tam tě převálcují svými zkušenostmi :) Za mě také velký dík za veškerou tu práci kterou jsi s tím celé ty roky měl.

šáh, 4.1.2022.

Takový krásný,hojně využívaný web je pohřben.
Mládí vpřed a výsledky vidíme všichni.

Pečák, 4.1.2022.

tak nějak se z obecných zkušeností matně domnívám, že situace nebude úplně černobílá, a že každý mohl vnímat situaci ze svého úhlu a zcela rozdílně, ale v každém případě:

Zdeňku, děkuji zza (nostalgický, omešený a nemoderní) web hruboskalska. bude se mi po něm stýskat a doufám, že se jej podaří někam upíchnout a že nezmizí.

Lukas B., 4.1.2022.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.