Ochrana přírody - archiv článků k ochraně přírody ve skalách ČR
Jan Pleticha:
Shrnutí roční spolupráce mezi OVK Labské pískovce na NPČŠ.
vystaveno: 7. 12. 2021 , last update: 20.12.2021, , 11 komentářů

Prvovýstupy
Správa NP připravila seznam skalních objektů na území NP (viz příloha), kde navrhuje omezit tvorbu prvovýstupů. S ohledem na rozsah seznamu a potřebu seznámení s podkladem bylo domluveno, že v následujících žádostech nebude o tyto objekty žádáno. V následujících měsících (do konce roku 2022) ale proběhnou místní šetření a vysvětlení situace, případně korekce konečného seznamu. 

Pravidla pro prvovýstupce 
Správa NP požádala prostřednictvím ČHS prvovýstupce o provedení revize a kontrolu hlášení provedených prvovýstupů. Prvovýstupy s končící platností v roce 2021 budou prodlouženy o 1 rok (max. o 3 roky v případě území postiženého kůrovcovou kalamitou a dočasně omezeno v přístupu – klidová území, bývalá I. zóna).

Navržena změna pravidel
Současně povoleno max. 5 prvovýstupů; pokud budou alespoň tři dokončeny, tak se může žádat o další.
 
Oblast Kyjovské údolí a Brtníky – skalní objekt Svíčka
Nepovolený prvovýstup – byl zrušen; nebylo povoleno v rámci správního řízení. Bylo domluveno společné terénní šetření a zhodnocení situace   
 
Tisá 
informace o novém předsedovi OVK Tisá – představení na společném jednání v lednu 2022

Horoškoly
Správa NP připraví zprávu o problematických místech a jevech na jednání v lednu 2022.

K celému znění, včetně výčtu mnoha desítek pro prvovýstuopy zavíraných skal, se dostanete kliknutím na ikonu PDF.
20.12.2021

Komentáře, reakce:
Ahoj,
co znamená omezit tvorbu prvovýstupů ? Výrazu v celkovém kontextu NPČS příliš nerozumím a nerad bych se dopouštěl spekulací. Děkuji.

Martin Strnad, 8.12.2021.

Jo, zní to smutně, nebo spíš zoufale.
"Je domluveno, že nebude žádáno..."
By se chtělo zaklít. Děkujeme.
To navazuje na masivní letošní, prakticky celosezónní uzávěry kvůli kůrovci na podstatné části celých oblastí (větší část Hřenskoa, Tokáň...).
Nechci nikoho k ničemu ponoukat, ale nedivil bych se za těchhle podmínek, kdyby se "domluvená" pravidla stále častěji porušovala. Protože to, co se tu prezentuje, už je třeba pro mě daleko za čárou toho, co bych považoval za rozumný kompromis.

P., 8.12.2021.

Pro jistotu jen poznamenávám, že případné dotazy nebo sdělení směřujte na J. Pletichu, já jsem zde jen v pozici zprostředkovatele informací a nemám s tímto nic společného, jak by si někdo mohl omylem myslet.

zs, 8.12.2021.

NPČŠ byl vyhlášen na ochranu skalní útvarů a proto prvovýstupy jsou na povolení ve správním řízení od NPČŠ a povoleno lezení na vyjmenovaný skalní objekty uvedené návštěvnickém řádu NPČŠ.
Týden před jednání s NPČŠ 3.12. nám NPČŠ poslal návrh skalních objektů na ukončení prvovýstupů viz seznam zápisu.
Na jednání s NPČŠ se mi podařilo dohodnout, že bude příští rok jednat o omezení a jednání o možnostech volných logických směrů pro povolení a aby to bylo přijatelné i zhlediska ochrany přírody a to bude vyžadovat dost času. Ano dokud neskončí jednání nebudou vyřizovány nové žádosti uvedených skalních objektů, protože by je NPČŠ nepovolil.
Z pohledu prvovýstupců je povolených žádostí pro nové prvovýstupy málo, ale zase z pohledu NPČŠ zase hodně.
Opravdu by nebylo dobré začít porušovat podmínky pro prvovýstupy v oblastech NPČŠ dost by to zkomplikovalo jednání s NPČŠ o prvovýstupech v oblastech NPČŠ.
V oblastech NPČŠ letos byli celosezoní dočasný uzávěrky zdůvodu kalamity smrkového kůrovce né jenom pro lezce , ale pro celou veřejnost a to zdůvodů, že majitelům lesa, kde je kalamity kůrovce Lesy ČR a NPČŠ nic jiného nezbývalo zdůvodu bezpečnosti v tomto případě nestačí ani možnost vstupu na vlastní nebezpečí, kdyby se někomu něco stalo měli by majitelé dost velký potíže. Proto jsou vyhlášeny dočasné uzavěrky zdůvodu smrkové kalamity a po zimě se budou měnit,dle stavu lesa.
OVK LP
Jan Pleticha

Jeník Pleticha, 9.12.2021.

Když si to přeložím: Správa NPČŠ vydala seznam skal v NP, na které už nechce žádné nové prvovýstupy, howgh ... všechno ostatní je jen šum.

A sliby JP, že se jako ještě bude jednat, jsou plané, sám to dobře ví.


zs, 9.12.2021.

Blbý je, že třeba v Hřensku je to prakticky polovina oblasti.

P., 9.12.2021.

A další poznámka: k žádnému masivnímu provádění prvovýstupů tam nedochází. Letos i kvůli kůrovci téměř nic, možná 5 prvovýstupů v oblasti. Předchozí roky možná okolo deseti nových cest ročně. V oblasti, která se rozkládá skoro v desetikilometrovém pásu okrajů. A už doteď se tam muselo o každý prvovýstup žádat. Osobně to vnímám jako dost přepálený.

P., 9.12.2021.

Ze Zadní země nejdříve vyhnali trempíky, nyní jsme na řadě my. Klasická salámová metoda. Časové omezení. Zákaz nových objektů. Prvovýstupy na povolení. Zákaz prvovýstupů. Tak co bude následovat dále? Konečný cíl je jasný, pár značenejch cest pro cepry a jinak zákaz pohybu všude jinde.

Martin Strnad, 9.12.2021.

To je dobré téma na zevrubnější veřejnou diskusi, ke které se nejspíše dostaneme v okamžiku, kdy AOPK vydá nové Opatření obecné povahy pro lezení v Českém ráji.


zs, 9.12.2021.

Jeník Pleticha by měl na jednání s NP mluvit za horolezce.
Co se dá dělat. Budeme teda lézt a potají dělat prvovýstupy. Pak se budou vydávat Samizdaty. Jen lituji správce skal, kteří za to nemohou.

Kýsa, 11.12.2021.

Hřensko
- z 86 lezeckých objektů je 17 zakázaných a dalších 33 návrhů omezení prvovýstupů. Celkem 50 zakázaných nebo omezených lezeckých objektů.

Jetřichovice
- ze 122 lezeckých objektů je 16 zakázaných a dalších 33 návrhů omezení prvovýstupů. Celkem 49 zakázaných nebo omezených lezeckých objektů.

Na Tokáni
- ze 130 lezeckých objektů je 35 zakázaných a dalších 15 návrhů omezení prvovýstupů. Celkem 50 zakázaných nebo omezených lezeckých objektů.

Kyjov a Brtníky
- ze 100 lezeckých objektů je 11 zakázaných a dalších 22 návrhů omezení prvovýstupů. Celkem tedy 33 zakázaných nebo omezených lezeckých objektů.

Vysoká Lípa
- z 55 lezeckých objektů je 10 zakázaných a dalších 7 návrhů omezení prvovýstupů. Celkem 17 zakázaných nebo omezených lezeckých objektů.

Celkem ve všech výše uvedených oblastech 199 zákazů nebo omezení prvovýstupů.

kýsa, 13.12.2021.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.