Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Joachim Schindler:
ROTE BERGSTEIGER
vystaveno: 19. 11. 2021 , last update: 20.12.2021,
Související karty lezců: Goorg Aschenbrenner, Rudolf Hanke,


Po 12 letech, díky chvályhodné iniciativě sdružení "Alternatives Kultur und Bildungszentrum" (AKuBiZ),  vychází vychází druhé, značně rozšířené, vydání. 


 
Trvalý zájem - zejména mladých lidí - o historické události v Labských pískovcích, Východním Krušnohoří, Horní Lužici, Žitavských horách a dalších úsecích na obou stranách sasko-české hranice, zejména o antifašistické aktivity, které trvají již 85 a více let, si zaslouží vysoké uznání, plnou podporu a velkou pozornost.
 
Od roku 2008 se asi 25 mladých lidí zabývalo událostmi v nacionálně socialistickém Německu a v sousední České republice. V pohraničí navštívili památná místa, památníky a důležité cesty a hraniční přechody popsané v této brožuře. Vzdali hold odvaze a nasazení lidí, kteří se ve třicátých a čtyřicátých letech minulého století zapojili do akce. Výsledkem byl živý přehled existující literatury a dokumentace, dostupných vzpomínek a životopisů zúčastněných milovníků přírody, horolezců, turistů, turistů a horolezců ze Saska a České republiky. Ohlas byl tak velký, že od prvního výletu v roce 2008 AKuBiZ každoročně inzeruje a organizuje tematické výlety.
 
Intenzivní studium této zvláštní kapitoly o protifašistické odbojové činnosti v saském a českém pohraničí však také jasně ukazuje, že již téměř nežijí současní pamětníci, že mnohé dobové události, důležité operace a lidská pomoc jsou již dávno zapomenuty. Udržování paměti je pro živé chápání historie zásadní.
 
Zejména činnost německých a českých aktérů z Českého Švýcarska (Georg Aschenbrenner, Rudolf Hanke, Josef Prautsch a další) je zatím málo zdokumentována a nemůže být ani v této brožuře úplná, protože mnozí z nich přišli o život ve vězení nebo ve válce, případně se je nebo jejich příbuzné po přesídlení či odsunu zatím nepodařilo vypátrat. Z tohoto pohledu je tato publikace dlouho odkládanou povinností a podnětem k další seriózní výzkumné práci.
 
Přibližně 40 článků, dokumentů a úryvků ze vzpomínek shromážděných v této brožuře má všem zájemcům poskytnout autentický pohled na práci "rudohorců" v Labských pískovcích. Krátká dokumentace pěších túr mezi Sebnitz, Thomasdorf (Tomášov), Hinterhermsdorf, Schmilka, Schneeberg (Sněžník), Tyssa (Tisá) a Bahratal a v Osterzgebirge mezi Altenbergem a Zinnwaldem a přiložené mapové výřezy mají poskytnout podněty pro zajímavé pěší túry v pohraničí.
 
Achim Schindler

PS:
Vydavatel: AKuBiZ Pirna, objednávky možné přes 
kontakt@akubiz.de,cena 10 Euro + poštovné
20.12.2021

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.