Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
PP Borecké skály - Rozhodnutí 2021
vystaveno: 10. 11. 2021 , last update: 10.11.2021, , 4 komentáře
Související sektory: Borecké skály,


KÚ Libereckého kraje vydal nové Rozhodmutí ohledně lezení v PP Borecké skály (viz. také klik na ikonu PDF vlevo).


Ve zkratce jde o to, že KÚ LK:

1) uděluje souhlas s lezením v PP Borecké skály s výjimkou podsektorů VII., VIII. a IX. dle Sochora 1986 (zde není žádná změna, platí do konce roku 2026),

2) povoluje jeden projekt na Boční stěnu,

3) povoluje provoz na dvou nových cestách  "Žízním - žiju"  a "Ve stínu lípy".

Takže celý tento byrokratický kolotoč, který zaměstnal řadu lidí, se roztočil vlastně jen proto, aby KÚ LK povolil jeden projekt a posvětil dvě nové cesty ve skalách, jejichž lezecký význam se limitně blíží nule. Stále jsem přesvědčen o tom, že mnohem lepší by byla cesta sdíleného systému všech dotčených stran, kde by vše bylo mnohem jednodušší, rychlejší a dlouhodobě udržitelnější.

Zdeněk Strnad

10.11.2021

Komentáře, reakce:
No v podstatě mi po tom nic není, ani nevím, kde to je (nejspíš někde poblíž Sypáku). Rozhodnutí KRAJSKÉHO ÚŘADU LIBERECKOHO KRAJE jsem si stahnul (než to zakážou) a vůbec, ale vůbec nechápu, proč má stažený soubor v názvu zkratku Agentury ochrany přírody a krajiny (tedy AOPK), kde jsem několik týdnů pracoval, když s tím AOPK nemá vůbec, ale vůbec nic společného. To jako KÚLK používá ve své spisovce zkratky jiných úřadů, nebo to je nějaké zmatení ve stylu Sputníku???

Hlína starý, 9.11.2021.

Hlíno, ve všem špatném lze nalézt i zrnko dobrého. V tomto tvém případě je dobrá zpráva ta, že jsi stále svěžího ducha a neztrácíš zájem o věci okolní. K podstatě věci bych jen dodal, že úplně stejnou věc jsem zde s tebou řešil už minimálně jednou, bohužel neúspěšně. Klik, klik ... soubor jsem přejmenoval, tak snad budeš spokojen. Tvoje starosti na moji hlavu ...

zs, 10.11.2021.

Než řešit název souboru bych spíše očekával diskusi okolo toho, že KÚ LK hned na začátku říká, že souhlasné Rozhodnutí KÚ LK se týká jen členů ČHS, který také nese zodpovědnost za dodržování podmínek zde uvedených.

Za situace, kdy zdaleka ne všichni lezoucí jsou organizováni v ČHS, by šachista řekl, že oběma stranám hrozí šach mat druhým tahem.

KÚ LK riskuje, že se najde nějaká kverulantská množina osob, která si pro sebe bude individuálně a ve správném řízení žádat o povolení lezení v PP Borecké skály, to aby pak na to přijmuli dalšího člověka ... ale možná jim jde právě o to, nevím.

ČHS pak riskuje, že se na něj padnou i nekalé činy lezců, kteří nejsou jeho členy. Z textu vyplývá, že KÚ LK očekává, že dozor nad dodržováním pravidel bude dělat ČHS, který však vícekrát veřejně prohlásil, že na to nemá kapacity (tomu rozumím), na nějaké vymáhání pokut nemá právní kompetence (to opravdu nemá) a nebude přece bonzovat na vlastní členy (tomu rozumím taky).

Šachisti v AOPK, s vyšším ELO koeficientem, již mají lepší zahájení. Vydají Opatření obecné povahy, kde se povolení nebo nepovolení a případné podmínky týkají všech bez toho, jakou mají či nemají legitimaci a dodržování si pak už hlídají sami. Nástroje na to mají a začínají je využívat (např. viz kauza bikerů v Příhrazích).

Nicméně doufám, že jde jen o teoretickou úvahu. Chtěl bych vidět někoho, komu by to stálo za to, aby si na KÚ LK individuálně žádal o povolení lezení na pískovištích v PP Borecké skály!

zs, 10.11.2021.

Tak především děkuji za klik, klik a opravu tohoto formálního nedostatku, jehož původ byl mimo SO. Dále děkuji za nalezení toho „zrnka dobrého“, dnes aby člověk něco takového hledal s námahou a bez naděje na výsledek.
Vše ostatní níže v tvém komentu bych klidně podepsal, včetně uvedení rodného čísla, čísla mobilního telefonu a registrační značky mého prvního motorového vozidla.
Moje teorie, proč to tak v dokumentu KÚLK je je následující: Dámy z KÚLK, které asi lezení moc nerozumí, používají nějaké starší vzory úředních aktů, pocházející z AOPK (nikoliv nutně jen z té afilace v Liberci). Jak správně podotýkáš, šachisté s vyšším koeficientem ELO už delší dobu vydávají OOP a nevztahují okruh konzumentů pouze na členy ČHS, resp. členy KPŽ (klub přátel žehu). To je tím, že metodické vedení AOPK je asi jiné než metodické vedení úředníků Kraje(ů).
Proč by se neměla najít „kverulantská“ množina, to je jen otázka dopisu se žádostí a když budu líný stát na poště frontu, stačí to na Kraj donést fyzicky do podatelny - budu o tom přemýšlet, ale nejdříve budu muset na mapě ty BS najít. Bylo by zajímavé sledovat, jak by KÚLK postupoval, kdyby tam těch žádostí bylo třeba deset. A bylo by zajímavé, kdyby třeba tuto "soukromou žádost" zamítl, padlo odvolání a řešil by to nadřízený orgán - opravdu o tom budu přemýšlet, počítač doma mám, tiskárnu taky a do Libu občas jezdím.
Dalším řešením je, že se žadatel odvolá, z vlastní praxe ví, že AOPK vydává pro tyto účely OOP, které se nevztahuje na výhradní skupiny osob. Jsem přesvědčený, že odvolací orgán by rozhodnutí kraje zrušil a vrátil k novému projednání a naznačil by postup vyřízení. V případě takové oblasti světového významu, kde se odehrávají aktuálně dějinné události sportovního lezení, vznikají přelomové cesty 9a+++ by případné zdržení bylo sice velmi bolestivé, ale stálo by to za to.

S pozdravem a díky Hlína
a klidně považuj tuto problematiku za ukončenou (minimálně z mojí strany).
Howg.


Hlína starší, 10.11.2021.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.