Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
FERDA MICHEL:
Vzpomínka na Jardu Němečka
vystaveno: 15. 3. 1969 , last update: 11.12.2021,
Související karty lezců: Jaroslav Němeček,
Související cesty: NĚMEČKOVA CESTA, STÍNOVÁ CESTA, VZPOMÍNKOVÁ CESTA, PRAVÁ ÚDOLNÍ SPÁRA, NĚMEČKOVA CESTA, SEVEROZÁPADNÍ HRANA, STARÁ CESTA - NÁSTUPOVÁ VAR., NĚMEČKOVA CESTA,


Léto utíkají. Čas hojí rány a vzpomínky z minulých let stále více zakrývá opar mlhy. Podrobnosti mizí a zůstává jen rámcový obraz. Tak je tomu i s výraznou postavou mladoboleslavského horolezce Jardy Němečka, známého pod přezdívkou „Němajz".

"Kdo to vlastně byl?", ptají se mladí, kteří jeho jméno nalézají v průvodcích a ve vrcholových knížkách na nejtěžších skalních věžích. Jarda se narodil 13. 11. 1922, začal lézt asi ve dvaceti letech, tedy v době nejhlubší fašistické okupace naši vlasti. 

Píle, houževnatost a vytrvalost mu dopomohly v krátké době získat potřebnou „rutinu" a skály se staly jeho druhým domovem. Již z roku 1943 se datuje jeho prvovýstup severozápadní hranou na Čínskou věžičku (V. — VL). Na pověstnou Hlásku však ještě nedorostl. V roce 1944 při výstupu na tuto obtížnou věž v Drábských světničkách vypadl pod třetím kruhem, lano se přetrhlo o Jarda spadl až na zem. Těžký úraz jej upoutal na dlouhé měsíce na lůžko a zanechal jako trvalý následek částečné ohluchnutí. Každý jiný by na jeho místě do skal již nevkročil, ale Jardovy prvé kroky z lůžka vedou znovu do milovaných skal.

V roce 19415 otevírá Jarda Němeček takzvanou Vzpomínkovou cestu na Šimáňovu věž (VII.), brzy na to získává za spolulezce zkušeného Jarku Hataše, jeho bratra Milana a Hindu Nového. Jarda Němeček leze rád stěny, Jarka Hataš je doma ve spárové technice a tak se navzájem doplňují. Spolu s ním a Mindou Novým uskutečňuje J. Němeček 13, 7, 1947 za střídavého vedení prvý český výstup Starou cestou na Hlásku. Koncem záři téhož roku se zúčastňuje Jarda jako cvičitel kurzu v Prachovských skalách a to již přemýšlí o dalším prvovýstupu a to na příhrazský Soudek, který také spolu s J. Hatašem a M. Novým již v říjnu 1947 slezl.

Krátce na to absolvuje Státní horolezeckou školu ve Vysokých Tatrách. Pak přichází řada pro něho ťéžkých měsíců, kdy každý jiný by ztratil chuť k lezení, ale Jardova láska ke skalám a jejich vrcholkům je jeho životním cílem. Spolu se Slávkem a Vladimírou Jirkovými leze v Adršpašských skalách a je dobrým rádcem tamním horolezcům. Znovu se vrhá do tvrdého skalního výcviku a z této doby se datují jeho prvovýstupy na 1. Železnou věž, Vlčici, údolní Říjnovou věž a Rohovou cestou na Strážce v Žehrovském lese. Vesměs krajně těžké výstupy Vil. stupně obtížnosti.

V padesátých letech je Jaroslav Němeček zařazen do čsl, reprezentačního družstva. Jistě velký úspěch pro těžce zkoušeného člověka, jehož pevná vůle jej dovedla k nejvyšší metě, po níž toužil.

Jarda byl vůbec svérázná postava ve skalách i v soukromí. Tak jako lezl exponované stěny klidně a suverénně, s týmž klidem dovedl usednout o napsat žádost presidentovi republiky o permanentní propustku do NDR, kamž jezdil lézt, nebo Hillaryrnu, který v roce 1953 s Tenzingern slezl Mont Everest. Na jakou adresu? Nu, „Hillary, Mont Everest, Nový Zéland," A byl snad u nás také jediný, který od Hillaryho obdržel nedlouho na to sadu fotografii z jeho legendárního výstupu na nejvyšší štít světa. 

To byl celý Jarda. Nespecializoval se jen na oblast Přihraz a Drábských světniček. Stejně dobře znal Prachov, Skalák, Tisou i Adršpach. Lezl s mnoha horolezci, ponejvíce s bratry Hatošovýrni, Baušovýrni, Jedličkovými, Mindou Novým, Jirkou Moškem a dalšími.

Jeho poslední cesta nevedla na žádný skalní vrcholek, ale večer dne 18. 5. 1954 na kole z Malé Skály domů, při které večer tragicky zahynul při dopravní nehodě. Jarkův duch žije však dále. Žije v těch skalách, které měl tak rád, Žije na cestách, které nesou jeho jméno a žije v srdcích všech těch, s kterými stoupal k vrcholkůrn skal i štítů Vysokých Tater. Škoda, že se Jarda Němeček nedočkal dnešních časů, kdy máme možnost navštivit oblasti cizích velehor, po kterých tolik toužil a kde by mohl uplatnit svou vytříbenou lezeckou techniku z našich pískovcových skal, 

Horolezecká ročenka oblastního výboru ČHS při OV ČTO v Mladé Boleslavi, 1969
11.12.2021

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.