Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Malá zajímavost z měření vlhkosti skal na Hrubé Skále.
vystaveno: 9. 3. 2021 , last update: 9.3.2021, , 3 komentáře

V minulých letech jsme měření vlhkosti skály na Hrubé Skále na zimu vypínali, bylo mimo sezónu, tak proč to sledovat.

Ale na popud "modelářů" (to jsou ti, co se z dat snaží sestavit předpovědní model, za jak dlouho po dnešním dešti bude za dnešních podmínek skála zase suchá a lezitelná) jsme to tuto zimu nechali zapnuté a taky celou zimu po hodinách stahujeme a ukládáme meteorologická data. Tím vlastně poprvé máme ucelenou roční časovou řadu a, jak říká klasik Belmondo, s tím už se dá něco dělat.

A teď ta zajímavost, data z posledních 4 dnů:

Kliknutím se obrázek dá zvětšit.
 

Co vidíme: v pátek skála úplně promočená, pak začínají slunečné dny ... ale v noci teplota klesá hluboko pod nulu (to je ta šedá čára dole). Ty krásně pravidelné noční poklesy vlhkosti jsou  falešné, měříme konduktometricky elektrickou vodivost a když voda začne měnit skupenství, tak vodivost klesá k nule ... ale skále je stále stejně mokrá, jako večer.

Máme tak exaktně a tvrdými daty zachyceno, jak skála cyklicky přes noc minimálně do hlouby 5 cm promrzá a přes den se zase rychle otepluje, což je přesně ta situace, kdy u měkkých pískovců Českého ráje dochází k velmi silné povrchové erozi. Není to nic nového, všichni místní víme, že po zimě je skála "taková vosolená", jen to nyní máme změřené.

9.3.2021

Komentáře, reakce:
Zajímavý... promrzlý pískovec by mohl být budoucnost pro těžké přelezy ve strouhankových oblastech. Tzn. na Pulp Fiction jedině v únoru s čelovkou v -20°C. Bude se tím maximálně šetřit skála a ani ta mouka nebude tolik potřeba. Jediný problém nastane u občasně zaledovatělých chytů/stupů...

Honza, 9.3.2021.

Tak mě napadá že by se tam teď do měkkýho dobře zasekávaly hroty piklů! Doufám, že to nikdo nebude zkoušet, třeba na údolním Káplu.

Ruda z Brna, 9.3.2021.

ano, nachcaný a na kost promrzlý solivý a lámavý pískovec působí dojmem suchého pevného pískovce srovnatelného se suškami. každej to známe, zimní pohádková procházka ve skalách a chmatání na cukrové voštiny a najednou se zdají pevné.
že by se po tom jako vážně mělo lézt je ovšem pitomost. ne, nemluvím o nějakém svatá anna chladna z rána kosovatém časném ránu babího léta s jinovatkou, ale o prosinec-únor vlně mrazů.

ano, odporový vlhkoměr je nepřímá a orientační metoda měření, která má své okrajové podmínky. možná to bude i v návodu, pod +4°C jsou naměřené hodnoty úplné hámotiny.

Lukas B., 10.3.2021.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.