Ochrana přírody - archiv článků k ochraně přírody ve skalách ČR
Souhlas s provozováním horolezecké činnosti na území PP Dutý kámen
vystaveno: 23. 2. 2021 , last update: 23.2.2021, , 3 komentáře

Horolezecká činnost je povolena pouze na skalních útvarech Děravec, Sloupská jehla, Kužel a Půlený kámen.
 
Horolezecká činnost je omezena pouze na období od 1. 7. do 31. 10. 
 
Při zjištěném zahnízdění ptáků na skalách je horolezec povinen přerušit výstup a bezodkladně o tomto informovat krajský úřad.
 
Horolezci jsou povinni se chovat na lezeckých objektech šetrně ke skalám a k jejich blízkému okolí tak, aby nedocházelo k poškozování přírody, tj. zejména nebudou zasahovat do porostu na skalách a v jejich okolí, nebudou odstraňovat kameny, dřeviny či zeminu z terásek a povrchu skal.
 
Je zakázáno poškozovat nebo jakkoliv upravovat povrch skal, např. nevhodnou manipulací lanem, vysekáváním chytů či stupů apod.
 
Při výstupu je možné používat stávající fixní jistící prostředky a dále vyjímatelné jistící prostředky na textilní bázi, které nepoškozují skály. Použití jistících prostředků poškozujících skálu (např. vklíněnec, friend) je zakázáno. Každý horolezec je povinen si své jistící prostředky po ukončení lezení odstranit.
 
Při lezení nelze používat magnézium a jiné chemické látky, které by měly sloužit ke zvýšení tření na skalách.
 
Provozovat horolezectví je dovoleno pouze na suchých skalách a za denního světla.
 
Vytváření nových lezeckých cest je možné pouze na základě souhlasu orgánu ochrany přírody.


Obr.: Sloupská jehla, foto: K.Turpiš, 2016
23.2.2021

Komentáře, reakce:
Protože je Sloupská jehla mým doživotním traumatem, dokument jsem si stáhnul. Poněkud překvapen jsem zjistil, že se jmenuje "AOPK_2021223918". Do dnešního dne jsem žil v domnění, že tato PP je mimo CHKO Lužické hory (jasně, je to jenom za nějakou víceméně regionální silničkou - spíše polňačkou), ale teď si názor opravím, když Liberecký kraj - potažmo jeho úřad používá označení AOPK (protože oddělení Správa CHKO Lužické hory je složkou AOKP- RP Liberecko). Grüss Gott

Hlína starý, 24.2.2021.

Hlíno ... zde byla peprná odpověď, ale nakonec jsem ji nezapsal. Máš své vylezené, že jsi se dožil dnešních dnů svědčí o určité lezecké kvalitě, tak takovéto pidi-problémy neřeš, to ti klidu nepřidá a je to zbytečné. Navíc už jednoho takového tu máme ...

zs, 26.2.2021.

Zdeňku... nevím, proč byla zvažována peprná odpověď, ale ctí tě, že volba nakonec padla na stručné vyjádření hodnocení závažnosti problému. Bohužel, názor, že se v tomto konkrétním případě jedná jenom o pidiproblém úplně nesdílím a mám to víceméně podložené i „téměř“ osobní zkušeností. Jen pro úplnost - mnoho úředníků z libereckého KÚ osobně znám a mohu o nich bez zaváhání prohlásit, že to jsou výborní úředníci. Bohužel (pro nás, co mají tu úchylku a o víkendech místo sledování Ordošky v pinkovým gárdnu trajdaj po skalách) nejsou moc lezením dotčení a tomu vesměs odpovídá i jejich znalost této problematiky. Někdy to kreativně řeší „opisováním“ ze správních aktů jiných orgánů ochrany přírody, čímž určitě nechci např. tvrdit, že význam okolí Duťáku je srovnatelný s tím skalním městem poblíž Teplic nad Metují. Naštěstí na některých Správách CHKO a NP, významných pro lezce, jsou úředníci, kteří jsou buď aktivní lezci, nebo aspoň vysloužilými lezci a v problematice se perfektně orientují a jsou přímo v komunitě (tím pochopitelně nemyslím sebe a to nejenom proto, že už několik roků na Správě CHKO Jizerské hory nepůsobím).
Proto si myslím, že dobrá orientace, kde je jaký úřad orgánem ochrany přírody není úplně od věci a název souboru, který je přílohou informace o povolení lezení na Duťáku, je zavádějící - byť - zdůrazňuji - původ je v tom „opisování“ -„inspiraci“, nikoliv na straně SO.
Nedávno to náš úřad schytal za nepovolení lezecké činnosti na maloplošných zvláště chráněných územích na pozemcích ve správě státního podniku Vojenské lesy a statky (sorry jako za to ptydepe - ale je to takto přesně napsáno) - kam mimo jiné trochu nešťastně spadl i Molkenkrug a JH to pak s trpělivostí sobě vlastní trochu na FCB vysvětloval (i když chápu, že pro osobu zvenčí to není úplně jednoduché - ale já jsem opravdu zákon nepsal). Proto bych považoval za vhodné rozlišovat mezi AOPK, KÚ, MŽP, případně ještě KPŽ a KČ.
S klidem (a mým už vůbec) to nemá nic společného.
Grüss Gott


Hlína starý, 26.2.2021.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.