Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Mapy na SO (2021).
vystaveno: 15. 1. 2021 , last update: 15.1.2021, , 6 komentářů

Dlouhou dobu jsme na SO neuměli vyřešit zdánlivě triviální úlohu: "Jsem v neznámém terénu, ve svahu vidím velkou skálu s nýty a potřebuji zjistit, co je to zač!".

Ve webové verzi SO jsme to dosud vůbec neřešili (říkali jsme, že v terénu stejně nemáme připojení na síť). V mobilní aplikaci SO, která funguje bez připojení, bylo zase potřeba vědět alespoň sektor, kde jsem a mít tento sektor natažen. Řešením by sice bylo natáhnout do mobilu všechny skály, ale to je stále mimo technické možnosti mobilů. Nejde ani tak o velikost volné paměti, jako o omezený výkon procesorů, kde zejména Android mapy větších sektorů už tak stíhá jen tak tak. 

Že doba nazrála na řešení jsme přišli při ladění paralelního boulderového webu czechbouldering.com. Byl jsem vytrvale skeptický, že to nebude fungovat, ale Ondra Beneš nás, zase vytrvale, dotlačil k vyřešení všech úzkých profilů a v podmínkách okolí Sněžníku a Tisé, kde je dostupný LTE signál, to už funguje velmi slušně (viz. mapa na CB). Takže když si na mapě zapnete svoji polohu, tak se vám při chůzi bod vaší polohy plynule posouvá, takže přesně vidíte kde jste, co vidíte a můžete si kliknout na detailní popis kamene.

Příchod mobilních 5G sítí nebo třeba Muskových mikro-satelitů s globální sítí slibují rychlý pokrok ... vždyť kde jsme se mohli (ne)připojit před 5 lety a kde se dobře připojíme teď (za krátký čas snad budeme on-line i v dosud hluchém Ostrově). A pro tuto dobu jsme již nyní, v určitém předstihu, na SO vystavili mapu, která funkcí navigace a identifikace skal v neznámém terénu disponuje:



Obr. Dejte si "Na celou plochu", klikněte na ikonu Geolokace, která zezelená a na mapě se v barvě magenta zobrací bod s vaší polohou (když nezezelaná, tak je něco jinak ...). 

Tyto dvě mapy na titulní straně SO, které pamatovaly úplné začátky SO, jsou na titulní straně SO nyní nahrazeny jedinou interaktivní a zoomovatelnou mapou, na které jsou sektory s skály přímo propojené s databází:



Všechny detaily zde asi nemá cenu více popisovat, je třeba si to vyzkoušet. Že jde o velmi silný nástroj jsem si ověřil sám na sobě. Když jsem proklikával sektory a podsektory, tak jsem byl překvapen, jak rychle jsem se k informacím o skalách dostal a kde všude jsem ještě nebyl (... a to jsem si myslel, že už jsem byl všude).



Obr.: Žluté pískovcové sektory, bílé vápencové sektory a černé sektory ostatní.

Poznámka na konec:
Někdy se zdá, že to nefunguje, protože se neukazují skály. Je to tím, že u něktrých menších sektorů nemáme zapsané polohy skal nebo jde o sektor s jednou skálou, kde ikona sektoru "přebije" bod skály. Postupně to doplníme, jsme pracovití ...

Zdeněk Strnad
15.1.2021

Komentáře, reakce:
Ahoj!
Lepsi zobrazeni stene daty mas via

opentopomap.org

Ta webova mapova sluzba je vic pouzitelna pro horolezce a stejne zdarma.

Jörg ji daval k sandsteinklettern.de, taky...





Trylc, 15.1.2021.

Zdeňku,
odvedli jste slušný kus práce...
Za mě jedna připomínka...
Ponechal bych tu celkovou mapu republiky s jejím členěním na Labské pískovce, Český ráj apod. (je to už zažité)...
pro lepší prvotní nástřel skal.



jéňa, 15.1.2021.

Diskuse probíhá na pozadí po emailech, díky za připomínky, na často se opakující body reaguji takto:

a) Jako podkladové mapy jsme zvolili OpenStreetMap, máme k tomu své důvody a jestli je budeme měnit, tak snad jedině na mapy.cz.

b) Že se některé sektory na mapách neukazují není chyba, ale důsledek toho, že ani jedna skála sektoru nemá zapsanou polohu. To je jen dočasný problém, postupně to doplníme.

c) Že u některých sektorů typu "... ostatní skály oblasti" nejsou body skal na mapě sektoru vidět a to i když polohu zapsanou mají, zase není chyba, ale body jsou tak daleko, že se na mapě musí dohledat. To není šikovné a budeme to muset vyřešit přerovnáním skal tak, aby se na mapě sektoru, resp. podsektoru, hned ukázaly.

d) Mapu s polohou jedné skály na mapy.cz jsme, jako zbytečnou, vypnuli. Ale ukázalo se, že vizualizace polohy, zejména u velmi odlehlých skal, je užitečná, tak to nějak vyřešíme.

e) Vzácně se stalo, že definiční poloha středu mapy byla vypočítána špatně a mapa ujela "za roh". Chyba byla v datech skal, je to opravené a aby se to neopakovalo, připojili jsme validaci formátu a rozsahu zapisovaných souřadnic poloh skal.

Ostatní připomínky a náměty musíme promyslet, všechno musíme konfrontovat s tím, co vlastně chceme a zda nám to do celkové vize zapadá. Zároveň je jasné, že sem tam by se někomu líbilo něco jiného, ale to už je život ...

zdenek strnad, 18.1.2021.

Taky bych se přimlouval , jestli by šlo odkazem původní mapu oblastí ČR za mě lépe se najde oblast. Je to jen můj poznatek myšleno dobrém.

Jeník Pleticha, 18.1.2021.

Základní zobrazení mapy na titulní straně SO tedy nyní ukazuje pouze "klikací" plochy všech regionů. Původní mapu se všemi sektory nyní dostanete až po kliknutí na "Sektory:", zachovány jsou pochopitelně i další možnosti.

Jen abych předešel diskusím, proč není použito dynamické "klastrové" řešení s plynulými přechody mezi množinami bodů při různých úrovních zoomu. Všechno je to o kompromisech mezi objemy dat a akceptovatelnou reakční dobou browseru. Úplně na začátku jsme do browseru klienta vše poslali a pak už si s tím v browseru jen hráli. Ideální, hezké, ale zoufale pomalé. A od té doby už jen zrychlujeme a zrychlujeme , tj. posíláme méně a méně dat a to jen když jsou opravdu potřeba. Výsledkem je mapa použitelná i v terénu přes datové služby mobilních operátorů, ale za cenu lehce omezené funkcionality ... jako jsou třeba ty dynamické "klastry" pro různé úrovně.

zdenek strnad, 18.1.2021.

Díky za mapy! Jdete s dobou ;-)

Za sebe teda doufám, že v Ostrově signál ještě nějakou dobu nebude a půjde tam užít offline chvíle.

Aleš Bobek, 22.1.2021.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.