Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Labské údolí - pravý břeh (2021)
vystaveno: 12. 1. 2021 , last update: 12.1.2021, , 4 komentáře
Související sektory: Labské údolí - pravý břeh,



  Na úřední desce Národního parku České Švýcarsko se objevilo Opatření obecné povahy s platností od 1.1.2021 (takže už to platí). Úplný text a mapovou přílohu si můžete stáhnout a studovat po kliknutí na PDF ikony vlevo.

Důležité body:

a) Prvovýstupy nejsou povoleny na těchto skalách:

Belveder: Sarajevská stěna, Belveder, Nad Přívozem: Pod Drnem, Mešita, Medvěd, Majdaléna, Hlídač, Strážce Dolního Žlebu, Verdonek, Centrum: Ledová stěna, Hektor, Trůn, Zrcadlo, Baldachýn, Velká bašta, Malá bašta, Katedrální stěny: Metalistická stěna, Krkavčí ostroh: Klárka, Na Konci světa: Rolling Stone, Ostroh Skříně: Vojtěch, Skříň, Metropole: Prezident, Ostroh Duhové věže: Želva, Duhová věž, Mrňous, Mlok, Růžová vřesina: Růžová palice, U Josefovy hlavy: Karlova stěna, Růžové stěny: Růžový pilíř, Rodná hrouda

b) Na tyto skály bude o zamýšlených prvovýstupech min. 30 dní předem informována Správa NP, která může prvovýstup zakázat z důvodu ochrany přírody nebo stanovit podmínky (viz § 66 ZOPK):

Admirál, Duhová stěna, Josefova hlava, Jižní Tyršova věž - jižní, Tyršova věž - severní, Karlova stěna, Klášter, Kormidelník, Letní rezidence, Maják, Minaret, Planeta, Pražská stěna, Růžová věž, Skleněný vrch, Španělská stěna, Španělská bota, Titanik, 
Vezír

Poznámka: zároveň stále platí, že o každý prvovýstup se musí vždy a předem žádat správce skal (viz. článek).
 
c) Změnila se i zonace zelených a červených ploch:



d) Platnost Opatření je až do roku 2030(!). 

Na závěr bych jen poznamenal, že v dokumentu jsou i tyto věty (str.5 dole): "Cílem Správy NP je postupně omezit tvorbu nových cest na minimum. Tento dlouhodobý cíl je výsledkem jednání Správy NP a Českého horolezeckého svazu.".  ... tak si to přeberte, jak umíte.

Poznámka: obsah Opatření zatím není promítnut do databáze na SO, bude třeba na to připravit datové struktury a pak to naplnit, což zase není práce na deset minut.  Jak to bude, dáme vědět.
12.1.2021

Komentáře, reakce:
Hodně pozitivní je, že se o kus zmenšilo území, kde se do léta nesmí lézt. To je výborné!
Jen mi není docela jasné přesné vymezení hranice těch území: Hladká věž je těsně u Piskořova pilíře: na něj se smí, na Hladkou už ne. Přitom logičtější vedení hranice je až za Hladkou, mezi ní a Volební stěnou. Tam je proluka mezi skalami, kout... Proto je tam i hranice sektorů v průvodci. Jde o 10 metrů jednu skálu. Není to chyba a nepozornost?
Podobně se zdá, že Bloková stěna je už zakázaná. Ze situace na místě by bylo zase asi mnohem přirozenější, kdyby hranice zákazu běžela údolíčkem napravo od ní.
Asi není nějak zásadní, jestli je zakázaná zóna o dvě nebo tři skály větší, ale vedení hranice je v několika případech dost nepřirozené, neintuitivní (řada skal, předposlední se smí, poslední těsně vedle už ne, a pak je údolíčko a proluka k dalšímu skalnímu sektoru, který už je zkázný jako celek).



P., 12.1.2021.

Já jsem rád, že NPČŠ a CHKO LP vůbec přistoupili k rozšíření celoročního lezení a to mi zabralo dost času , abych měl potřebné argumenty. Od jakého skalního objektu jsou hranice časového omezení určili NPČŠ a CHKO LP. Myslím jsi, že oproti minulé výjimce se podařilo získat více skal pro celoroční lezení. Nehledě tomu, že omezení je od 1.2. do 1.7. což je kratší než minulé výjimce.

Jeník Pleticha, 12.1.2021.

Super! Hlavně to lezení celý rok u Vojtěcha, Duhovky... Díky

Vilda, 12.1.2021.

Bloková stěna leží přece mimo území NPR. I značení v terénu je vedené údolíčkem před Blokovou stěnou.

Prcek, 14.1.2021.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.