Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Borecké skály (2021) - 2. doplněné vydání
vystaveno: 24. 2. 2021 , last update: 24.2.2021, , 3 komentáře
Související sektory: Borecké skály,


V souvislosti s připravovanými změnami v povolování prvovýstupů na Hruboskalsku byl na SO přerovnán a doplněn sektor Borecké skály. Tento sektor sice nespadá pod CHKO Český ráj, ale část skal leží na území přírodní památky Borecké skály, kterou vyhlásil KÚ LK, který zároveň vydal Souhlas s provozováním horolezecké činnosti.



Co je důležité vědět:

a) V podsektoru Stěny (v mapě J.Sochora VII-IX) je úplný zákaz lezení.

b) V podsektoru Sluneční údolí (IV-VI) je lezení povolené, prvovýstupy lze provádět pouze po předchozím souhlasu KÚ LK a následném souhlasu OVK Hruboskalsko.

c) Ostatní podsektory leží mimo PP Borecké skály, lezení povoleno, prvovýstupy musí být předem schváleny OVK Hruboskalsko.

d) Skály podsektoru Hájek leží uvnitř obory, kam je vstup zakázán.

Lezení je v sektoru omezeno na období od 1.7. do 31.10. každoročně. MG zakázáno a výměna fixního jištění jen po předchozím souhlasu KÚ LK. Dýchat povoleno ...

------------------------------------------------
Doplnění 24.2.2021:
------------------------------------------------
Ve výše uvedeném textu nebylo úplně jasné, co obnáší věta: "po předchozím souhlasu KÚ LK". Na přímý dotaz, jak si to KÚ LK představuje, jsme dostali tuto odpověď (zkráceno jen na podstatné body):

"Horolezecká činnost na území PP Borecké skály je povolována na žádost ČHS a to pouze pro členy ČHS..  
 
Předpoklad je takový, že o prvovýstupy nebude přímo žádat konkrétní osoba, ale ČHS jako organizace prostřednictvím svého statutárního zástupce (se jménem žadatele o prvovýstup- pro možnost kontroly). ČHS tak zaštiťuje odbornost a dodržení  uložených pravidel, s tím, že se v žádosti může odkázat již na uvedené povolení této činnosti a na dodržení uložených podmínek. V případném   souhlasu z bližších ochranných podmínek stanovených pro tato zvláště chráněná území, navíc by měly zákresy cest plnit standardy zejména pro Vás- horolezce, neboť po prvovýstupech, jsou tyto cesty většinou zařazeny do oficiálních cest pro další období pro povolované činnosti v těchto oblastech (a vy je většinou uvádíte v průvodcích).
 
Je však jasné, že teorie žádosti s popisem jištění, se může následně vlivem okolnosti na místě lišit (např. o půl metru z důvodu špatného stavu skály pro fixní kotvení apod)…. pro nás je důležitá zejména lokalita a množství jištění (a z toho vyplývající poškození skály)- nikoli jejich centimetrový zákres. Proto je předpoklad, že po vytyčení nové cesty bude po žadateli požadován, v případě změny konkrétních fixních jistících prostředků, zákres skutečného provedení. Asi nemusím sdělovat, že s použitím fixních jistících prostředků by se mělo vzhledem k ochraně skály šetřit, nikoli však na úkor bezpečnosti cesty. Dále se předpokládá  u prvovýstupů dodržení již uložených obecných podmínek ochrany přírody pro tuto činnost v jmenovaných oblastech tzn. např. vyloučení použití magnézia atd…
 
Pro naše rozhodování jsou důležité údaje o možných střetech vytyčení nových cest se zájmy ochrany přírody tedy:
 
1) zákres a jméno celé cesty (optimálně i prvolezce pro možnou kontrolu- již se nám stalo, že jsme takovéhoto samovrtala kontrolovali ) a zejména konkrétní místa předpokládaných fixních, tedy ve skále trvale osazené jištění, které slouží jako kotvící či slaňovací stanoviště, (slaňovacích či jiných kruhů, nýtů s řetízky či samotných nýtů),  
 
2)vyznačení cesty ke skále (tzn. zda bude vyznačena v terénu a zakreslit její trasu, napsat, zda si vyžádá nějaké terénní úpravy)
 
3)způsob aplikace (vyvrtání, lepení apod.)  a množství těchto  jistících prvků (sdělení, zda budou ponechány jako trvalé, či v případě nýtování,  jako dočasné),
 
4) skutečnost případného časového omezení využití cesty
 
5 skutečnost, zda si nová cesta vyžádá zásah do vegetace (např. čistění skály od náletových dřevin či čistění skály od porostů mechů či travin) či zásah do biotopu zvláště chráněných druhů ptáků (Borecké skály např. prokázané hnízdění krkavce velkého či výra velkého)
 
6) z hlediska úředního  je vytyčení nových cest vázáno ve výše uvedených oblastech na souhlas orgánu ochrany přírody viz. bližší ochranné podmínky vyhlášení těchto ZCHÚ, tedy na  správní řízení. Optimální je tak podávat případně více žádostí o prvovýstup v dostatečném časovém předstihu. E- mailem lze podávat žádosti pouze v případě elektronického podpisu, jinak osobně, podáním poštou či datovou schránkou tzn. oficiální podání dle správního řádu."

------------------------------------------------

Takže asi tak, základní informace je podána, tak ať si to každý přebere jak umí. 
24.2.2021

Komentáře, reakce:
U skal mimo PP podle mě nemá žádná VK pravomoc a lezení se tam řídí zvyky - leze se podle pravidel, za sucha a prvovýstupy se hlásí podle potřeby...

Mára, 11.1.2021.

Zkusím vysvětlit:

O skály na území ČR se stará ČHS. Ano, to je zvykový model pocházející z minulosti. Umím si představit i jiné modely, třeba jako v Rakousku, kde se o skály starají místní spolky, které si prostředky shání sami, žádný "ČHS" nad sebou nemají a přitom to taky funguje dobře.

Pro údržbu skal má ČHS svoji vnitřní strukturu Centrální vrcholová komise a místní Oblastní vrcholové komise. Z toho logicky plyne, že každá skála na území ČR tak spadá pod nějakou OVK, v tomto případě pod OVK Hruboskalsko, kam to Borecké skály "mají nejblíže". A nevím o tom, že by o jejich správu sousední OVK Prachov nebo OVK Jizerské a Lužické hory jevily zájem.

Že se zde leze jen za sucha a podle Pravidel je jasné a povolování prvovýstupů předem si vyžádala doba, není to žádná novinka, už to platí řadu let. Smysluplné volné směry jsou v podstatě vyčerpané a jestliže chceme skály zachovat pro budoucí generace alespoň v dnešním stavu, tak není jiné cesty.

Ještě bych dodal, že všichni jsme si vědomi toho, že právní síla těch všech ČHS, CVK, OVK se limitně blíží nule, ale tím spíše je třeba naše cíle všude trpělivě a opakovaně vysvětlovat ... právě aby se z toho ty "místní zvyky" staly. Přitom je mi jasné, že jsou i tací, kteří by bezhlavě vrtali všude, ale těch je naštěstí jen pár a většinový názor lezecké veřejnosti se u nových cest kloní k mnohem větší umírněnosti ... kulantně řečeno.

zdenek strnad, 12.1.2021.

Posilujte zvyková práva, ale občas to zvykové právo rozlišuje místní - přespolní, kámarád - nesnášíme se a tak. To není žádná moderní záležitost, stačí si přečíst Hrdě, tvrdě mazaně a tyto zvyky byly již za časů Smítky a jenom neznalost německých zdrojů způsobuje, že nevíme nic o jejich sporech.

Voni horolezci jsou často nestandardní osobnosti, který maj problém sami se sebou, natož s někým dalším.

Martin, 24.2.2021.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.