Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Několik poznámek k novému seznamu povolených skal na území NP České Švýcarsko.
vystaveno: 15. 7. 2020 , last update: 15.7.2020, , 3 komentáře

Okolo skal na území NPČŠ bylo v posledních letech docela rušno. Seznam povolených skal v tehdy platném Návštěvním řádu nebyl lezci z obou stran státní hranice vždy respektován, NP z řady nepovolených skal odstranil fixní jištění a vrcholovky, do toho se ještě administrativně spojil NP a CHKO a na novou zonaci, nové povolení lezení a na nový seznam povolených skal se dlouho čekalo.

Když teď NP vydal Opatření obecné povahy Národního parku České Švýcarsko, upravující lezení na území NP, včetně nového seznamu povolených skal a jejich zakreslení do mapy NP, tak přece jen některé věci nebyly zcela jasné. Proto jsem kontaktoval Ing. J. Holešínskou, vedoucí oddělení státní správy NP se dvěma doplňujícími otázkami.
 
ZS: Skály máme seskupené do sektorů (Hřensko, Jetřichovice ... je jich celkem šest), jejich obrysy zhruba odpovídají hranicím NP. Některé skály však (dle našeho názoru) leží mimo území NP. Ačkoliv ve vašem seznamu nejsou, tak paušální zákaz se na ně, z důvodů polohy mimo NP, nevztahuje. Je to tak?
 
JH: V minulém týdnu jsme vydali konečné znění opatření obecné povahy, kterým jsou vyhrazená místa pro horolezectví v NP, vč. přístupových cest v klidovém území. Toto opatření se týká opravdu JEN ÚZEMÍ NP. pokud tedy některá oblast (Jetřichovicko apod.) má i objekty mimo území NP, opatření se jich netýká. Na území CHKO nemáme nástroj, jak regulovat horolezeckou činnost, pokud nejde např. o přírodní rezervaci nebo přírodní památku.
 
ZS: Vím, že administrativně došlo ke spojení CHKO a NP, jak je to však s jejich plochami? Nedošlo k nějakým změnám, kdy část území původního CHKO byla přesunuta pod NP nebo opačně? Nejsem si totiž úplně jist, zda hranice na webových mapových serverech (např. mapy.cz), jsou platné. Došlo tedy u ploch k nějakým změnám? 
 
JH: Od roku 2017 se změnilo jediné, a to orgán ochrany přírody, který má ve správě CHKO Labské pískovce. Hranice NP ani CHKO se neměnily, nedošlo k přehlášení ani změně ochranných podmínek. Vše zůstalo stejné, jen jako Správa NP řešíme státní správu ochrany přírody na území NP i na území CHKO (obdobně jako je tomu v případě Šumavy). V mezičase ale došlo k revizi hranice NP a zpřesnění některých nejasných situací či opravě (v území proběhlo několik pozemkových úprav, obnově katastrálního operátu apod. a tato díla také zpřesnila hranici NP). Pro turisty / horolezce je ale zásadní klidové území (de facto náhrada původní I. zóny NP), kde je omezený pohyb návštěvníků pouze na vyhrazené (značené) cesty, vč. přístupových horolezeckých pěšin.

Z toho tedy je zřejmé, že k nějakým opravám ploch přece jen došlo, takže bylo důležité od NP získat, a do map na SO, zabudovat originální data, určující plochu NP a všech Klidových území, kde není povolen volný pohyb v terénu. V úzké spolupráci s Ing. Oldřichem Holešínským, který v NP spravuje systémy GIS, jsme vytvořili kontrolní mapu skal na územín NP, kde je možné vše detailně prozkoumat. Aby nová situace vešla do obecného povědomí, tak tuto mapu budeme po určitou dobu ukazovat i na titulní straně SO.

Tímto jsme učinili maximum, aby vše okolo lezení na území NPČŠ bylo jasné a předešlo se tak případným "nedorozumněním". Výše uvedení pracovníci NP jsou velmi vstřícní a komunikativní a předpokládám, že v úzké spolupráci budeme pokračovat i na dalších tématech (např. jak NP definuje termín "kempování").
15.7.2020

Komentáře, reakce:
Některé chyby na mapě: Chybí např. LESOVIK a SOUDEK (Tokáñ). Posice ŽELEZNÉHO OSTROŽNU (Kyjovské údolí) liší se od oficiální mapy.

paetz, 15.7.2020.

Skály bez souřadnic polohy na mapě pochopitelně nejsou, kdybys je dokázal dodat, tak to by pomohlo. A přesnost polohy je obecný problém, ani NP nemá u poloh informaci kdo a s jakou přesností polohu zapsal. Takže zase, máš-li lepší, pošli ... nebo lépe v mobilní aplikaci jen klikni na tlačítko Zapsat novou polohu a pak to poslat na server ke sdílení. Toto funguje výborně, měsíčně se takto opraví vyšší desítky souřadnic.

zs, 16.7.2020.

Lesovik dohledaný a poloha zapsaná, ostatní nevíme.

zs, 16.7.2020.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.