Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Opatření obecné povahy NP České Švýcarsko - 2020, nově upravující podmínky provozování horolezectví na území NP (2. doplněné a finální vydání).
vystaveno: 15. 7. 2020 , last update: 15.7.2020, , 11 komentářů

Dne 29.6.2020 vstoupilo v platnost nové Opatření obecné povahy Národního parku České Švýcarsko, které taxativně vyjmenovává, které skály v sektorech: HŘENSKOSOUTĚSKYVYSOKÁ LÍPA,  JETŘICHOVICENA TOKÁNÍ , KYJOVSKÉ ÚDOLÍ a BRTNÍKY  jsou úplně, nebo alespoň částečně, povoleny k provozování horolezeckého sportu. U skal, ležících v klidových zónách NPČŠ, zároveň přesně popisuje povolené přístupové trasy. 

První důležitá informace je, že povolených skal je o 58 víc, než ve starém Návštěvním řádu, takže nyní se ve výše uvedených sektorech dá lézt celkem na 458 skalních objektů.

Druhá informace je, že abychom o některé skalní objekty úplně nepřišli, tak jsou nyní povolené jen na podzim. Z pohledu omezení lezení ze strany NPČŠ, jsou nyní definovány tyto čtyři kategorie omezení:
 
1) Skály, kde je lezení úplně zakázané. 
2) Skály, kde je lezení povolené jen od 1.7.-31.1.
3) Skály, kde je lezení povolené jen od 1.9.- 31.1.
4) Skály, kde je lezení povolené celoročně (na suché skále, pochopitelně).

Třetí zásadní informace je, že všechny povolené skály jsou nyní zakresleny do map jednotlivých sektorů, u klidových zón i s přítupovými trasami (mimo ně se dá ke skalám dojít libovolnou cestou) - originální mapy od NP jsou k dispozici vždy pod popisem sektoru.
 


Obr.: Legenda k mapám NPČŠ s vyznačenými povolenými skalami na území NPČŠ

A nakonec čtvrtá, zásadní informace (vlastně by asi měla být uvedena jako první) je, že 
na všechny skály, které nejsou zakresleny na mapách a uvedeny v seznamu povolených skal, je lezení z principu ZAKÁZANÉ!

Veškeré změny již byly promítnuty do databáze SO, ke každého sektoru je připojen článek, s příslušným popisem a mapou.

Za horolezeckou veřejnost je třeba poděkovat J. Pletichovi a správcům skal, kteří se v terénu na dohadování aktivně podíleli a celkem úspěšně se jim povedlo najít kompromis mezi dvěma, zcela protichůdnými, zájmy.

Dodatek, citace z textu:

2. Pravidla a zásady chování
 
1.1 Na horolezeckých objektech a v jejich okolí je nutno chovat se šetrně, aby nedocházelo k poškozování přírody, tj. zejména není povoleno zasahovat do porostu na skalách nebo jejich okolí, odstraňovat kameny, dřeviny, zeminu a jinou organickou hmotu ze spár, terásek a povrchu skal, a je nutno dbát na čistotu a pořádek.
 
1.2 K přístupu k horolezeckým objektům je nutno využívat pouze značených turistických stezek a horolezeckých přístupových tras (viz čl. 3 níže). Tam, kde není cesta vyznačena, je nutno volit takový přístup, aby nedocházelo k poškozování půdního krytu a erozi půdy. Pohyb po hranách masivů a skal není povolen.
 
1.3 Je zakázáno rušit klid a zejména rušit hnízdící ptáky.
 
1.4 V případě vyznačení míst hnízdění je nutno respektovat omezení stanovená Správou NP.
 
1.5 Provozovat horolezectví je povoleno pouze na suchých skalách a v době od východu do západu slunce.
 
1.6 Při provozování horolezectví není povoleno používání magnesia a jiných chemických a minerálních látek, které by měly sloužit ke zvýšení tření na skalách.
 
1.7 Při provozování horolezectví je zakázáno poškozovat nebo měnit povrch skal (např. dření skály při manipulaci s lanem, vysekávání chytů, poškozování voštin, popisování povrchu skály čísly, úmyslné ulamování zvětralé části skal atd.).
 
1.8 Lézt je možné pouze ve vhodné lezecké obuvi nepoškozující povrch skal nebo bos (tj. není vhodná běžná turistická obuv s tvrdou podrážkou). Jako jisticí prostředky lze
používat pouze stávající fixní prostředky a textilní jistící prostředky tak, aby nedocházelo k poškození skály a vegetace; používání jisticích prostředků poškozujících skálu je zakázáno (vklíněnce, frendy, skoby aj.). Veškeré jistící prostředky nesmějí zůstávat po výstupu na skále, tj. každý horolezec je povinen své jistící prostředky po ukončení lezení
odstranit.

1.9 Výše uvedená pravidla a zásady se odpovídajícím způsobem vztahují i na osoby
doprovázející horolezce. 
15.7.2020

Komentáře, reakce:
PS: omylem jste "zakázali" a okomentovali spoustu objektů v databázi mimo hranice NPČŠ :)

Vilda, 29.6.2020.

Ahoj všem,
nejsem si jistý, zda to lze prezentovat jako úspěch vyjednávání. Spíše se na první pohled zdá, že si ochrana přírody prosadila svou cestu, akorát povolila opomenuté objekty a "lezec má být rád, že vůbec může lézt". Časové uzavírky jsou vesměs delší a někdy nedávají moc smysl - třeba na Velký Pravčický kužel, kde přímo pod ním halekají turisté a přístup pod věž je posraný jak někde v kanále. Stejně tak stěny Pevnosti - přímo nad nejfrekventovanější stezkou v NP nebo u Rudolfáku, v podstatě přímo na turistický vrcholek. Říjnová věž kousek od silnice a lezeno od roku 1955 - stále zákaz. Dále jsou významně omezené přístupy ke skalám, zejména vrchní pěšinky. Proč k došlo k zakázání některých objektů, na které se doposud mohlo lézt?

Vilém Patzelt

Vilda, 29.6.2020.

Dvě rychlé poznámky:

- Ještě jsme všude u skal, které leží mimo NP (a tudíž nemusí být na seznamech NP), zapsali "lezení povoleno" a odmazali od nich poznámky o ukončení údržby fixního jištění, kdyby tam ještě bylo něco mim NP, potřebuji vědět KDO a CO, opravíme to.

- No a výsledek je z naší strany opravdu pozitivní kompromis mezi jejich snahou "vše zakázat" a naší snahou "vše povolit". Silnější totiž stejně vždycky vyhraje a jde jen o to, aby toho druhého nechal trochu žít a nezašlapal ho do bahna úplně. Jinak by totiž riskoval, že se jejich vztahy zhroutí, nastane chaos a anarchie, NP by pak musel najmout další strážce, na které ale nemá peníze ... atd.

zs, 29.6.2020.

Ještě jsme vystavili nová data sektorů v NPČŠ pro mobilní aplikaci SO.

zs, 29.6.2020.

Podle https://www.horosvaz.cz/skaly-sektor-83/, Martinův kámen v Kyjovské údolí není zakazáno. Pivní kámen a Mnouk ve Jetřichovice jsou mimo NP, a proto povoleno.

paetz, 30.6.2020.

Pivní kámen a Mňouk opraven. Ten Martinův kámen označuji za povolený, ale podmíněně, není mi zcela zřejmé, zda po změnách leží nebo neleží na území NP. Ohledně přesných hranic paralelně komunikuji s NP, tak pak uvidíme.

zs, 1.7.2020.

Ano, Martinův kámen je na území NP, a podle https://www.horosvaz.cz/skaly-skala-11452/ povoleno celoročně. (https://www.horosvaz.cz/res/archive/331/056420.pdf, č. 37, v pravé horní částí mapy).

Ale Kuželka ve Jetřichovice? Podle horosvaz.cz je zakázaná pouze hlava vrcholku. A je základna nyní vrcholem? S výškou 3 metrů?

Díky

Díky

paetz, 1.7.2020.

Zakázat! Zakázat! Zakázat!

To je verdikt úředníka placeného z našich daní, který má na to vysokou školu, který k tomuto výsledku došel po mnoha vypitých šálků kávy a snědených koblih.

Naproti tomu je tu mozek horolezce… Když si tohle uvědomíte, tak je jasný, že dál je to již bez komentáře.


Kýsa, 1.7.2020.

no to je dobře, že to je dál bez komentáře. Kromě toho, že by padla otázka, odkud pochází informace o koblihách (já třeba kafe tak cca 8 - a někdy více- šálků za den), ale o koblihu nezavadím. Ale to by byla jen drobnost, horší by bylo rozebírat ten mozek horolezce a do toho bych se jako úředník a horolezec raději nepouštěl

Hlína starý, 1.7.2020.

...verdikt úředníka a ještě k tomu bývalého lezce, který tu má spoustu prvovýstupů. Zakázal si některé vlastní cesty, pod "vyšším zájmem"? :(

Vilda, 1.7.2020.

Rozumím, že někdo může být z věci frustrován, ale na tomto místě se prosím omezte pouze na fakta, nepříklad jestli je nějaká skála v/mimo NP špatně označená.

A jestli s věcí nesouhlasíte až tak, že jste ochotni "vstoupit na barikády", tak instituce na obou stranách jsou definovány celkem jasně, tak se obracejte na ně a SO laskavě vynechte.

zstrnad, 2.7.2020.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.