Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Tisá, Ostrov - problémy.
vystaveno: 28. 5. 2020 , last update: 28.5.2020, , 4 komentáře

Dle sdělení místního strážce NPČŠ a místních zastupitelů jsou letos v oblasti nezvykle časté problémy s návštěvníky (důvod je jasný, ale o to teď nejde).

V Ostrově jde o lezce (dle sdělení místních sem skoro nikdo jiný nejezdí), kteří parkují mimo povolené parkovací plochy, často v kombinaci s rozděláváním ohňů(!) a vyléváním chemických záchodů v lese. Místním, NPČŠ a Policii už došla trpělivost a začínají se masivně vybírat mastné pokuty. V Ostrově se u vjezdu do obce, ve svahu vlevo od silnice, urychleně buduje nový záchytný kemp. Jak ho otevřou, tak po divoce parkujících půjdou velmi důsledně.

V Tisé zase v minulém týdnu řešili problém na Modříně, kde přes zákaz vstupu nějaký dobrák odhodil cigáro a byl z toho docela velký oheň, který se musel lopotně dohašovat donesenou vodou apod. 



Obr. Všechny hnízdící plochy jsou v terénu důsledně označeny páskami a cedulemi.
28.5.2020

Komentáře, reakce:
Komunikuji a spolupracuji s NPČŠ dlouhodobě a problémy s návštěvností na území NPČŠ a CHKO LP jsou a jen , aby nedošlo nedorozumnění nejsou to jen lezci, ale i turisti atd. Ty uvedené problémy v článku jsou to nezpochybnuji jen upřesnuji, že to nedělají jen lezci, ale je možné, že jsem to špatně pochopil. A jsem rád, že se o problému píše požádal jsem NPČŠ , aby napsali a mapě uvedli, kde se nesmí parkovat hlavně nejvíce problematické místa podle oblastí , jak to budu mít dám to dispozici SO.

Jeník Pleticha, 28.5.2020.

Co jsem tak z diskuze se strážcem NP a místními na místě pochopil, tak v Ostrově je problém s parkováním zejména na "dřevařské cestě", údajně je tam večer i přes 20(!) aut a to jsou všechno lezci, ne turisti. A když v neděli večer odjedou, ani se nenamáhají po sobě uklidit, v lese igelitky s odpadem, nasr...., vylité chemické záchody. Já místním docela věřím, mám podobnou osobní zkušenost z Hrubice. Na druhou stranu nikam ven se nesmí, jediný kemp Pod císařem byl z moci úřední zavřený, parkoviště, kde by se mohlo stát přes noc, žádné, takže on je to problém na obou stranách. Jo, a na tom Modřínu to opravdu nejspíše zapálili turisté z horní hrany skal, zatím se to vyšetřuje.

Jinak jsme to probrali hodně ze široka, lezci nejsou vnímáni jako nějaký kritický problém, větším problémem jsou teď různé outdoorové adrenalinové agentury nebo motokrosaři a čtyřkolkáři ze sousedního Saska.

Takže když se s autem nezajede přímo do lesa a nedělají se ohně, tak to NP nějak skousne. Taky se třeba nemusí stát přímo u skal, jako třeba u Cestáře v Ostrově, ale někde v okolí, chce to trochu pokory a selského rozumu. A mimochodem, za stání v lese může dát Policie ve správním řízení flastr až 100 tisíc(!) a NP až 10 tisíc.

zs, 28.5.2020.

teda ne snad že bych lezce jako širokou a početnou masu považoval všechny za nějaké vejlupky ctnosti, ale zrovna vylejvání hajzlů a nechávání igelitek hned u jediného (!) použitelného parkoviště (jakkoli to žádné parkoviště není) mi nepřipadá jako typicky lezecký počin. jo takhle hlučné chlastačky a obesraný les, to jo, to jsme celí my. lezci mívají otlučené dodávky, které se zvenku snaží mít vysoký stealth faktor a chemický hajzl nebejvá častý. a lezci jakžtakž použitelní na pískovci jsou spíš "somewhere" než "anywhere", a valné většině tuzemských lezců dochází, že skal a parkovišť u skal není nekonečné množství. tady bych to fakt spíš viděl na zludračené nomády, co nemohli okupovat parkoviště pod lanovkami lyžařských center sousedních zemí.

Lukas B., 28.5.2020.

Jak jsem psal problémy jsou a já jen uvedl , že né jenom s lezci nic více. Ohledně požáru bych počkal soudem , až se to vyšetří a prokáže se , že to byli lezci i strážci NPČŠ můžou potvrdit kam až chodí turisti myslím tím na okraje masívů někdy to překvapí i lezce. Nechci se dohadovat problémy jsou a budou se řešit jen prostě nechci, aby se vše shazovalo na lezce.

Jeník Pleticha, 28.5.2020.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.