Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
První informace o hnízdění na území CHKO Labské pískovce v roce 2020 (2. vydání).
vystaveno: 4. 3. 2020 , last update: 4.3.2020,

První informace o letošním hnízdění v oblasti CHKO Labské pískovce říkají, že aktivita ptáků díky teplé zimě začala letos opět relativně velmi brzo.
 
Na úřední desce Správy NP - jsou opatření obecné povahy, která platí od 1. 3. a týkají se omezeného pohybu z důvodu ochrany hnízdních lokalit (rychlý link: https://www.npcs.cz/uredni-deska).
 
Aktuální uzavírky, které se můžou dotknout i horolezectví, budeme průběžně dopřesňovat podle aktuálně zjištěných informací o hnízdění.
 
Dnes mám informaci z terénu, že strážci začínají dnešním dnem páskami označovat lokality v CHKO - (již tradičně známé - viz níže), kde byla v posledních dnech/týdnech zaznamenaná zvýšená aktivita sokolů. Nemáme ještě přesná místa hnízdění, ale z preventivních důvodů už je nutné oblasti uzavřít. Strážci budou neprodleně informovat, pokud se stav změní, tzn. budeme vědět přesnou lokalizaci hnízda nebo naopak budou indicie o neúspěšném hnízdění.

V případě, že i horolezci budou mít nějaké důležité informace, prosím o sdělení: kontaktní osobou bude kolegyně Zdenka Benčíková (z.bencikova@npcs.cz, tel. 731 697 003), která bude sbírat informace od strážců a předávat dál.
 
Páskami bude v několika následujících dnech označeno v obvyklém rozsahu jako v minulých letech:
 
Ostrov
- okolí Obra (Rozhledna  (masív) , Venušin pahorek, Běliningrad, Věž Zdenky, Obr, Sfinga, Hrobka, Zalesněná věž)
 
Rájecké údolí
- celé údolí v okolí věže Blíženci (od Pohraničního rohu po Nosatec)
 
Bělá
- Faraon, Velká věž, Bělská jehla, Brána
 
Modřín
- od Březové věže po Jelení věž
 
Labské údolí
- pravý břeh: - okolí Růžové vyhlídky a okolí Španělské stěny
 
Labské údolí
- levý břeh: oblast Dolního Žlebu
 
V letošním roce jsme navíc nově zaznamenali aktivitu sokolů ve Všemilech (oblast za jízdárnou, okolí skály Strážce Slunečného dolu, Vlastička atd.), ale zatím tuhle informaci berte jako předběžnou, kterou upřesníme.
 
Situace v NP:
- pravidla pro lezení se zatím nemění, platí návštěvní řád s daným časovým omezením; připravujeme nové podmínky, k dnešnímu dni vstoupilo v účinnost opatření MŽP o stanovení klidových území v NP (blíže viz naše webové stránky, nebo úřední deska MŽP)
 
Ing. Jana Holešinská
vedoucí oddělení ochrany přírody
Správa Národního parku České Švýcarsko 

--- [ 4.3.2020 ] -------------------------------

OVK omezení upřesňuje takto:

Labské údolí - levý břeh:

Od 1.3  2020  do 30.6. 2020 dočasně uzavřeny Citadela, Ústecká věž a Kyklop 
 
Labské údolí - pravý břeh:

Od 1.3..2020 do 30.6.2020 dočasně uzavřeny Štikas,Jižní Bašta,Španělská stěna,Španělská bota,Rozlámaná stěna a Penzion svět. Na pravém břehu je zároveň třeba dodržovat uzavírky dle výjimky pro lezení na Pravém břehu od 1.1. do 1.6. 2020, viz přílohové mapky a podmínky pro lezení NPR Pravý břeh v Labském údolí

Jan Pleticha
OVK Labské pískovce
4.3.2020

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.