Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Skalní oblasti ČR ... a přilehlé okolí.
vystaveno: 1. 2. 2020 , last update: 1.2.2020, , 7 komentářů

Než se dostanu k podstatě věci, tak na úvod připomenu, že hlavním smyslem existence SO je nabídnout lezecké veřejnosti platformu na principech sociálních sítí, s obousměrným tokem informací. Vzhledem k tomu, že SO byly původně navrženy jako systém pro podporu příslušných struktur ČHS, tak po dlouhou dobu byly striktně omezeny jen na skály na území ČR ("... proč bychom se starali o cizí"). Našich skal však není nekonečně mnoho a kdo leze déle, tak už "všude byl" a po otevření hranic se těžiště zájmu českých lezců pozvolna přesunulo i do příhraničních oblastí sousedících států.

Stejně tak to nakonec platí i pro německé lezce, kteří stále častěji zajíždějí k nám, dokonce si vydávají své německé průvodce po českých skalách (že jejich činnost na našich skalách je často dost problematická, nyní přeskakuji). V loňské sezóně se v našich "měkkých" pískovcových oblastech objevily i větší počty polských lezců, kteří si ale na písek a místní zvyklosti zatím dost těžce zvykají (viz. třeba zapomenutý friend v nástupu na Kouřovku na Daliborku na Dračkách), u nich je zatím problém spíše jen s jejich parkováním "po polsku". 

Postupem času tedy omezení na skály na území ČR podlehlo lehké erozi a na SO byly zapsány docela významné sektory v okolí Žitavy a polské strany Jizerských hor a Krkonoš, po spuštění mobilní aplikace SO byly přidány i sektory s polohami skal v labském Sasku. Právě mobilní SO s daty saských labských sektorů jsou v terénu velmi používány, a to dokonce i samotnými saskými lezci, a právě proto jsme k labským saským skalám nyní přidali i popisy cest (německé, kdo by se s tím překládal ...) .

V průběhu času se stalo, že k německým skalám na SO čeští lezci některé cesty zapsali, buď aby si je mohli zadat do svého Lezeckého deníku nebo aby zapsali svůj prvovýstup. Tyto zápisy postupně projedeme a případné duplicity odstraníme s tím, že zápisy do LD budou zachovány.

Zároveň byla rozšířena i Galerie lezců, jde o několik tisíc(!) karet saských lezců. Původně jsme zvažovali, že saské lezce v Galerii lezců na SO neukazovat nebudeme, ale nakonec jsme to pustili zejména proto, že významní saští prvovýstupci působili i na našich skalách a pak by jejich karty, celkem zbytečně, nebyly úplné. Že se "saské" karty ještě budou muset doladit je jasné, ale to je jen otázka času. Zejména se musíme vyrovnat s tím, že u nich se často vyskytují tři jména (např. Johan Wolfgang Goethe) a aby to na SO bylo kompatibilní s duálním českým principem jedno jméno + příjmení, tak případná dvě jména spojujeme s pomlčkou (např. Johan-Wolfgang  Goethe), to samé u zkratek jmen (např. J-W. Goethe).

Datové balíčky s popisy cest u labských saských sektorů v mobilních SO jsou již všechny přegenerovány a vystaveny. Jestli si je stáhnete, záleží už jen na vás, ale protože tam není tolik fotek, tak zatím nejsou moc veliké.

A nakonec malá upoutávka, ono to tam zase až taková pr.... není:


Obr.1: Schrammtorwächter, foto Tomáš Hruš
 

Zdeněk Strnad
1.2.2020

Komentáře, reakce:
Ahoj,
osobně by mě zajímaly zdroje. To neber prosím jako útok nebo obvinění. Prostě se tu objevila obrovská německá databáze cest, tak mě zajímá, odkud je. A možná ještě víc mě to zajímá u německých komentářů k těm cestám, které jsou zase odněkud masivně překlopené. Přijde mi zvláštní, že jsou ty komentáře anonymní, nepodepsané, nedatované.
Samozřejmě bych mohl pátrat, nějaké nápady, kde a jak pátrat, bych měl, ale kdybych pátrat nemusel a informace se tu objevila, přišlo by mi to tak nějak lepší. A ty komentáře k cestám už asi nejde chápat jako "objektivní data", takže když už se přejímají, asi by bylo lepší, pokud u nich byly nějaké podpisy a data, kdy byly zapsány, kdyby zůstaly viditelné, aby bylo jasné, že je to nějak starý názor někoho konkrétního. (Pokud byly i originálně anonymní, tak se nedá nic dělat).

P., 22.1.2020.

vono je to piškote podepsaný, akorát zkratkou db sand, celé http://db-sandsteinklettern.gipfelbuch.de/. měj se

čestmír, 22.1.2020.

Ano, je to přebírané od "Brůči" na základě impulzu od německých lezců. Primárním cílem bylo dostat "velké Sasko" do mobilní aplikace, sekundárním cílem umožnit zápisy přelezů německých cest do Lezeckých deníků na SO, pak doplnit Galerii lezců o saské prvovýstupce u na našich a vše další.

Kvalitu dat si už musí každý přebrat sám, na webech toho je mnoho a je jasné, že zdaleka ne vše je možné označit za "objektivní data", ale nějaké prověřování už je mimo rámec SO, na to prostě není kapacita. A kdyby si to někdo chtěl zkoumat, tak ať si klikne na link do originálních dat (u saských skal je dole pod výpisem vždy ikona db-sand a přímý link na originální popis skály nebo cesty), kde je možné dohledat i to, kdo a kdy jakou poznámku zapsal.

zs, 22.1.2020.

Díky za odpovědi a explicitní doplnění. Jo, to db-sand jsem pod komentáři také četl, ale chybělo mi právě to explicitnější vyjasnění, odkud a nějaké ty okolnosti a tak. Přeci jen "saští lezci" není moc jednoznačná informace, na rozdíl třeba od konkrétního odkazu na web, odkud to je přejato.
Pokud jde o komentáře k cestám, tam bych byl osobně opatrnější a adresnější. Jak už jsem psal, na rozdíl od pouhého popisu cesty je komentář subjektivní, hraje roli, kdo ho píše... a povědomí o tom se při přesunu na SO ztrácí, získává to charakter "data". Pochybuju, že moc nadšenců bude dohledávat původní komentáře na db.sandsteinklettern, aby zjistili, jestli to psal tenhle proslulej šílenej kvaker s obtížnostním stropem V, nebo támhleten desítkář, který leze bez potíží i morálovky v Ádru a má jiná měřítka (příklady inspirované původní databází sandsteinklettern). (Taky samozřejmě zjednodušuju, jistě jsou i autorsky deformované popisy cest a naopak velmi věcné komentáře. Ale v zásadě jde o 2 různé "žánry".)

P., 22.1.2020.

Omlouvám se za omezenost. Až teď jsem si všimnul dole pod cestou tlačítka "Výpis z cesty z databáze Jörga Brutschera".
Tím pádem jsou tady ty moje komentáře nesmyslný a jsem pro smazání. A děkuju čestmírovi a Zdeňkovi Strnadovi za laskavou trpělivost s někým, kdo si to ani pořádně neprohlídne.

P., 22.1.2020.

To, že jsi si těch linků dole u skal a cest nevšiml, signalizuje, že to nebylo dobře udělané ... klik, klik ... a linky jsou nyní vysunuté nahoru pod nadpisy skal nebo cest (platí jen pro saské cesty, natürlich).

zs, 23.1.2020.

Malá změna u německých poznámek u saských cest:

- Piškot říká asi toto: "takto to není úplně dobře, je přece velký rozdíl, jestli to k cestě zapíše lezecká autorita nebo nějaký zpovykaný trotl, raději neukazovat ...",

- Joerg Brutcher říká v podstatě toto: "poznámky jsou často osobní povahy, asi by bylo lepší je na SO neukazovat ...", celou věc jsem s JB na pozadí po emailech probral ještě více ze široka, ale toto je podstatné.

Takže jsme to změnili tak, že u saských cest se jen avízuje, že tam nějaká poznámka je a koho to zajímá, tak ať si klikne na přímý link pro popis dané cesty na db-sand. Z toho plyne, že už je na SO ani nebudeme uchovávat, takže podle nich nepůjde ani vyhledávat.

zs, 1.2.2020.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.