Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
SO přestávají používat termín BOULDER a nahrazují ho termínem KVAK!
vystaveno: 9. 12. 2019 , last update: 9.12.2019, , 5 komentářů

Z přiblížení serverů Skalní oblasti ČR (SO) a CzechBouldering.com (CB) očekáváme synergický efekt, ale v této souvislosti je dobře zmínit problematiku dělící linie mezi nimi. 

Z pohledu evidenčního jsme původně vycházeli ze zjednodušeného pohledu, že na SO budeme brát pouze skály, na které se leze s lanem a na CB skály, na které se leze bez lana. Nicméně rychle se ukázalo, že tento úhel pohledu není všeobjímající a dělící linii mezi SO a CB bude třeba nastavit jinak.

Říkáme-li totiž, že boulderingem rozumíme lezecké aktivity, kde základním cílem nemusí být dosažení vrcholu, ale zvládnutí problému, spočívajícího ve vyřešení sekvence pohybů v daném směru a říkáme-li zároveň, že skalní lezení je naopak motivováno dosáhnout některou cestou vrcholu, pak velikost skály, jako jasnou dělící linii mezi evidencemi v SO a CB, dost dobře použít nelze.
 
Na SO tedy i nadále budeme evidovat i pidi-skalky, na které se leze bez jištění, ale přestaneme pro ně používat termín "boulder" a nahradíme ho termínem "kvak" a místo přípony "- B" budeme nově používat příponu "- K". Tento termín má nakonec i své historické kořeny, viz. např. kvakerské hnutí a kvakeři.

Skály i nadále budeme rozlišovat do 4 velikostí, jen místo -B v názvu budeme používat v názvu příponu -K (viz. toto logické schema):
 

Jako ověřovací oblast této změny jsme zvolili Jizerské hory, kde je na SO evidováno mnoho desítek malých kvaků. Místní znalec a autorita Jiří Hušek ml. to projel a označil, další místní znalci to zkontrolovali a v JH tedy nyní místo boulderů máme kvaky. Ostatní oblasti opravíme postupně, je toho minimálně a není třeba to nějak hekticky uspěchávat.  

Na CB jsou tedy evidovány skály, resp. kameny různé velikosti s alespoň jedním evidovaným problémem. Že dnes převažují malé kameny je jasné, ale nelze vyloučit, že na CB bude zapsán i kámen, který bude zároveň zapsán na SO jako lezecká skála. Již dnes tato situace existuje například v saském Bahratalu a každý místní lezec má ve své oblasti ty své "bouldery" na velké skály a je jen otázkou času, kdy se to do CB bude zapisovat.

Takže když to tak shrnu, tak z pohledu velikosti skal mezi SO a CB žádná jasná dělící linie není, ale jde o rozlišení z pohledu lezecké motivace.

Zdeněk Strnad
9.12.2019

Komentáře, reakce:
To vypadá docela logicky. Akorát si, protože mám děravou hlavu a nic si nepamatuju, budu plést K jako kvak a K jako kruh. Už se vidím, jak dovozuju, že K je tedy asi skála se slaňákem... Nešlo by použít Kv místo K? Tam záměna není možná...

Tomáš Hruš, 11.12.2019.

Že zrovna ty nepléduješ pro Q? :o)

JHml., 11.12.2019.

Asociaci, že jde o skálu se slaňákem, tam moc nevidím. Nechme to tak a uvidíme ... jak povídá jeden taky člověk "jen idiot nemění názor".

zs, 12.12.2019.

Ahoj, pokud bude třeba pomohu s oblastmi Zbirohy, Drábovna, Klokočí, Betlémky. Borecké skály, jako bývalý správce, znáš sám.

Pepis Koudelka, 17.12.2019.

2Pepis: poslal jsem ti to v emailu, dík za pomoc.

zs, 17.12.2019.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.