Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
CzechBouldering.com, release 2019
vystaveno: 19. 11. 2019 , last update: 19.11.2019,




Někdy v květnu 2019 se mi ozval Ondra Beneš se Zdeňkem Suchým, jestli bych si nenašel čas a nedal s nimi řeč o jejich projektu CzechBouldering.com (dále jen CB). S určitou trpkostí mi popsali svoje pokusy o podchycení boulderingových aktivit v rámci ČHS, které ale skončily na nezájmu příslušných lidí ve vedení ČHS.

A jak mi tak postupně ukazovali, kam až se dostali a kde uvázli, tak jsem si hned uvědomil, že se zde otevírá šance doplnit niku systému Skalní oblasti ČR (dále jen SO) o paralelní systém pro evidenci boulderů a aktivit okolo nich. A protože zaměřením, rozsahem, strukturou dat a i cílovou skupinou jde o téměř identické projekty (jen ty skály jsou nějaké malé ...), tak jsem moc neváhal a za dvacet minut jsem byli dohoduti co a jak uděláme.



Obr.1: Otcové zakladatelé CB Zdeněk Suchý (vlevo) a Ondra Beneš(vpravo).

Nezačínalo se na zelené louce, první verze systému byla vystavena někdy v roce 2014, ale nějak se to zadrhlo. Prvním základním rozhodnutím bylo stávající verzi už nevylepšovat, ale celé to předělat.

Druhým zásadním rozhodnutím bylo nekopírovat stávající architekturu projektu SO, které jsou vlastně duálním systémem webu s on-line připojením na databázi a mobilní aplikací s off-line databází a s příslušnými funkcemi pro synchronizaci dat.

Vzali jsme v úvahu příchod velmi rychlé 5G sítě v kombinaci se stále větší a větší plochou nových mobilních telefonů a řekli jsme, že mobilní aplikaci CB už dělat nebudeme, CB napíšeme jen pro web, ale s tím, aby se dala dobře používat od mobilních telefonů až k velkým monitorům PCček, včetně všech funkcí jako přímo v terénu zapsat polohu kamene, poslat fotku kamene, navigovat ke kameni apod.

Takže CB jsou primárně napsány pro mobil, ale na větším monitoru se úzká svislá nudle ochotně roztáhne na celou velkou plochu.



Obr.2: Kámen s vyznačenými liniemi problémů tak, jak ho vidí PREMIUM uživatel.

Ultra responsivní design není jedinou zásadní odlišností od SO. CB jsou důsledně dvojjazyčné, můžete je navštívit jako anonymní návštěvník nebo si založit účet a pak, jako registrovaný a přihlášený návštěvník, vidět další informace a funkce nebo si zaplatit malé roční fee a jako PREMIUM uživatel pracovat s CB v maximálním rozsahu dat a funkcionalit. Je tam řada dalších nových věcí, ale nemá cenu to tady vše popisovat, běžte se rovnou podívat na CzechBouldering.com.

Přece jen bych upozornil na dvě věci:

Zatímco na SO říkáme REGION - OBLAST - SEKTOR - (PODSEKTOR) - SKÁLA - CESTA, tak na CB říkáme REGION - OBLAST - SEKTOR - KÁMEN - PROBLÉM. Vypadává z toho tedy termín "boulder", kde někdy nebylo úplně jasné, jde-li o kámen nebo lezecký směr, resp. problém.

Dělící linie mezi skálou na SO a kamenem na CB je určena takto:

- skála na SO je definována jako přírodní skalní útvar, na který vede alespoň jedna cesta, kde si lezec zakládá postupová jištění a jistí se lanem,

- kámen na CB je  definován jako přírodní skalní útvar, na který se leze bez lana a bez postupového jištění.

Zdeněk Strnad


19.11.2019

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.