Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Upozornění na nešvar lepení BH bez mísících špiček.
vystaveno: 3. 4. 2019 , last update: 3.4.2019, , 15 komentářů

Poslední dobou prosakují zprávy o tom, že při lepení BH se nepoužívají mísící špičky ... údajně proto, aby se ušetřilo! Že tento způsob je velmi nebezpečný ukazuje exaktní experimentální studie "věčného trhače" Vladimíra "Ťéši" Těšitele jejíž celý text si otevřete klimnutím na ikonu PDF vlevo.



Text v obrázku není moc čitelný, proto jej zopakujeme:

BH zalepený bez mísící špičky: Na okraji díry je nevytvrzená vrstvička. Hřebík s ostrou špičkou je zaražený jen rukou. Doba od zalepení 9 dní.
3.4.2019

Komentáře, reakce:
Tak bych rád chtěl od redaktora SO vědět kde přišel na informaci , že v Labáku používají lepidla bez špiček ? Zprávu od Těší jsem četl a nic tam nebylo uvedeno! Prvovystupci mají dispozici dostatek špiček pro lepení jištění.Minulosti jsme měli problémy s lepidlem Den brawen jištění bylo opraveno a používají se lepší lepidla.

Jeník Pleticha, 3.4.2019.

co jsem pochopil, tak tento "inovativní" způsob nikdo příčetnej nikdy nevyužíval.

ovšem slyšel jsem o labské úsporné metodě vykydání lepidla bez špičky na prkýnko, promíchání třískou a nacpání umíchaniny do díry (a tam bych očekával chybu tu, že se to neplní odzadu, a je tam nějaká vzduchová bublina, která se stlačuje, až vyprskne s lepidlem ven a zůstanou dutiny - tedy za předpokladu, že to nevytvrdne dřív, než se octne v díře lepidlo a borhák), ovšem nemůžu vyloučit možnost, že se takto dá při souhře zručnosti a náhody borhák ši kruh zalepit slušně.

notoricky známé jsou pak problémy s chemickými maltami do standardní pistole na silikon (všechny laciné ze všelijakých "baumaxů", Den Braven je jen jedna z mnoha), kdy jsou složky nikoli v samostatných tubách, ale v jedné tubě ve dvou pytlících - tam se zhusta pytlíky přicpávají a jde střídavě jen ta či ona nepromíchaná složka. to bych nechal pro kutily a kotvení umyvadel a poliček a do skal bych to netahal (a zejména ty nejlacinější sajrajty polyesterové, kde si i teatrolog nebo skladník ze šroubárny může přečíst, že to není určeno do exteriéru).

Lukas B., 3.4.2019.

Jedna bába na pavlači povídala !!! Důrazně se ohrazuji o údajné Labské metodě lepení jištění bez špiček prostě to není pravda!!! A jak by se prokázalo že prvovýstupce by tak postupoval ihned by v Labáku skončil!! Dneska jsem mluvil Těšou a vůbec tento nápad nepřišel z Labských oblasti,ale na školení Kacanově na to udělal zkoušky a článek pro pro všechny oblasti ČR.

Jeník Pleticha, 3.4.2019.

Že by apríl?

Mára, 3.4.2019.

informace bude tak 15 let stará, kdy cestou svazu byly dodávány "tlusté" kartuše (úzká tuba uvnitř široké tuby), kdy pistole stála něco ke dvěma litrům.
bylo mi na dotaz, jestli ve svazu není půjčovací pistole, vysvětleno, že drahá pistole netřeba, že se to jako holou rukou bez špičky zatlačí na topůrko kladiva opřeného o stěnu, a umíchá a nějak nacpe, že kluci v labáku to tak dělají.
jestli je to jen informační šum a byl jsem uveden v omyl, tak tím lépe. kouknu do archivu autluku, jestli to tam ještě někde nestraší.

Lukas B., 3.4.2019.

jo, na první dobrou, 31.7.2009, moravský Vlk (Vl.W.). nepíše tedy o labáku, ale o písku obecně, a že to někde slyšel. omlouvám se, nepřesná paměť.

Lukas B., 3.4.2019.

Děkuji, že jsi to napsal oceňuji to

Jeník Pleticha, 3.4.2019.

První informace o tom, že se něco takového děje, ke mně dorazily někdy koncem minulého léta od místních, kterým docela věřím. Ale právě proto, že jsem u toho nebyl, tak jsem byl zdrženlivý a věc nějak neeskaloval.

Ale že "na každém šprochu pravdy trochu" naznačuje i to, že Ťéša exaktně zkoušel, jak vlastně po takovémto "promíchání" lepidlo zatuhne. A navíc, 8mm "vápencové" BH se do písku dají použít jen u velmi tvrdého pískovce právě v Labáku, všude jinde se musí použít tlusté "pískovcové BH" (stále se bavíme o písku, jaká je situace na žule / vápně nevím).

Není mým cílem nějak kalit vodu a honit čerty, ale zdůraznit, že podobné praktiky jsou, pokud by se to tedy opravdu dělo, velmi nebezpečné!

zs, 3.4.2019.

... teď jsem si to po sobě ještě četl, vzal jsem to jako celek od začátku a musím uznat, že ta formulace "v Labáku se rozšířil nešvar" je asi opravdu přes míru, tak jsem to opravil. Podstatu problému to však nemění.

zs, 3.4.2019.

Takže samozřejmě doslechu údajně místních lezců se informace zveřejní bez toho aby byli uvedeni jména kdo informace poskytl je podle mě. zvláštní postup. Jak jsem psal Těšou jsem mluvil a článek nebyl napsán kvůli Labáku.Tak. jinak kdo má informace o tom že prvovýstupci v Labských oblasti nepoužívají špičky nebo jinak nedodržují postupy při osazování jištění ať mi napíše jména lezců a při jakém prvovýstupu nebylo dodrženy správní postup na mail jenik.pleticha@email.cz . Potom ihned předvolám prvovystupce a oznamovatele a bude se to samozřejmě hned řešit.Pokud se prokáže že se to opravdu stalo prvovystupci skončí dělání dalších nových cest v Labských oblasti. Jinak to že údajně něco povídal za kecy v kleci a hospodský drby.

Jeník Pleticha, 3.4.2019.

To snad nemohl nikdo udělat!!!!...... ale lidi jsou různí.!! Nicméně chce určitě zdůrazňovat že lepidlo z OBI tam nemá co dělat. Nevím zda je přímo na stránkách ČHS specifikace typu lepidla ale určitě nejmíň by měl být Fischer.

Radek Černický, 4.4.2019.

fischer nebo jakákoli jiná značka, to je poměrně jedno. musí to být sajrajt určený do venkovního prostředí, ve verzi dle aktuální teploty, v balení umožňujícím spolehlivé dávkování obou složek do spirály a kvalifikovaně použitý, tj. s odpovídající pistolí a spirálou.

Lukas B., 4.4.2019.

pozor na lepidlo Fischer 300. Dělá stejné problémy s poměrem složek jako zmiňovaný Den Braven a pod. lepidla ve stejném balení. Týká se to opakovaného použití již načaté kartuše. Černá složka má tendenci časem zasychat. Při jednorázovém vypotřebování kartuše problém není. Kartuše Fischer 360 (souběžné tuby) a kartuš 380 (tlustá tuba) tento problém nemá.

Herri, 5.4.2019.

Bylo by vhodné zavést do protokolů, ale i při výměně jištění zápis přesné specifikace typu použitého lepidla a a také BH či kruhu. Alespoň délka a průměr.

K.T., 6.4.2019.

http://www.lezec.cz/clanky.php?key=11098

lezec.cz, článek "vypadlý kruh", 20.8.2013. jedna z perel z diskuse:
"bez špičky jsem lepil v létě hlavně kvůli teplotě, aby mi špičky pořád dokola netvrdly. Míchání složek se přitom kontrolovat dá docela dobře, možná to člověk vidí i líp než se špičkou (borhákem či kruhem se v díře neustále otáčí, lepidlo se postupně přidává, naněkolikrát, takže se bh vždycky vytáhne, namáčkne se další část lepidla a opět bh dobře kroucením promíchá)".


Lukas B., 18.3.2020.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.