Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Zpráva o jednání o novém návštěvnickém řádu NPČŠ.
vystaveno: 21. 3. 2019 , last update: 21.3.2019, , 5 komentářů

V roce 2017 byla přijata novela zákona 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, na základě které se mění dosavadní systém zón v národních parcích. Pro horolezectví i jiné sportovní a rekreační aktivity je klíčové vymezení "klidových území" a vyhrazení cest v těchto zónách, což se následně promítne do nových Návštěvních řádů, které jednotlivé správy národních parků připravují. 
 
Pro horolezectví je z tohoto pohledu nejvýznamnější území NP České Švýcarsko, a proto ČHS již od konce loňského roku intenzivně jedná se správou NP o klidových zónách, o vymezení přístupů ke skalám a také o znovuzařazení některých dříve nepovolených skal mezi legální lezecké objekty. Jednání vede především předseda OVK Labské pískovce a významně se na něm podílí místní správci skal, kteří mapují situaci v jednotlivých sektorech. 

Jeník Pleticha
předseda OVK Labské pískovce
21.3.2019

Komentáře, reakce:
Všechny objekty vylezené před rokem 2000 (tedy legálně) by se měly dodatečně povolit, klidně pouze na období srpen až únor. Pro zákaz lezení na ně není objektivní důvod a ilustrují to třeba věže Tuláček a Četník v Jetřichovicích. Dělí je 20 metrů a to, že jedna z nich nebyla v Kittlerovo průvodci.

Vilda, 22.3.2019.

Návrh klidových území Národního parku České Švýcarsko – připomínky

Změna zákona o ochraně přírody a krajiny vyvolává i zrušení Návštěvního řádu NPČŠ. V souvislosti s tím podávám následující připomínky:

1. Skalní věže, dostoupené před 1.1.2000 (před vznikem NPČŠ), které nebyly z nejrůznějších důvodů zveřejněny v horolezeckém průvodci „Albrecht Kittler: Böhmische Schweiz, Band III, Kletterführer, März 2000“ nebyly zahrnuty do seznamu povolených horolezeckých objektů v Návštěvním řádu. Připomínky ze strany horolezců a jejich organizací byly odkládány s tím, že budou řešeny se změnou Návštěvního řádu, ke které (je to už 19 roků) nedošlo. Jedná se odhadem o 220 vrcholů, většinou mimo nejpřísněji chráněná území.
Žádám, aby NPČŠ toto konečně s Vrcholovou komisí za účasti specialistů (zejména pánů Ing. Vladislava Nehasila a Eduarda Puncmana) vyřešil.

2. Síť turistických cest je žalostně řídká. Stávající turistické stezky přetěžovány neúměrnou frekvencí turistů a proto jsou lokálně v havarijním stavu. Síť značených cest je nezbytné rozšířit a pokud KČT neschopen toto řešit, musí být rozšíření prováděno v iniciativě NPČŠ (jako třeba odbočka na falešný Treppenstein v Jetřichovicích), ku příkladu Rynartice – branka – Vilemínina stěna. Týká se to i klidových oblastí Doubicka (stezka Eustach – Panenská jedle, stezka Doubice – Černá brána) , Hřenska (traverzová stezka Dlouhý důl – pod Stříbrnými stěnami – Suchá Bělá) a Mezní Louky (stezka Piket – Velký Kozí důl – Zadní Jetřichovice).

3. Nízká je i síť cyklostezek. Přednostně je zapotřebí povolit cyklotrasu Tokáň – Panenská jedle – Soudkový důl - Česká silnice.

Děčín, 21.3.2019
Ing. Zdeněk Kropáček, držitel Ceny ministra ŽP


Zdeněk Kropáček, 22.3.2019.

Krásná Lípa odmítla návrh klidových území národního parku

Zdroj: https://decinsky.denik.cz/zpravy_region/lipa-odmitla-navrh-klidovych-uzemi-narodniho-parku-20190319.html


Prcek, 22.3.2019.

Dne 1.3. 2019 proběhlo v sídle NPČŠ v Krásný Lípě jednání o novém návštěvnickém řádu za OVK LP Předseda OVK LP Jan Pleticha,správci : Hřensko Jan Smejkal,Jetřichovice ml.Standa Feigl, Vysoká Lípa Vláda Nehasil, Soutěsky Pavel Henke, Tokán Aleš Kohák, Kyjovské údolí a Brtníky Jíří Chaloupka, ( mimochodem příprava na jednání byla časově náročná a pracná i tak jednání trvalo 7 hodin 30 minut) ještě nás čeká další jednání o 2. zonách . S NPČŠ OVK LP dlouhodobě spolupracuje a jedná. A správci oblastí na území NPČŠ odvádí hodně dobrou práci pro další jednání s NPČŠ.

Jeník Pleticha, 22.3.2019.

Jeníku, nikdo nezpochybňuje dobrou práci OVK a správců, za ní náleží velký dík.

Je však třeba žádat povolení všech lezeckých objektů vystoupených před rokem 2000 (= tedy legálně), ne jen některých selektivně vybraných skal. Věřím, že povolení objektů s omezením (pouze srpen až únor, prvovýstupy jen po schválení) je lepší, než současný úplný zákaz cca 200 skal, vylezených před rokem 2000. Úplný zákaz nezastaví některé lezce, zejména naše kolegy z Německa, před vylezením těchto objektů. Naopak polezou kdykoliv v průběhu roku a prvovýstupy budou dělat dále bez povolení. Částečným povolením se jejich aktivity mohou přesunout alespoň do času mimo hnízdění a dostat vytváření nových cest pod kontrolu.

Řádně odůvodněný zákaz je akceptovaný - viz dočasné uzavírky kvůli hnízdění, které fungují velmi dobře. Částečně povolené kontrolované aktivity jsou lepší, než zakázané, ale nekontrolované aktivity.

Vilda, 23.3.2019.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.