Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Skončila výjimečná pískařské sezóna 2018!
vystaveno: 1. 11. 2018 , last update: 1.11.2018, , 4 komentáře

Na měkkých pískovcích Českého ráje, Dubských skal a přilehlého okolí skončila dne 30. října 2018 lezecká pískařská sezóna a až do 1. dubna 2019 zde platí sezonní zákaz lezení (přesný přehled sezónních uzávěr najdete v sekci Sezónní omezení lezení v sektorech z důvodů ochrany přírody).

Na Hruboskalsku byl rok 2018, z pohledu lezců, zcela výjimečný. Zatím co v průměru je z 214 dnů lezecké sezóny okolo 70 dnů suchých (zelené+žluté), tak letos to bylo 139 dnů, což je skoro přesně dvojnásobek! 



Obr. 1: Celkový pohled na ručně zadané Aktuální lezecké podmínky v roce 2018 (kliknutím na obrázek se vám to ukáže v čitelné podobě).

Jako protiklad lze ukázat situaci před 8 lety, v roce 2010, kdy z našeho pohledu bylo léto zcela katastrofální, lezeckých dnů (zelené+žluté) bylo jen 57, což je asi každý čtvrtý! 



Obr. 2: Celkový pohled na ručně zadané Aktuální lezecké podmínky v roce 2010 (kliknutím na obrázek se vám to ukáže v čitelné podobě).

Ucelená řada ručně zapsaných Aktuálních lezeckých podmínek na Hruboskalsku, začínající 1. dubnem 2005 (tj. 13 let!), je zcela unikátní, koho to zajímá, tak se může kouknout na pracovní výpis celé historie

Celému tématu se ještě budeme rozsáhle věnovat. Vlhkost skal jsme na Hruboskalsku začali exaktně měřit, máme první zkušenosti a první ucelené řady dat, takže přes zimní přestávku máme co dělat, vše vyhodnotíme a připravíme na jaro.

Zdeněk Strnad

PS: ... a velký dík Petře Millerové, která se o to letos starala!
1.11.2018

Komentáře, reakce:
No nevim, je sice chvályhodné, že nechcete podněcovat lidi, aby lezli v českém ráji mimo sezonu, ale v Labáku (tj. Labské pískovce, včteně Tisé a Ostrova) a v Ádru (tj. Broumovsko) se leze furt, někde po celý rok, někde aspoň do prosince. Nebylo by inteligentnější vypnout jenom některé oblasti na tý mapě? A nebo aspoň někde zachovat odkazy na norskou předpověď počasí?

Doctor Iks, 2.11.2018.

Doktore Iks, i když jsem neinteligentní blb, tak vím, že se píše Český ráj. Ale mám radost, že ti Aktuální lezecké podmínky chybí, je to dobrá zpětná vazba, že to k něčemu je! Každý rok se takto někdo ozve, toto vylepšení je na hromadě námětů na nové funkcionality SO, ale ještě na to nedošlo. Ono by se na tom uživilo pět vývojářů, ale státní prachy, které by se na to hodily, jdou jinam. Jo, a tu "zimní lištu" s linky na počasí, jsem zapnul, mělo to být automaticky, ale nebylo.

zs, 2.11.2018.

Osobně mi také chybí lezecké podmínky po 31.10. Český ráj je ve skutečnosti jediná oblast, kde tímto datumem lezeni oficiálně končí. Nikde jinde toto omezení neplatí.


retez, 3.11.2018.

Dobře tedy, připravíme to. Letošní suchý rok naznačil, že by to přece jen mohlo být užitečné, chtě nechtě se na problém dívám Skaláckýma očima, tak si je musím trochu jinak zaostřit ... asi jako když soudruh zjistí, že koupit fungující fabriku a začít vykořisťovat pracující, není zase až tak špatný nápad!

zs, 3.11.2018.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.