Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Aktualizovana data Jizerek pro mobilní SO.
vystaveno: 23. 10. 2018 , last update: 23.10.2018, , 11 komentářů

V souvislosti s víkendovou akcí Qaker 2018 (https://www.facebook.com/jizerskyqaker/) jsme po čase trochu více porovnali data Jizerských hor, a to zejména jejich pořadí dle reálné polohy v terénu, takže nyní jdete od skály ke skále a nemusíte je v mobilu hledat cik cak.

Zároveň jsme do dat pro mobilní aplikaci nově poslali jen fotky, které mají významný popisný obsah ("Jsem opravu u skály, kterou hledám?") a ještě si více hlídáme jejich velikost, čímž jsme docela významně zmenšili objem dat.

Zdeněk Strnad

PS:
Jestli jsem tomu dobře rozumněl, tak Qaker je akce, kdy se v pátek v podvečer borci sejdou u Kozy v sedle nad Oldřichovem, vylosuje se 50 skal a vyhrává ten, kdo jich za následujících 22 hodin najde a vyleze nejvíc! V Jizerkách na podzim docela maso ...

23.10.2018

Komentáře, reakce:
pro NPR docela maso....

, 25.10.2018.

Co vím (z doslechu), tak počet dvojic je omezen a borci se, ve vlastním zájmu, přesouvají pokud možno po cestách, pro NPR to tedy není nějaká kritická zátěž ... to když zafouká nebo ze severu přiletí molekuly se sírou, tak to je škoda mnohem větší.

zs, 25.10.2018.

jenom obejít pár věží, třeba paličku, věž grálu, sněžnou věžičku a divou máří a zpět dá jenom po turistických cestách (kde se dá jít rychle a potmě) okolo čtyřiceti kilometrů. to už potom na nějaké drápání se do strání v NPR moc síly nezbývá.
podobné "orienťáky" jsou většinou koncipované tak, že ti nejlepší z nejlepších zvládnou dvě třetiny kontrol a průměr ani ne tu třetinu. a bláznů, kteří by bloudili nocí a deštěm v jizerských stráních zas tak moc není.
jinak, o víkendu bude docela solidně hnusně.

Lukas B., 25.10.2018.

Nechodí se po celých JH... od Kozy se jde nejdál k Šolcovým skalám (ale i tak jsem před 3 lety naměřil skoro 50 km). Přesun samozřejmě ideálně po velmi kvalitní cestě (a pokud možno pořád z kopce), ale to bohužel nejde vždy (viz Máří apod.). Počet dvojek je omezen na 30 a těch, kteří to berou vážně je zhruba třetina, zbytek se za ničím extra nežene. Nápor na NPR je zanedbatelný, navíc soutěž je pod bedlivým dozorem JHml, který by přece nic takového nepovolil...
... a počasí má být letos poctivé qakerské, to je pravda :)

mstrnad, 25.10.2018.

A to při Quakerovi není zakázaný použití GPS a aplikace SO? Automaticky bych očekával že ano...

Šp., 25.10.2018.

hmmm, při podobných akcích je zpravidla používání telefonu jen jako hodiny a zálohy pro nouzový telefonát věcí cti každého účastníka. když teda nepočítám bojovky pro geeky s odheslováním wifin a tak. se to při startu vyhlásí a všichni to dodržují, neboť jinak by neměli z vítězství žádnou upřímnou radost. jako když našáhluju kruh tak nemám opravdickej přelez, no né?
ale dělejte jak rozumíte. pokrok nejde zastavit, žánop.

Lukas B., 26.10.2018.

Špicále už se to řešilo vloni jestli to zakázat nebo ne (já byl kupodivu pro zákaz), ale organizátoři nechtějí pravidla nijak komplikovat, takže se to nezakázalo. Na druhou stranu, on byl docela problém po tmě v mlze najít i takové skály jako je Pic nebo Skalní brána a až aplikace ti řekla, že stojíš 10 metrů od nich, přestože je nevidíš. :)

mstrnad, 26.10.2018.

Jo jasný, to zoufalý noční hledání si dovedu představit :-) nebudu do toho organizátorům mluvit, díky za info a ať se akce podaří! :-)

Šp., 26.10.2018.

s internetovou berličkou po ruce je tahle akce myslitelná pro kdejakýho jizerskýho neználka a ztrácí se z toho to hezký.

, 26.10.2018.

O jaké internetové berličce tady jde řeč? To vše je přece o GPS ve smartfounu a k tomu internet "ně náda", po česku není třeba, ach jo ...

, 26.10.2018.

Ale zase proč tu akci omezovat jen na místní znalce... čili pokud není k dispozici kvalitní orienťácká mapa, aplikace se hodí.

Vilda, 29.10.2018.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.