Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Zákaz vyrábění nových variant v Českém Švýcarsku (2. vydání).
vystaveno: 3. 9. 2018 , last update: 3.9.2018, , 27 komentářů
Související sektory: Soutěsky, Chřibské hory, Srbská Kamenice, Všemily, Skály u České Kamenice, Vřesová dolina, Skály u Kamenického Šenova,


Aktualizace ze 3.9.2018:

Na základě obsahu diskuse pod tímto článkem správce skal sdělil, že po dohodě s předsedou OVK Labské pískovce Jeníkem Pletichou upřesňuje text regulace nových variant takto: 

Logické varianty bez stabilního jištění, nenarušující stávající cesty a vedoucí minimálně 3 metry od sousedních cest, jsou povoleny. Varianty se stabilním jištěním jsou povoleny jen po předchozí domluvě se správcem oblasti.

Tímto tedy bylo dosaženo všeobecně přijatelného konsensu, texty u sektorů na SO jsou již opraveny.

---------------------------------------------------

Pavel Henke
, správce skal v sektorech Soutěsky (NP České Švýcarsko) a Chřibské hory, Skály u Kamenického Šenova, Skály u České Kamenice, Srbská Kamenice, Všemily a Vřesová dolina (vše České Švýcarsko) dává lezecké veřejnosti na vědomí, že ve výše uvedených sektorech vyhlásil zákaz dělání nových variant k již existujícím cestám. Důvody jsou jasné, velká většina variant je zcela nesmyslná a nelogická a je třeba začít pečlivě dbát na dodržování "čistoty" lezeckých směrů.

 

Obr. HRNČÍŘSKÝ KÁMEN (STRÁŽCE TRATĚ)

3.9.2018

Komentáře, reakce:
Ačkoliv souhlasím s důvodem zákazu, tohle by měla vyhlásit OVK a ne správce.

Radek, 30.8.2018.

Pokud někdo vyleze variantu stávající cesty v souladu s pravidly pískovcového lezení a někam ji zaeviduje (databáze) nevidím na tom nic špatného. Důležité je, aby neovlivnil nějakým novým fixním jištěním původní cestu nebo ostatní cesty v okolí. Pokud tam fixní jištění neosadí je to zcela bez problémů. Asi by takový "zákaz" měl mít oporu minimálně v jednání příslušné OVK.

Moták, 30.8.2018.

OVK Labské pískovce mají správci oblastí pravomoc schvalovat nebo neschvalovat nové cesty a i omezení dělání nových cest na skalní objekty , pokud usoudí, že by byli ohroženy stávající cesty.
Předseda OVK Labské pískovce
Jan Pleticha

Jeník Pleticha, 30.8.2018.

Díky za vysvětlení. Je to pochopitelně věc místní OVK. Takto plošný zákaz, zpřísňující podstatně pravidla pro celé rozsáhlé oblasti mi osobně nepřijde přiměřený.

Moták, 31.8.2018.

Například podle uvedeného zákazu by Prásknutí bičem na věži Jardy Berana v Teplických skalách nikdy nemohlo vzniknout, protože jde o variantu klasické cesty Bič a narušuje její "čistotu lezeckého směru".

Moták, 31.8.2018.

Jde o aktuální téma nikoliv jen v Labských pískovcích a podobná preventivní opatření lze brzy očekávat i jinde. Problém je v tom, že našich skal je málo, volné logické lezecké směry jsou již (téměř) vyčerpány, ale bohužel se v nich pohybuje pár jedinců, kterým nestačí tisícovky prvovýstupů, které již vykonali a lepí další a další kruhy bezhlavě kamkoliv, jen aby měli další cestu. Skály pak taky podle toho vypadají a jsou lokality, kde už je to za hranou a tam je třeba, aby se to místní OVKčka pokusily zpomalit, ne-li zastavit.

zs, 31.8.2018.

Mně se spíš nezdají nové cesty na čtyřmetrové kvaky a nebo na nesmyslné masivy. Varianty mají smysl, ale jak říkáte, nesmějí narušovat okolní cesty.

Jsem pro podmínku povinné předchozí konzultace se správcem, ale plošný zákaz je blbost.

Vilda, 31.8.2018.

V době kdy nová varianta nebo cesta bez fixního jištění je jenom barevná linka v digitální fotografii nevidím žádný problém "vytvořit" a "evidovat" takový počin. Tj. toto počínání je téměř neškodné (min. z hlediska horolezců) a není důvod ho zakazovat. Navíc chrání skálu před někým, kdo by tam to fixní jištění třeba namlátil. To platí i v případě že si 99% lezců myslí že je nesmyslná a nelogická varianta nebo cesta. Problém nastává v případě že "prvovýstupce" by osazením fixního jištění ovlivnil původní cestu nebo sousední cesty. Takové počínání je v rozporu se stávajícími pravidly a nemělo by být správci, potažmo příslušnými OVK tolerováno.

moták, 1.9.2018.

Tj. za mě pokud nemá varianta fixní jištění není žádný důvod ji zakazovat (natož omezovat tvorbu variant v celých rozsáhlých oblastech). Pokud je někde problém s tvorbou "nesmyslů", které svým fixním jištěním ovlivňují původní nebo sousední cesty je třeba proti tomu zakročit adresně. Nechat pachatele si to vytlouct a zahladit stopy. Nejrozumnější je mu to vysvětlit a pokud nepochopí postoupit věc OVK, která rozhodně o zrušení (nebo ponechání) sporné varianty/cesty. Takhle plošný zákaz... podle mě "to" autor zapíše do nějaké databáze ev. vrcholové knížky zákaz nezákaz. Pokud neosadí fixní jištění není co vytloukat. A že to OVK neuzná ... no krutopřísnej trest to asi není.


moták, 1.9.2018.

plošné zákazy a určovaní žebříčku hodnot (význam, logika a smysl počínání) patří do minulého režimu a ne do svobodného povolání, jakým je lezení. Spoustu tzv. klasických směrů rujnuje krásné a dnes lezitelné směry.

Jelen, 3.9.2018.

Jelene, Jelene, to je přesně o tom, že svoboda není, že si každý dělá co chce a nekouká u toho nalevo ani napravo, ale o tom, že každý z vnitřního přesvědčení dodržuje určitá demokraticky a svobodně dohodnutá pravidla (opakem jsou ta zmíněná nařízená pravidla minulého režimu). Prostě slovy klasika: "Jestli jsi toto nepochopil, nepochopil jsi nic!"

zs, 3.9.2018.

jenže tady někdo plošně zakazuje varianty a neřeší, jestli ten či onen případ je v rozporu s pravidly či nikoliv ! tohle jsem fakt nepochopil

Jelen, 3.9.2018.

souhlas s Motákem. paušální zákaz variant se mi jeví jako fundamentalistický nesmysl. samozřejmě chápu důvod, že pomalu dochází místo pro nové smysluplné logické linie a že se snažíme chránit skály před vášnivými exoty kobercové produkce cest, kteří neváhají natlouct dvě jištění kvůli bezvýznamné pětimetrové kličce z klasického směru.
za mě by stačilo zákaz fixního jištění variant stávajících cest, resp. možnost po předchozím udělení výjimky od ovk/správce. dokonce se domnívám, že v tomto režimu by měly být celé vybrané věže či skupiny věží pro nové fixní jištění obecně.
(pozn.: pravidla toho, co je cesta a co varianta sice jsou, ale stejně je nějaká šedá zóna mezi. nepovede toto pravidlo k nažrání vlka z celé kozy tak , že se budou cesty vmačkávat mezi stávající, aby měly samostatnou více než polovinu délky?)


Lukas B., 3.9.2018.

Nakonec je dobře, že se zde takto diskutuje. Je jasné, že nic není úplně černé nebo úplně bílé, co vím, tak to tu všichni sledují a co tak správce skal znám, tak jsou rozumní a když se ukáže, že se někde něco nepovedlo, tak se s tím vyrovnají a napraví to.

Já si z toho beru téma "Cesty bez fixního jištění by se mohly/měly posuzovat/schvalovat/povolovat mírněji, než cesty s fixním jištěním". Má to svoji logiku, uvidíme, ono se o tom diskutuje i v jiných oblastech.

zs, 3.9.2018.

od kdy platí výše prezentovaný zákaz ?

Herri, 3.9.2018.

Podepisuji příspěvky Motáka a Jelena. Opravdu nechápu plošný zákaz dělání nových variant. Jsou zde přeci platná pravidla regulující vzdálenost od sousední cesty, umístění fixní jištění atd...
Zavání mi to dobou z minulého století... nebo snad???...
OVKsč.....

Ondráš, 3.9.2018.

Tak teď koukám krom dělání cest i zákaz boulderingu...Mohu se zeptat správce oblasti, jak definuje bouldering? Já třeba, když přijedu do oblasti, tak se rozlézám formou bouldrování a pokud lezu na povolené věže a masívy, tak mi to přijde docela normální...
Podstata boulderingu je přece někde úplně jinde než šipkování na skále a vydávání průvodce. Vždy bylo tou nejsvobodnější odnoží lezení. Doporučuji přečíst něco od Honzy Gilla...Možná pak dojde zdejšímu panu směrnici, že takto svobodnou činnost může jen omezeně řídit či regulovat...

Ondráš, 3.9.2018.

ve výše jmenovaných oblastech (+skály v Mařeničkách) je na věže vyhlášen krom variant i zákaz boulderingu - viz web ČHS...nejspíš kdyby náhodou někoho napadlo vyhnout se dohadům o umístění kruhu do varianty a raději lézt nejištěn :-)
Vtipné a diskriminační

Herri, 3.9.2018.

Čím přísnější zákaz, tím více lidí ho bude ignorovat :-)

Vilda, 3.9.2018.

přesně tak :-) zakázané ovoce chutná nejlíp

Herri, 3.9.2018.

Zákazy boulderingu jsou úplně mimo, to je jasné a snahy ČHS ho někde zakazovat jsou legrační. Jádrem tohoto tématu jsou zasazená fixní jištění do nesmyslných variant, čemuž se místní správce brání plošným zákazem. A protože kus pravdy mají obě strany, tak to chce téma nechat trochu pokvasit, nic se nejí tak horké, jak se uvaří.

zs, 3.9.2018.

Žádný zákaz boulderingu OVK LP ve svý oblastech nevydal ani nemohl, protože tento styl lezení nezastupujeme ani nevyjednáváme povolení u OP. Čekám, až zástupce boulderingu se mi ozve abych ho mohl představit OP já určitě nebudu nic vyjednávat. A jestli je vydaný zákaz boulderingu tak to vydalo OP. Vyznavači boulderingu by konečně mohli pochopit, že povolení k lezení jsi musí vyjednat sami tak jako na Boru na Broumovsku.
Předseda OVK LP
Jan Pleticha

Jeník Pleticha, 3.9.2018.

Myslím, že Jeník Pleticha hovoří o vyhledávání a zpřístupňování nových objektů pro bouldering....ale o tohle v této debatě neběží. To, co zde zvedlo vlnu nevole (třeba u mě) je zákaz "boulderingu a dělání variant na věže"...tak je to alespoň psáno na stránkách ČHS...
A celá debata je o smyluplnosti toho zákazu...

Ondráš, 3.9.2018.

Oblastech NPČŠ je bouldering zakázaný od parku a jelikož CHKO LP patří pod NPČŠ, tak bezpečně vím, že v oblastech CHKO LP navydalo, žádný povolení na činnost boulderingu. Jak jsem psal někdo se musí prostě povolení vyjednat. A to může jen zástupce boulderingu.Více nemám co k tomu dodat.

Jeník Pleticha, 3.9.2018.

Ještě vysvětlím zákaz bouldrování na skalní věže je pořádku to je ve všech oblastech. Na bouldry jsou na balvany co se nelezou s lanem, ale to už se řešilo 2009, takže nic nového.Co znám bouldristy, tak to na pohodu pochopili.

Jeník Pleticha, 3.9.2018.

Kromě Soutěsek jsou ale všechny uvedené sektory mimo(!) NPČŠ, takže tam to NPČŠ zakázat nemohl. Ovšem nevím, jak je to po sloučení CHKO a NP a jestli onen zákaz nyní automaticky platí i na území původního CHKO mimo hranice NP, ale myslím, že ne, že se to týká opravdu jen plochy NP. A ještě jedna proměnná, NP pracuje na nové zonaci, takže dnes ani není jasné, co bude a co nebude na území NP. Ale to jen jako poznámka pod čarou, mimo hlavní téma.

zs, 3.9.2018.

Tak vyřešeno! Chtěl bych poděkovat všem účastníkům diskuse, že si dali práci i čas slušně(!) vysvětlit své protiargumenty a správcům a předsedovi OVKčka, že prokázali schopnost jim naslouchat a hledat přijatelná řešení. Mám radost, že to zde na SO má smysl ... a mimochodem, takto nějak si představuji demokracii.

zs, 3.9.2018.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.