Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Aktuální lezecké podmínky na Hruboskalsku - release 2018 (2. vydání)
vystaveno: 7. 8. 2018 , last update: 7.8.2018, , 15 komentářů

Po měsící testování jsme na server hruboskalsko.cz připojili automatickou měřící stanici vlhkosti pískovcových skal na Hrubé Skále. Od 1. srpna jsou tak k dispozici exaktní hodnoty hodinových průměrů vlhkosti skály (tj. nasycení vodou), ze kterých jsou pak každou hodinu automaticky stanoveny aktuální lezecké podmínky. Koho to zajímá, tak náhled na data a další infrormace najdete zde.



7.8.2018:

Aktuální lezecké podmínky na Hruboskalsku jsem dnes ráno zase na čas přepnul do "ručního" režimu. Ukázalo se totiž, že zvolený typ pískovce a jeho umístění v terénu bylo příliš "pesimistické" a kámen s čidlem vysychal očividně pomaleji než okolní skály.
 
Důležité je, že technologická část řešení se osvědčila, ale neosvědčila se první volba jeho umístění, což rychle napravíme. Prostě sbíráme zkušenosti, směr je dobrý, jen vytrvat a nenechat se otrávit.

Zdeněk Strnad
7.8.2018

Komentáře, reakce:
zajímavé! to je nějaký tuším "podlahářský" elektrický odporový vlhkoměr, není-liž? ta kalibrace je zajímavá, předpokládám, že jestliže třiačtyřicet procent vlhkosti je zelená, tak je to jen nějaké naměřené hausnumero nakalibrované podle empirického místního náhledu. docela by mě to zajímalo, tedy ne po stránce počitadlácké, ale po stránce laborantské - jestli to není tajné know-how, tak velmi prosím o nějakou podrobnost.

Lukas B., 30.7.2018.

aha, už mi to došlo, to asi není absolutní, ale relativní vlhkost, a to vzduchu v pórech. tak to mě zajímá ještě víc! můj tip: vývrt jádrovkou, umístění čidla do dutiny a vlepení válce zpátky lepidlem jen po obvodě?

Lukas B., 30.7.2018.

Tak nějak, přesný popis je naše know-how, plagiátoři u plných korýtek číhají na svoji příležitost, tak proč jim to usnadňovat.

zs, 30.7.2018.

Hlavně nikomu neříkejte kde to je, aby na to někdo nezačal chodit mocit nebo třeba sušit fénem :D

HonzaC, 30.7.2018.

Já v tom vidím neuvěřitelný posun! Když si vzpomenu, že jednomu se skála zdála být úplně suchá a druhému zase ještě úplně mokrá, tak toto bude určitě objektivnější, držím palce.

Jiřík, 30.7.2018.

Krásná práce chlapci. Je nějaká možnost Vás ve vašem úsilí podpořit? I když třeba jen finančně.

Díky

M. Tregler, 30.7.2018.

To je pěkné!

Tomáš Hruš, 30.7.2018.

Myslím, že tohle všechno okolo SO bude oceněno až časem, většina dnešních lezců nemá ani smart telefon, natož aby s tím dokázali pracovat. V každé generaci se objeví někdo, kdo vidí za horizont vzdálených kopců a má dost invence a vytrvalosti nechat nás tam nahlédnout. Tak ti Zdendo přeju, aby ses toho dožil!

Standa H., 31.7.2018.

Díky za super počin!

Iwoš, 31.7.2018.

Super!

majda, 1.8.2018.

jo, přesně to mě zajímalo. nejsem počitadlák, a nezajímá mě ta, jak říkáš, "technologická část řešení". ale mám jakési ponětí o zkušebnictví, a zajímala mě volba umístění čidla, výška nad zemí, v lese/na pasece, světová strana, zastínění, jestli je to na vídrholci, jestli je to ve stěně nebo zabudované do šutru přenositelného někde položeného atakdále. ale jestli se obáváš že se toho chopí ďáblové z vršovic, jesenice a libně, nebo zlý L.B. navede ďábly ke krádeži vynálezu a ti si za utržené peníze budou kupovat vily na Hanspaulce a jachty v karibiku....

Lukas B., 7.8.2018.

Asi nejlepší by bylo umístit to přímo na vrchol nějaké věže. Problém současného umístění byl podle v tom, že to bylo na malém kameni kousek nad zemí, takže ten kámen nasával vlhkost ze země.

Není to nic neobvyklého, taky jsem si párkrát všimnul vlhkých kamenů na cestě z Podháje a přitom byly věže suché.

Každopádně vytrvejte, určitě to půjde vyladit, akorát to chce déle porovnavávat s humanoidním čidlem.

Martin Strnad, 7.8.2018.

kalibrace a dlouhodobá kalibrace je samozřejmě nezbytná, kalibrovat podle posledního měsíce jaksi není jak.
mimochodem, pro zkoušení a měření platí: jedno měření = žádné měření. dvě měření = dvě čísla s kterými si nevím rady. tři měření - konečně s tím můžu něco dělat, třeba porovnávat a zpracovávat. pocitově by přiměřeně vyčerpávajícím způsobem mohly stačit tři čidla, v položeném ve výšce očí nad zemí, na výsluní, v závětrné rokli a ve větrné díře. a stejně bude to vykouknutí z okna okem zkušeného místního mnohem lepší. když teda bude doma, vykoukne a napíše.

Lukas B., 8.8.2018.

Vytrváme, trochu mě zaskočila reakce některých borců, co jsou léta zalezlí a pak najednou vystrčí hlavu, všechno vědí a všechno vlastně stojí za hov... . Problém se zúžil na lepší volbu typu kamene a volbu jeho umístění a pak ještě kam to čidlo do něj vlastně zasunout (ad MaS: tady asi bude lepší ho dát do kolmého boku a ne na plochý vrchol, teď je to tak mezi). A s tím, že to bude pojmuté jako duální systém stroj/člověk počítáme od začátku, jen data za první měsíc vypadala super, lidi byli na dovolených, tak jsme to přepli na stroj ... a ten kámen, kurv... jedna, najednou vysychal moc pomalu.

zs, 8.8.2018.

A ještě sem kopíruji, co jsem napsal na hrubskalsko.cz: Jakékoliv věcné poznámky vítám, kdybyste někdo měl reálnou zkušenost, tak se mi ozvěte, zatím se probíjíme sami a možná někdo už to má za sebou.

Otázka hloubky čidla je relevantní a dost jsme to zvažovali. Původně jsem chtěl mít bodová čidla pro různé hloubky, ale ta nejsou k dispozici, tak jsme použili konduktometrické čidlo se třemi rovnoběžnými elektrodami délky asi 10 cm. Vrací to tedy hodnotu, která odpovídá průměru(!) od povrchu do hlouby 10cm, příklad: na povrchu suchá, ale od pěti centimetrů hloub je skála stále ještě mokrá.

Už to tady někdo výše řekl, problém suchosti skály nelze omezit jen na první 2-3 centimetry (tj. povrch a malé chyty se zdají být suché), ale musí se brát v úvahu i vlhkost hlubších vrstev 5-10 cm pod povrchem, která je příčinou odlamování celých velkých talířů nebo podobných ůtvarů. Z tohoto úhlu pohledu je tedy čidlo zvolené dobře.

Ono také ta tvrzení, že skála je na troud a přitom čidlo ukazuje oranžově, je třeba brát opatrně, protože pochybuji, že někdo vrtal do skály a zkoušel, jak moc suchý písek mu přitom vypadavá. Každý, kdo vrtá kruhy vám potvrdí, že se někdy stane, že v parném dni na úplně suché skále mu najednou začne ze skály vypadávat docela mokrý písek hned pod povrchem. Takže to klidně může být tak, že kámen je umístěn dobře, čidlo ukazuje dobře a všechno je jinak ...

zs, 8.8.2018.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.