Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Dojištění Velké plotny na Suškách?
vystaveno: 22. 7. 2018 , last update: 22.7.2018, , 34 komentářů
Související cesty: SOKOLÍ STĚNA,


Po loňském úrazu se opět objevil návrh na dodání fixního jištění pod kruh Velké plotny (první délka Sokolí stěny). Není to poprvé, co se na tomto úseku přihodil vážný úraz, včetně smrtelného a není to ostatně ani poprvé, co se o možném přidání jištění debatuje. Situací by se měla OVK zabývat na svém podzimním zasedání a v souvislosti s tím bych chtěl tlumočit výzvu předsedy OVK Romana Živného.

Prosíme vás tedy, máte-li na věc nějaký názor, věnujte tomu pár vteřin a ozvěte se v diskusi k textu. Předpokládám, že vy, kdo jste cestu lezli, budete schopni odpovědně zhodnotit případnou možnost přidání kruhu/borháku na základě vlastní zkušenosti a znalosti současných možností zajištění a prostředků k tomu využitelných. Máte-li tedy zájem vyjádřit svůj názor a tím se podílet na řešení, dejte vědět, zda jste pro dojištění (a případně v jaké podobě) či proti dojištění. Stručné zdůvodnění názoru je pochopitelně vítané.

Jiří Hušek ml.
22.7.2018

Komentáře, reakce:
Pokud se od doby prvovýstupu nezměnily možnosti jištění (např. výlomy), nedojišťoval bych to. Filozoficky to beru tak, že právě to mírné nebezpečí dělá v dnešní době svázané bezpečnostními normami a příkazy z lezení naprosto nezávislý a svobodný sport, kdy máš svůj osud skutečně ve svých vlastních rukách. Zranění jsou smutná, ale na druhou stranu i tak jde o jednu z nejlezenějších cest na Suškách a v naprosté většině se to obejde bez úrazů.

Jarda Kukla, 21.6.2018.

Napíšu zde svůj názor na věc i když jsem Velkou plotnu vlastně nelezl, mám v ní totiž pověšenej pytel na polici pod prvním kruhem kde se mi nepodařilo zajistit tak jak bych si v dané chvíli představoval pro následný zdvih ke kruhu. Ten den jsem na to prostě neměl hlavu. Třeba si ji vylezu jindy až budu mít víc morálu, a nebo si ji třeba taky nevylezu nikdy jako spoustu jiných cest, tak to holt na písku chodí. Dojišťovat by se podle mě neměla.

VencaŠ, 21.6.2018.

Ideální by byl dotaz na autora cesty... Bohuzel jen teoretická možnost.... Za me bych cestu dojistil normovaným borhakem. Kdo chce tak cvakne, jiný poleze originál...

Ondráš , 22.6.2018.

Cestu jsem nelezl a nechávám si ji uzrát, osobně bych tam jištění nedodal. Cesta nějak vznikla, nějak se leze a nikdo nenutí nikoho do ní naburácet. Může si jít vylézt něco jiného. Byla by škoda aby cesta ztratila svůj půvab.

Špásik, 22.6.2018.

Argumentovat počtem úrazů je podle mě nesmyslné, protože nezohledňuje počet přelezů. Velká plotna je možná nejlezenější cestou na Suškách, není divu, že tam je počet úrazů větší. Dodání kruhu bez změny umístění stávajícího nedává smysl, protože nový kruh (má-li jistit zdvih z police) by byl od současného maximálně 2 metry. Mě osobně se zdvih k prvnímu kruhu také moc nelíbil a jištění mi přišlo špatné, ale slyšel jsem dost opačných názorů, kdy si lezec i během samotného lezení zajištění pochvaloval a smyčkám věřil, takže žádná změna oproti stovkám jiných cest na písku...

Adam Z., 22.6.2018.

Přidal bych v průvodci vykřičník, aby se zdůraznilo nepříjemný místo pod 1.kruhem, pro ty co moc nesmyčkujou.
Při dojištění bych se bál zvýšení provozu v cestě - už nyní obrovského. Můj osobní názor na klasifikaci: VIIa !

Špicál, 22.6.2018.

Tak je to cesta s nejvyšší koncentrací smrťáků a paraplegiků v okruhu 100 kilometrů. Přidat minimálně vykřičník do průvodce považuji za potřebné.

Zeptat se na názor autora cesty není nemožné, Václav Tůma myslím stále žije.

Martin, 22.6.2018.

Nedojišťovat. Ta cesta je krásná právě tím lehkým šimráním v břiše pod prvním. Ale to si musí rozhodnout správce oblasti, jestli chce mít ze Sušek sportovní nebo klasickou oblast. Podle mě na sportovní se Sušky nehoděj, takže by bylo lepší držet spíš tu klasickou linku. Je mi líto každýho, kdo se zraní, ale s tím prostě musíme počítat, že se nám to může stát. Vykřičník v průvodci je pěknej nápad:)

Měřák, 22.6.2018.

První kruh dát o metr níž, aby šel cvaknout z police?

David, 22.6.2018.

Dat, nedat. Najdou se na suskach daleko hure odjistitelny cesty. Proste to neni to lehka sedma a nesmi se padat... Tak jako v rade dalsich cest

Tom, 22.6.2018.

nedojišťovat. Děsivé podlahy tam jsou pořád, protože se na Sušky příliš jezdí a cesta je na ráně. A lezoutů je čím dál víc, matroš čím dál kvalitnější a když se všechno rizikové dojistí, bude lezení ještě populárnější, bude víc úrazů a bude se muset pořád víc a víc dojišťovat. A psychický rozměr cest prostě zmizí. Mimochodem jsem to lezl poprvé snad dvě hodiny, jak jsem furt něco montoval :-)

písči, 22.6.2018.

Tak at se do pruvodce prida vykricnik, ze je to o drzku, ale proc hned vsechno dojistovat? Cest o drzku je na pisku nespocet a zlaty pravidlo pravi: Pokud se tam nevyznas a nevis, do ceho des, bez tam s nekym, kdo se vyzna a vi. Nekomu odvaznejsimu to zas muze prijit v pohode a pokud se na pisku zacne dojistovat, za chvili tu zadny pisky nebudou nebo se na ne budem jezdit jenom koukat. Staci se podivat treba na lezce a zjistit, ze ta cesta nebude uplne sranda. Sem pro dojistovani cest, kde se vylomilo zasadni jisteni, ale ne pro dojistovani cest, protoze se nekomu zda nebezpecny tak, jak sou uz 50 let. Pokud se na to necejtim, tak tam nelezu.

Marphy, 22.6.2018.

nihil novi. podobná diskuse (fakticky tedy dvě diskuse) byly již v dávnověku internetů na lezci.cz, a všechny argumenty dávno padly.
po těch 17(?) letech si stojím za názorem, že úrazy a neštěstí v cestě jsou důsledkem především toho, že je to (asi) nejlezenější cesta na suškách (a v těch stovkách a tisících přelezů ročně holt už statistika funguje) a to ze dvou důvodů:
1. je krásná
2. dá se velmi dobře zajistit a ví se to o ní. a dneska, kdy kromě šmodrchání lze použít i pěkného ufona, tak už tuplem.


Lukas B., 25.6.2018.

V průvodci je to VIIb. Béčko na písku vyžaduje techniku a fyzickou připravenost. Kdo leze na písku to ví (měl by vědět). Kruh v 10+ metrech je na spoustě cest (Např na Prachově Obelisk, Táborská a spousta dalších a jsou za VII nebo VIIb). Nedojišťovat, je to tradiční klasika.

Jandee, 26.6.2018.

Mě se v téhle cestě zabil před 20 lety dobrý kamarád. Dělal jsem řadu cest na písku a nechtěl bych, aby mi do nich někdo přidával jištění. Na druhou stranu, kdyby tam něco bylo, mohli jsme s Mírou chodit ještě dneska na pivo…odpověď na to co je správně asi nenajdeme….možná ale čím jsem starší, šel bych s ním raději na to pivo… :)

Vlčoun, 27.6.2018.

Můj názor je, že by se plotna dojišťovat neměla. Lezl jsem ji zatím asi 3x a možná ještě někdy polezu. Dovedu se zajistit smyčkama a akceptovat současnou míru rizika. Případné dojištění jenom umocní už tak nadměrnou návštěvnost a devastaci mikroreliéfu.

moták, Dalibor Motl, 27.6.2018.

Velkou plotnu jsem lezl x-krát, poprvé před cca 35 lety, naposledy včera, abych si osvěžil paměť a nepodléhal "vzpomínkovému" optimismu. Spodek už je ošlapanější, ale 3 malé uzlíky po metru tam stále jdou a pak je dobrá smyce. Ke kruhu sice už nic není, ale je to lehčí po lištičkách, jen je musíte trochu přebrat a zachovat klidnou hlavu. Za mne nepřidávat, to by se pak na Suškách muselo dojistit dalších padesát podobných cest, napadá mě třeba Brokova cesta na J předskalí Hlavní věže nebo první kruh na Malé plotně. Nechme dalším generacím Sušky jako klasický sektor, kde lezec na cesty musí nejprve dozrát ... a nově to takto i všeobecně presentujme, aby se minimalizovalo riziko pramenící z neznalosti věci (viz. např. let do údolí jisté dámy z vrcholu Karamory).

zs, 4.7.2018.

Ctim pravidla pískovcového lezeni, vím, co je tradiční lezeni a jsem názoru, ze autorům se cesty nemají v zásadě měnit, nicméně pokud autor (snad pan Tůma v tomto případě promine) nezajistí cestu úplně šťastne, měla by existovat možnost to napravit - posunout stávající kruh nebo přidat borhak. V otázce zivota a smrti nebo spis vaznych úrazu by, podle mého názoru, mělo jít ego stranou. Z diskuze výše ale plyne, ze toho jsou schopni bohužel jen málokteri pánové.

Jana Nejedlá , 7.7.2018.

Ahoj.
já jsem slyšel, že ty nejhorší případy byly, že nešťastníci neměli cvaklý ty hodiny na haně vysoko nad kruhem. a docela tomu věřím, protože pak je pád na podlahu a ty hodiny jsou trochu stranou a v průvodci se o nich nepíše. Je docela možný, že za pár let bude Zdeněk (nebo Petr :)) prodávat aplikaci na tydle účely do mobilního telefonu...
ale zatím by to možná mohla dobře vyřešit malá tečka pastelkou na skále... Je to blbost ???

cokar, 8.7.2018.

Není to jednoduchá cesta, na tom se evidentně shodneme. Pravda je, že pokud se dojistí, je riziko, že vysoce stoupne obsazenost cesty. Mne přijde, že je spíš někdy problém v tom, že se leze za nepříznivých podmínek - vedro, vlhko. Tahal jsem ji několikrát a už jsem z ní kvůli vedru/vlhku utekl(tak jako i jinde).
Pokud by bylo něco klíčového urvaného, jsem pro dojištění, jinak spíše ne.

Boban - Aleš Bobek, 8.7.2018.

Myslím, že většina PÍSKAŘŮ se shodne na tom, že dojišťování na pískovcích je nešvar a nemělo by se dít. Vyjma případů, kdy je fixním jištěním nahrazováno zničené přírodní, např. utržené hodiny, hrot apod. Lezl jsem tu cestu asi 15x a to za velmi rozličných klimatických podmínek. Jsem zásadně proti, a to nejen v tomto případě, ale obecně. Mějme úctu k tradici a k prvovýstupcům.

Jiřik, 9.7.2018.

ještě jeden důvod dojištění je zcela legitimní, a to vytvoření dobíracího stanoviště tak, aby nedocházelo k odírání skály (třeba když cesta přeleze někam za hranu nebo nad hranu), typicky třeba údolka na tučňáka (drábky). ani tato situace ovšem není v případě Velké plotny na pořadu dne.

Lukas B., 9.7.2018.

Tuhle jsem potkal Gumofku o berlích, že prej dal osm z pod kruhu na nějaké Sochorově cestě ve Skaláku, přesně mi popsal, jak měl ruce a jak je měl mít jinak, ale o tom, že by se tam měl přidávat kruh, ani slovo. A o tom to vlastně celé je, jde o to překonat obtíže cesty zlepšením vlastní dovednosti a nikoliv usnadněním cesty přidáním kruhu, vytesáním chytu nebo namazáním se mágen až na zádech. A rozhodně to není o nějakém egu, jak nám někde výše podsouvá nějaká mladá dáma, ale je to o podstatě lezení na písku ... což opravdu není žádná prdel, jak zasvěcení vědí.

zs, 9.7.2018.

Pro ZS... pleteš několik zcela odlišných témat dohromady... přece problem mg je nás česky pseudoproblem.... tesani chytu slepá ulička 90.let minulého století... tady je řec o dojíždění cesty. Věřím, ze mi rozumíš. Zkušenosti a kompetenci mas na to dost. Mladší lezci by ale mohli mít s uchopenim tématu problém...Nebuďme zavádějící. Díky.

Ondráš , 10.7.2018.

Savana. Za mě zásadně nedojišťovat. Je každého věc jestli do toho vleze a třeba si natluče. Smyčky tam jdou a jestli blbý? Tak no a co? Kdo říkal ze prvovýstupce v tomhle případě p. Tůma tam měl tutový děla. Když se tam dodá borhák tak pak můžeme ještě jeden dat nahoru aby se lidi nebáli. A úcta k prvovýstupu a samotným autorům je v p........ když půjdu dal tak co kdyby jsme povolili dělat prvovystupy zeshora ? To nechceme ne. Už tady máme nějakou tradici tak proč ji ničit. Nikdo tě nenutí to lézt a každý musí usoudit sám jestli na tu cestu v tu danou chvíli má. Nechtěl bych aby se tady za par let stejně diskutovalo o dalších cestách. Savana G

Gumofka, 10.7.2018.

Za mě nedojišťovat, byl by to špatný precedent pro ostatní hůře odjištěné cesty, je to na každého zvážení, jestli na to má nebo ne. Nucen to nikdo lézt není a pokud je to pro někoho moc, tak si můžeme naít sportovně odjištěné skály.

Čím víc jištění, tím více přelezů a tím více olezená a zničená skála.

Toupis, 11.7.2018.

Za mě nedojišťovat. Ke kruhu jdou založit při troše trpělivosti uzle. Spíš by se měla mezi lezce rozšířit informace, že se na cestě staly úrazy a je třeba ovládat smyčkování. Poznámka v průvodci, na SO, .... Možná doplnit do popisu hodiny na hraně nad kruhem.

Pepis K., 11.7.2018.

Je to jen jedna cesta z mnoha, proč dojistit právě tuto? Existují méně i více zajištěné cesty než je Velká plotna. Neměňme charakter cesty a radši si zhluboka promysleme, zda jsme na tu či onu cestu ready!

Rygar, 12.7.2018.

Velkou plotnu jsem lezl, chce to trochu vyšívání, ale smyčky pod prvním jdou. Rozhodně nedojišťovat, pokud nedojde k výrazné změně charakteru skály. K písku patří i hlava, nejen svaly.

Martin Janda, 12.7.2018.

Nevěřím, že by dojistěním mohla nějak dramaticky stoupnout vytíženost této cesty. Už takhle je cesta velmi vytížená. Smutným faktem zůstává, že další úrazy budou následovat. Snad to nebude nikdo v mém okolí. Bohužel cesta získala punc "kvaku".

anonym, 12.7.2018.

Ahoj.
Proboha nechte Velkou Plotu na pokoji. Vzhledem k frekvenci s jakou je lezená není divu že z ní nějaký umělec vyletí. Občas jsou v ní vidět užasní akrobati (sebevrazi). Navíc se nechá celkem dobře zajistit. Kdo se na ní necítí ať jde třeba na jinou, lehčí a zajištěnější cestu. Také doporučuji k přečteni diskuzi na lezci, tam se podobný problém rozebírá už 20 let.

Josef, 16.7.2018.

Takovéhle diskuze s "náznaky oficiálnosti" jsou výletem na tenký led. Zde to snad nehrozí a vyznění je relativně jednoznačné, ale pokud se může vyjadřovat kdokoli, není těžké si představit manipulaci, která by přispěla k nenávratnému zničení toho, co bez větších výkyvů přežilo víc než sto let a pět režimů.

Boris, 24.7.2018.

Nedávat, kdo na to nemá ať to neleze. Zajištěné cesty jsou na umělých stěnách. Pak by se mohlo dojistit kde co.

Zbyněk L., 28.7.2018.

Tahle diskuse by to mohla "dojistit" vlastně sama. Poleze tam jen ten kdo je ochotný přijmout riziko. Takže přesně jak to má být.

Honza , 30.7.2018.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.