Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Na SO další dvě vzácné historické VK.
vystaveno: 10. 5. 2018 , last update: 10.5.2018, , 11 komentářů

Zásluhou Zdenka Konráda byly pro další generace zachráněny a vystaveny další dvě vzácné vrcholovky v Příhrazských údolíček. První je VK z Náhradní věže:



a druhá z Menhiru:



K faksimilím VK ve formátu PDF se dostanete kliknutím na PDF-ikony u výpisu cest, originály jsou uloženy v oddílovém archivu. 

10.5.2018

Komentáře, reakce:
Nepovažuji stažení starých nepopsaných knížek z vrcholů za záchranu. Spíš za barbarství.

Vždycky mě potěší, když na vrcholu najdu něajkou opravdu starou knihu, ideálně původní originál.

Je možné, že je někdo ukradne, ale nestalo se tak 80 let, tak proč stahovat kalhoty a strachovat se, že se to stane.

Popravdě, z mého pohledu není žádný rozdíl, jestli knihu ukradne neznámá osoba, nebo je "ukradena" a uložena v odílovém archivu. Už se do ní na vrcholu nepodívám ani nezapíšu.

Měli by jste ty knížky na vrcholy vrátit zpět. Nejsou vaše, jsou těch, kdo je tam vložili. Vložili je tam proto, aby se do nich mohl zapsat každý, kdo k nim vyleze, ne aby si je někdo syslil v soukromém archivu. Tam patří až když jsou kompletně popsané.

Martin Strnad, 11.5.2018.

Mě taky potěší, když na vrcholu najdu starou nepopsanou knihu, ale realita je bohužel taková, že již téměř všechny byly ukradeny. Víme kdo to krade, bojujeme s tím, ale moc se nedaří a nakonec převážil názor staré vrcholovky postupně stáhnout, zdigitalizovat a pak buď vrátit na vrchol (jestli to vydrží, viz. třeba Laňka v Údolíčkách) nebo je dát do oddílového archivu (když to už nevydrží).

Brutálním konkrétním príkladem je třeba vrcholovka z Hlásky na Drábkách z roku 1928, která zmizela z vrcholu v roce 1991 ... a pak se najednou objevila její fotokopie, které příšla emailem z Německa (v rámci objektivity je však třeba dodat, že tato kauza ještě není zcela uzavřena, protože na první stránce je dodatečně vložen text s podpisem MH, takže není zcela vyloučeno, že to nakonec byl někdo místní).

A co se týče zvolání typu "soukromý archiv" nebo "ukradne do archivu", tak je to tak, že výroba a umísťování vrcholovek je součástí naší oddílové péče o skály, dáváme je tam my a tak máme i přirozené právo je ochraňovat / vyměňovat / restaurovat atd., naši činnost tedy nechápeme jako "soukromou", ale jako "veřejnoprávní", tj. službu lezecké veřejnosti.

Zdeněk Strnad, 11.5.2018.

Koukejte jí vrátit na vrchol, kord když už je okopírovaná

Wilhelm, 11.5.2018.

Zdenkovi Konradovi jsem poslal fotky z Náhradní a z Menhiru já. Fotil je můj spolulezec Pepik Louthan a ještě chci dodat, že knihy jsou nikoliv v archívu, ale na věžích.

Jaromír Holý, 11.5.2018.

Ja se omlouvam za informacni sum a nemel jsem v umyslu si privlastnovat neci zasluhy.
Mimochodem peci a zajmu i aktivit Jimmiho si velmi vazim.
Knihy jsou na vezich.
Zdenek Konrad

Konrad, 11.5.2018.

V tom případě je vše v pořádku, nechť na věžích ještě dlouho zůstanou. Ohánět se brutálním případem z roku 1991, u kterého to nakonec vypadá na místňáka ? No nevim.

Zrovna Dr. Mézl byl s místními lezci z Českého ráje na kordy, odhaduji, že s nevyžádanou péčí o svoje knížky by vás poslal kamsi.

Martin Strnad, 11.5.2018.

No , tak bych jsi zase nebyl jistí jestli nechávat starý vrcholový knížky na věžích v oblastech OVK Labské pískovce máme v tomto ohledu velice špatný zkušenosti něco se nám podařilo vyjednat s SBB aby vrátili do našeho archívu v Děčíně, ale velká část je nenávratně pryč bohužel i soukromých archívech!!!! A jestli jsi v Českým ráji někdo myslí, že se vám to nestane tak to bych jsi nebyl tak jistí co vím sběratelé vrcholových knížek k vám jezdí lézt.... ale vše je na vás já se jen podělil o zkušenost.

Jeník Pleticha, 12.5.2018.

Savana,
bohužel došlo ke špatnému a nepřesnému popisu celé akce. Mám ale pár poznámek ke komentáři od Michala.

Tvoje poznámka o krádeži do soukromého archivu je DOST za hranou. Jen pro tvoji informaci, to že je kniha popsaná je jen jeden z důvodů výměny. Další a dost podstatný je její stav a ten je velmi dobře vidět na původní knížce od Mézla(pdf. zde na webu SO). Pak to totiž může dopadnout jako v posledním komentáři na webu Hruboskalska. Mézl nemá se současnou vrcholovkou nic společného a výměnu salátu v rozbité krabičce od mýdla by asi schválil!!! V poslední době je zde další nezanedbatelný důvod a to jsou někteří partyzáni z DDR, kteří mají Čechy stále za součást Říše a dělají si tady co chtěj. Krádeže vrcholovek nevyjímaje. O té z Hlásky na Drábkách já nic nevím, ale o ukradených na Hruboskalsku toho vím dost. Zmíním tady tu z Čertíka, která se řešila na můj popud a vrátila se z Německa jen díky Zdeňkovi Konrádovi do kterého tady kopeš. Není to soukromej archív je to archív OVK Hruboskalsko a je velmi užitečnej třeba při vydávání průvodců. Srovnávat to s archívama blbů z DDR co třeba sbírají vrcholovky kde je psaný jejich otec to asi nemyslíš vážně. To že nám archív spravuje právě Zdeněk Konrád není náhoda. Dělá velký kus práce při renovaci a následné publikaci historických knížek. Samo že zadarmo, ale ještě spoustu věcí dotuje. Nechal například zrenovovat vrcholovky z Herberta a Zvonu, které jsou zase zpět na vrcholech. Věř že se taky raději zapisujeme do starých knížek. Někdy ale výše popsané důvody převáží a knížka je po dohodě členů OVK stažena. Pak je nahrazena novou a dnes díky Jimmymu velmi důstojnou. Pokud se chce do archivu někdo podívat není to po dohodě se Zdeňkem problém.

Myslím si že to po raním profackováním před zrcadlem nebude problém ani pro tebe.


Bojsa, 13.5.2018.

Oprava ke komentáři od MARTINA.

Bojsa, 13.5.2018.

Diskuse je vcelku zbytečná, reagoval jsem na chybnou informaci, že nepopsané knihy byly uloženy do archivu, aby je někdo neukradl.

Martin Strnad, 14.5.2018.

Ahoj Martine,
já s tebou nediskutuju, to opravdu nemám v plánu a tímto odstavcem končím. Já jen informuju o věcech tak jak skutečně jsou. Než příště zase napíšeš nějakej komentář, tak se prosím tě nejdřív informuj o tom jak to opravdu je. Klidně mi zavolej nebo napiš je to otázka pár minut. To ohledně Mézlovi vrcholovky jsi si ale mohl ověřit na tomhle webu po pár kliknutích sám a nevyžádanou péči probrat spíš s Petrem Schierem. Věř že nejseš jedinej kdo si rád zalistuje ve staré vrcholovce a jsou i lidi kteří proto dělají daleko víc než by museli. Každej takovejhle výkřik jim ale spolehlivě bere chuť pokračovat.
Pokud máš chuť se krom sbírání vrcholů zapojit i do údržby tak se ozvi, práce je dost.
Měj se.

Bojsa, 14.5.2018.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.