Mobilní aplikace - archiv článků k mobilní aplikaci
Jaký telefon si mám koupit, aby mi na něm mobilní SO dobře fungovaly?
vystaveno: 2. 2. 2018 , last update: 2.2.2018, , 1 komentář

Po vystavení nové verze SO přišly dotazy typu: "Jaký telefon si mám koupit, aby mi na něm mobilní SO dobře fungovaly?". Takže několik postřehů:

- Jestliže si kupujete nového smartfouna a chcete na něm používat i mobilní aplikaci SO, pak úplně stačí model nějaké střední třídy v relaci cca 3-5 tis.Kč, není tedy třeba kupovat top modely za 35 tisíc (ale zase dejte pozor na telefony "za korunu", které, za podpis malé smlouvičky, rozdávají  mobilní operátoři).

- Stojíte-li před volbou, zda iPhona od Apple nebo telefon od někoho jiného, pak je dobré vědět, že asi třetina uživatelů aplikace SO používá iPhona a dvě třetiny používají něco jiného (to je dost překvapivé, protože dosud se tradovalo, že správný lezec žije z podpory, má jedny ponožky, odřený sedák a přespává v bivaku pod skálou).

- Nechcete-li iPhona, pak nejvíce uživatelů aplikace SO používá telefony Galaxy od Samsungu, časté jsou i běžné modely od výrobců HUAWEI, LENOVO, Sony a Xiaomi (k dnešnímu dni aplikace SO běží na celkem 56 non-Apple modelech telefonů, ani jsem netušil, že jich je tak mnoho). 

- U vybraného modelu telefonu si předem(!) zkontrolujte, zda disponuje všemi potřebnými čipy, které aplikace SO využívá. Foťák, wifinu a mobilní data má dnes každý telefon, GPS senzor už je taky standardem, ale je třeba se podívat, zdá má taky senzor kompasu, třeba některé levné modely od HUAWEY ho nemají (a dobrá rada ze života: nevěřte prodavačům, zejména blonďatým, a dohledejte si to na webu sami).

- U tabletů dejte pozor na model, např. u iPadů od Apple platí, že "pravý" GPS senzor mají jen ty modely, které mají šachtičku na SIM kartu! Ostatní modely se jen tváří, že ho mají, ale ve skutečnosti jde o nějakou interní emulaci podle wifin okolo.

- Paměti je sice vždy dobře mít co nejvíce, ale na SO klidně stačí 16GB nebo i méně (každý sektor má svůj datový balíček, a tak si v případě nouze o paměť můžete natahovat jen ty sektory, kam zrovna máte namířeno).

A určitě si vždy stáhněte poslední verzi aplikace SO, třeba v té poslední verzi 2.0 jsou některé části aplikace optimalizovány právě pro méně výkonná zařízení!

Zdeněk Strnad

 
2.2.2018

Komentáře, reakce:
U telefonů je ještě strašně různá kvalita vestavěných foťáků! Pozná se to zejména při focení v protisvětle nebo za kontrastního světla, to jsou pak jsou výsledky přímo tragické. A rozhodně neplatí, čím je telefon dražší, tím je foťák lepší. Ale když nechcete skály fotit a posílat, tak je to vlastně jedno.

Josef K., 3.2.2018.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.