Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Nová verze 2.0 mobilní aplikace Skalní oblasti ČR je připravena a vystavena!
vystaveno: 24. 1. 2018 , last update: 24.1.2018, , 7 komentářů



Jak na Apple Store, tak na Google Play je vystavena ke stažení nová verze 2.0 mobilní aplikace Skalní oblasti ČR.  




Rychlý přehled hlavních novinek ve verzi 2.0:
 
1) Připojeny Lezecké deníky z webové verze Skalních oblastí ČR
 
Předpokladem používání Lezeckého deníku v mobilní aplikaci je to, že ho máte založen na webové verzi Skalních oblastí ČR (viz. sekce Lezecké deníky)
 
Jestliže chcete vidět své přelezy cest, pak musíte tento svůj deník k mobilní aplikaci SO připojit a pak synchronizovat. Vámi přelezené cesty mají před názvem skály "zelený zobáček" a přímo v mobilní aplikaci máte možnost zapsat nový přelez cesty  ... více informací
 
2) Přepracovaná logika zobrazování sektorů v sekci "Stažení dat sektoru"
 
Jak postupně pro mobilní aplikaci uvolňujeme další a další skalní sektory, tak se výpis sektorů pro stažení do aplikace stal nešikovným, bylo tam příliš mnoho položek a i jejich setřídění dle oblasti nebylo zrovna "user-friendly". 
 
Proto se nyní nejprve vypíší všechny regiony, v regionu se pak vypíší všechny oblasti s nerozvinutými sektory. 
 
Sektory z dané oblasti se nyní nově vypíší až po kliknutí na ikonu ">", které sektory rozvine ... více informací

3) Přehled skal v sektoru doplněn o možnost vybrat skály podle textu v názvu skály
 
Do výpisu skal v sektorech nebo podsektorech jsme přidali možnost vyfiltrovat skály dle textu v názvu skály. 

Filtr pracuje se všemi skalami sektoru, bez ohledu na rozvinutí / nerozvinutí skal v podsektorech, při výpisu nalezených skal se všechny podsektory s alespoň jednou nalezenou skálou automaticky rozvinou a při vybraném filtru se na mapě sektoru vykreslují právě jen vyfiltrované skály(!) ... více informací
 
4) Výpis skal na mapě sektoru nyní respektuje výběr skal.
 
U starších mobilních zařízení na platformě Android, které navíc měly jen minimální hardwarovou konfiguraci, byla reakční doba obnovení mapy sektoru s vykreslenými skalami po jejím posunu po ploše tak pomalá, že to bylo k ničemu. Týkalo se to ale jen velmi velkých sektorů, typicky Jizerských hor, Adršpachu nebo Teplic.
 
Když jsme tyto telefony dostali do ruky a zkoumali jsme příčiny, tak jsme zjistili, že problém není v práci s mapou, ale s vykreslením ikon skal na mapě. Abychom aplikaci optimalizovali i pro starší méně výkonné telefony, tak jsme modul práce s mapou skal sektoru upravili takto:
 
- na mapě sektoru se nyní vykreslují jen ty skály, které vidíte v seznamu skal
 
- jestliže tedy nemáte vypsanou žádnou skálu (např. nemáte rozvinut žádný podsektor), mapa se ani nezobrazí
 
- jestliže máte rozvinut jeden nebo více podsektorů, na mapě vidíte jen tyto rozvinuté skály (právě toto umožní komfortní práci s mapami velmi velkých sektorů i u méně výkonných telefonů)
 
- jestliže jste pro výpis skal použili nástroj filtru dle textu v názvu skály, pak se na mapě zobrazí jen skály, které tomuto filtru vyhovují (zase, zobrazí se ty skály, které jsou vypsané) ... více informací
 
5) Rozšířený výběr cest v sektoru
 
Do filtrování cest byla přidáno možnost vybrat cesty dle textu v názvu nebo popisu cesty, vybrat jen cesty, které mám zapsané v Lezeckém deníku, vybrat cesty dle více klasifikací zároveň (např. VI nebo VII nebo VIIb) ... více informací
 
6) Nová verze kompasu ve skalách sektoru.
 
Skokový zoom 50m, 100m, 500m, 1km a 2km byl rozšířen na rozsah od 50m do 2000m s krokem po 50 metrech a tlačítka byla nahrazena jedním posuvným tlačítkem, tzv. sliderem ... více informací


 
V nové verzi 2.0 je řada dalších drobných vylepšení, která zde samostatně nepopisujeme, některé moduly byly přepsány a jsou nyní výrazně rychlější.

Zdeněk Strnad
24.1.2018

Komentáře, reakce:
Aplikace je skvělý způsob, jak v mobilním zařízení zpřístupnit data i jak ta data pomocí mobilu zas naopak sbírat. Spolu s neustále doplňovanou databází se mi to opravdu líbí. Přidání deníků je taky pěkná věc.

Dovolím si jen pár poznámek k tomu, jak se mi to prakticky používá a co se mi zdá, že by mohlo fungovat trošku jinak

* tlačítka pro + a - na mapě jsou malá. Narozdil od zapínání/vypínání centrování mapy na aktauální pozici se používají často - přesto jsou menší. Mám velký problém je správně strefit, ve třetině případů zmáčknu to špatné.

* uvítal bych v programu volbu, aby se při návratu do mapy zachovalo nebo nezachovalo (podle mé předvolby) naposledy nastavené měřítko, takhle skoro pokaždé musím zoomovat, protože jsem zvyklý mít skal v mapě víc, připadá mi to praktičtější, než si často rozbalovat/balit seznamy skal. Hlavně v oblastech, kde to neznám a nevím kde která skupina přesně je a kudy mezi nimi vede hranice. Tak je praktické mít toho rozbaleného víc a při otevření mapy ji otevřít na minule nastaveném měřítku

* líbilo by se mi, kdyby se v mapě ukazovala má prošlá trasa - aspoň její kousek (třeba jen málo výrazně). Když na mapě vidíte, odkud jste přišli, mnohem líp se pak orientujete v tom, kde co vlastně je. Vím, že se kreslí trasa, pokud ji zaznamenávám, ale to by jistě šlo nějak (barevně třebas) odlišit

* měřítka u režimu kompas - ten posuvník z poslední verze je hrozně citlivý. V podstatě kdykoli na to položím prst, už se mění měřítko. Spolu s pomalejšími odezvami téhle funkce to někdy vede k tomu, že program musím z tohoto režimu sestřelit. V jiných režimech se mi to nestává. Krok po padesáti metrech je ve velkých rádiusech zbytečně jemný, přišlo by mi přirozenější použít nějakou (velmi cca) geometrickou řadu, něco jako 50-100-150-250-500-800-1500...

* uvítal bych nějakou možnost si na jednom místě prohlédnout vše, co jsem si během výletu uložil a co chci uploadovat na SO dřív, než to odešlu.

Tomáš Hruš, 29.1.2018.

Díky za zpětnou vazbu, pro nás je velmi důležitá. Naši mobilní aplikaci používá již přes 1100 lezců a jak se říká: "Více hlav, více rozumu". Zkusím reagovat takto:

- Primárním ovládacím prvkem pro zoomování mapy je roztažení mapy dvěma prsty, tlačítka jsou míněna jen pro "jistotu".

- Udržení zoomu mapy po jejím opuštění pro případný návrat do ní v původním zoomu by s dnešními možnostmi bylo velmi složité. Ale to se časem vyřeší víceméně samo, vývoj technologií je tak rychlý, že někdy máme problém je i jen sledovat.

- Trasy v mapě lze zapsat, ale nějaké označování tras barvami podle nějakých typů trasy by pro lidi už asi bylo hodně nesrozumitelné. To by z tisíce lidí dnes použili jen tři, takže počkáme a uvidíme.

- Měřítko kompasu je evergreen, volbou řešení s posuvníkem
jsme se snažili zavděčit všem. Citlivost na "prstová gesta" se telefon od telefonu liší, s tím toho mnoho nenaděláme.

- Možnost zobrazení toho, co se vlastně na server posílá, jsme zvažovali, ale nenašli jsme vhodný formát zobrazení a tak jsme to zatím posunuli na hromádku námětů pro další verzi. A dávám tomu červený bod, to by bylo užitečné.

Díky moc, a kdyby ještě něco, tak jsme jedno velké ucho.

zdenek strnad, 30.1.2018.

Děkuji za reakci.

To označování tras barvami jsem asi špatně vysvětlil. Pro mě coby uživatele mapy by bylo super, kdybych na ní za sebou pořád nechával stopu (mohlo by to být samosebou volitelné podle názoru uživatele). Na mé outdoorové GPS to tak funguje a tahle čára se právě dá skvěle používat pro přesnější lokalizaci objektů v okolí. Kromě své polohy díky tomu vidím i směr svého pohybu i jeho historii.

Ta stopa v mapě může být celkem nevýrazná, aby se netloukla s mapovými prvky. Asi by ji stačilo zaznamenávat třeba jen posledních 30 minut, nebo nějaký podobný přiměřený čas.

S těmi barvami jsem jen narážel na to, že se v aktuální verzi stopa kreslí do mapy při záznamu trasz. Nevím, jak to přesně vypadá, protože jsem to zatím nikdy nepoužil, ale předpokládám, že je to třeba nějaká červená čára, nebo tak něco.

Takže kdyby se průběžně trasa kreslila nějakou šedou, nebo jinak málo výraznou barvou, nemohlo by dojít k mýlce v tom, zda nahrávám trasu, nebo ne. A o to mi právě šlo - předejít takové mýlce. Chování mapy by pak bylo takové, že se pořád kreslí (třeba šedá) prošlá trasa, zatímco červeně se kreslí zaznamenávaná trasa.

Samosebou, i když to tam nebude, tak budu aplikaci používat dál :)

Tomáš Hruš, 31.1.2018.

Vysvětlení tras je jasné, ale jak jsem už říkal, necháme to chvilku uležet, není to primární funkce aplikace a nechceme z ní dělat "atomovku", se kterou si chudák lezec nebude vědět rady.

zs, 31.1.2018.

Ještě mě napadlo, že by se dal kompas promítat přímo na mapu, to by byla bomba!

A už toho nechám, díky, že provozujete databázi že máte k ní pěknou aplikaci pro mobily.

Tomáš Hruš, 31.1.2018.

Vykreslovat šipku kompasu přes mapu jsme zkoušeli, ale bylo to k ničemu, protože i poslední model ajfounu měl potíže to v reálném čase spočítat a smysluplně zobrazit ... a tak jsme to dali pryč.

Je stále třeba brát v úvahu, že aplikace pracuje na mobilu(!) a ne na počítači a chtě nechtě musíme respektovat obecný princip, že "rychlost přesunu školní výpravy musí vycházet z rychlosti těch nejpomalejších vzadu". Když někdy koukám, na čem všem aplikace běží, tak to jsme ani nečekali.

zs, 1.2.2018.



, 26.3.2024.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.