Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Rychlý přehled novinek mobilní aplikace Skalní oblasti ČR ve verzi 1.12.1
vystaveno: 19. 5. 2017 , last update: 19.5.2017,

Nová verze 1.12.1 mobilní aplikace Skalní oblasti ČR přináší několik vylepšení, které navrhli sami uživatelé (viz. diskuse ke článku Uživatelský feedback pro mobilní aplikaci SO verze 1.12.0). Na novou verzi to nebylo, proto jsme místo 1.12.0 zvolili označení verze 1.12.1:




U některých ikon nebylo na první pohled zcela zřejmé, o co jde, a proto od verze 1.12.1 pro některé moduly začínáme používat názornější ikony tlačítek. Obrázek dole ukazuje vždy původní a novou ikonu (případně jen novou, když ve starší verzi toto tlačítko nebylo):





Přišly reakce, že ne úplně perfektní ikony pro popis charakteru cest aplikaci poněkud znehodnocují. A proto jsou nyní tyto ikony o charakteru cest překresleny: 





V nové verzi se velikost skály promítá do stylu písma tlačítka s názvem skály - velká skála tučně a malá skála italic. Testování v terénu ukázalo, že to pro orientaci v terénu docela pomáhá:





Skály, zakázané polygony, parkoviště a vlastní poloha se nyní zobrazují na jedné mapě!
 
Dále byla přidána funkce vycentrování plochy mapy na moji polohu. Jestliže je zapnutá, tak se vaše poloha vždy(!) vykresluje na středu plochy a jak se pohybujete, tak se posouvá mapa. Jestliže je vypnutá, pak při vašem pohybu mapa zůstává stejná a po ní se pohybuje bod vaší polohy.
 
Na mapě vlevo dole se nyní také nově ukazuje i měřítko mapy:





Před natažením dat nyní ukazujeme velikost dat sektoru, který se bude natahovat. To pomáhá zejména u mobilů s menší pamětí:
 




Pro lepší prohlížení fotek byla přidána možnost fotku kliknutím prstem zobrazit mimo plochu popisu skály nebo cesty a pak si ji pomocí prstů roztažením zvětšit. Ne každa fotka je však tak veliká, že to nějak výrazně pomůže:





Hodně uživatelů požadovalo mít možnost přeskočit ze sektoru v mobilní apllikaci přímo na sektor ve webové verze SO, tak jsme to přidali, podmínkou je pochopitelně konektivita na internet:





K tomuto malá poznámka. Stále máme problém lidem vysvětlit, že smysl mobilní aplikace je právě v tom, že pracuje absolutně nezávisle na internetu nebo mobilním signálu, to je někdy fakt problém! Takže jen opakuji, že všechna data jsou v aplikaci, polohu si telefon nebere z mobilního signálu, ale z GPS čipu, který pracuje zcela autonomně na čemkoliv kromě družic. Tak jen doufám, že tato funkcionalita nás v této misionářské práci zase nevrátí do bodu nula.

A pak ještě řada drobností nebo malých chyb, kterých jste si možná ani nevšimli, ale bylo potřeba je opravit nebo dodělat.

Kompletní popis nove verze 1.12.1 najdete v sekci Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR.

Zdeněk Strnad

PS: Provázání dat v mobilní aplikaci s daty v Lezeckých denících v této verzi ještě připravené není, ale plánujeme ho přidat do další verze. V tomto okamžiku je založeno 498(!) deníků, takže už jde o významnou pomoc lezcům a je potřeba to udělat pořádně!
19.5.2017

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.