Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Stanovisko OVK Západní Čechy ze dne 2.3.2016 k manipulaci s chyty v oblasti Jesenicka (Žihle)
vystaveno: 8. 3. 2016 , last update: 8.3.2016, , 1 komentář

Podněty k OVK podali: David Chudoba, Marek Rottenborn
Členové OVK : Marek Rottenborn, Jiří Žižka, Lukáš Jeřábek, Petr Novák, Karel Syka, Petr Janata, David Moravec, Oldřich Hain, Zdeněk Vaník, Josef Skuhrovec, Jiří Košař, Jiří Los

OVK se zabývala výhradně skalními oblastmi Jesenicka v působnosti OVK Západní Čechy.
 
Konstatování stavu
 
Zástupci OVK provedli prohlídku částí inkriminované oblasti s cílem zjištění aktuálního a skutečného stavu skalních útvarů. V boulderové oblasti Žihle, podoblasti Dědek a Bába, Viklany a Sklárna dochází dle názoru OVK k porušování Pravidel provozování horolezectví v nepískovcových oblastech ČR. Jedná se především o úmyslnou a cílevědomou manipulaci chytů spočívající v mechanickém a chemickém poškození přírodního povrchu skály v rozsahu mnoha desítek případů. Dále dochází k vysoušení chytů pomocí hořáků.
 
Komentář OVK
 
Všichni členové OVK se jednomyslně shodli na tom, že činnost některých prvovýstupců v oblasti je značně necitlivá a je povinností OVK zamezit tomuto konání. Nesmí dojít k tomu, že současný stav skalních útvarů v oblasti se stane akceptovaným standardem, či přímo návodem k obdobnému konání všech následovníků. 
 
OVK je přesvědčena, že mnoho prvovýstupů v oblasti postrádá základní smysl a vhodnost pro lezení.
 
OVK je přesvědčena, že drtivá většina problematických prvovýstupů (manipulované chyty) pochází od osob spojených s organizováním akce Petrohradské padání.
 
OVK vyzývá k dodržování Pravidel provozování horolezectví v nepískovcových oblastech ČR, dále zákonů o Ochraně přírody a Lesního zákona.
 
OVK vyzývá k respektování stávajících prvovýstupů.
 
Závěr
 
OVK dává současně podnět k zahájení disciplinárního řízení s osobou, skupinou osob či právním subjektem organizující akci Petrohradské padání.
 
OVK doporučuje Výkonnému výboru ČHS, aby zvážil jakoukoliv finanční či jinou podporu konání akce Petrohradské padání ze strany ČHS. Nelze podporovat zde, zejména mladé generaci lezců, předkládaný trend modelace přírodního povrchu skal. To odporuje nejen Pravidlům, ale i základnímu duchu lezení a horolezectví.
8.3.2016

Komentáře, reakce:
Budu to se zájmem sledovat, ona ta slavná disciplinární komise je úplně na nic, je to takové malé socialistické reziduum. Fakt jsem moc zvědavý.

v.valášek, 11.3.2016.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.