Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Že by kouzelníci?
vystaveno: 3. 10. 2015 , last update: 3.10.2015, , 7 komentářů

Místní vědí (a Pražáci tuší), že na německé straně Lužických hor je pískovcová oblast Oybin, kde na hřebeni mezi Luddendorfem a Oybinem v sektoru Felsengassee je skalní věž Oberer Mönch a na ni vede cesta Neuer Talweg (viz. též db Joerga Brutschera).

Potud nic překvapivého. Překvapení přichází až u 2. kruhu (dole je jeden nově přidaný, proto druhý kruh, v popisech cesty to ještě není). I tento kruh byl do cesty přidán někdy po roce 1982 (Sasíci byli fakt borci!) a nyní již byl tak špatný, že musel být vyměněn.

A jsme u jádra problému. Zatímto obvykle se původní kruh vytluče, díra po něm se zamaže a někde okolo se zalepí nový nerezák, tak zde původní dřík kruhu očividně zůstal a v něm se objevil nový nerezový kroužek, viz. foto:

Utemování kruhu olovem se zdá původní, navíc mi nedává smysl, aby někdo původní kruh vyndal, do původního železněho dříku v dílně zavařil nový nerezový kroužek a pak to vše zatemoval olovem zpět do skály.

Prostě mi rozum nebere, jak tam ten nový kroužek dostali!

Zdeněk Strnad

3.10.2015

Komentáře, reakce:
Tak tohle jsem opravdu ještě nikdy neviděl a jen zírám!?!

Jeník Pleticha, 5.10.2015.

evidentně ten kroužek vyměnili přímo na skále. Mobilní plamen. svářečka atd. Ztíženým prac. podmínkám odpovídá kvalita svařeného spoje, do tohodle bych si nerad odsedával, natož něco víc.

Herri, 5.10.2015.

na trakaři (nebo teréňákem) se centrála dá dovézt pod kastenturm a pak ve dvou chlapech dotáhnout tak, že stačí dvacetimetrová prodlužovačka. a pak stačí vzít přes rameno nějakou tu krabičku, elektrodu a na dřík nasadit plechovou clonu, a vesele blikat. no a když to bude kostrbaté tak uřezat a znova.

jo mimochodem, jestli mě paměť nešálí, tak tam byl ten nerezovej kroužek už dávno, řekl bych v pětadevadesátém (? nebo kdy jsem to poprvé lezl). taky možný, že tam byl ten nerezovej kroužek už původně, že některej dělník skal měl už tenkrát přístup do nějaké poldovky...

Lukas B., 5.10.2015.

Ono to není jen o tom sváru, ale kroužek se taky musí roztáhnout, nasadit a pak zase konce dát k sobě, chtěl bych potkat borce, co by to ukroutil sikovkama! A kdyby to dělali pod plamenem, tak by zase kroužek i skála okolo musely být opálené ...

zs, 5.10.2015.

dvěma krepákama (třeba francouzské klíče) naprosto v pohodě. on se ten kroužek nenavléká roztaženej, ale vyosenej (tak jako pružná podložka).
ale fakt si myslím že tam byl tenhle kroužek "odjakživa". nebo máš nějakou informaci že je měněnej?

Lukas B., 5.10.2015.

přesně tak Lukáši. Kroužek měli nakroucený z dílny, vzhledem k tenkosti dříku v dolní části stačila malá mezírka. Nahoře ho secvakli příručním svěráčkem nebo spíš těma francouzákama, je u toho potřeba kroutit. Sklálu si podložili kusem silnějšího plechu, aby ji neopálili. Plamínek byl seřízen na 1-2cm. Ten kroužek není zas taková záhada nebo frajeřina Zdeňku, jsou k vidění daleko obtížnější svářečský aplikace. Tím nechci snižovat tu pakárnu, dělat tohle ve stěně. Na místě je spíš otázka bezpečnosti, kolik vydrží takto příšerně slepený kruh. Tady o jakostním WIG sváru nemůže být řeči, evidentně studený spoj.

Herri, 6.10.2015.

Ono na Oybině není uplná náhoda najít v cestě samotný dřík bez kruhu (případně ještě se šroubkem v oku, aby to just nešlo cvaknout). Takže je dost možná i varianta, že do dříku dlouho zejícího prázdnotou někdo kruh dodal až později.

Sam, 16.10.2015.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.