Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Údaje o použitém lepidle při údržbě skal
vystaveno: 23. 11. 2014 , last update: 23.11.2014, , 4 komentáře

Na pozadí se vede diskuse o tom, že po neblahých zkušenostech z nedávné minulosti asi bude třeba u lepených fixníxch jištění uvádět i typ lepidla a ideálně i jeho šarži. Časem se totiž může ukázat, že lepidlo z některé šarže nevydrželo, a pak by to šlo v terénu i jinde rychle dohledat a vyměnit.

Než na SO najdeme kompromis mezi ideálem a realitou, tak při lepených jištěních do poznámky uvádějte alespoň typ lepidla, např. "lepeno DenBraven".

23.11.2014

Komentáře, reakce:
ehm, lepením se v současné době zabývám více než je zdrávo (tedy na šutrech ne, ale do betonu, ale princip je podobnej). takže napíšu sem něco, co už straší v různé formě na více diskusích:
- pro identifikaci nestačí výrobce. výrobce vyrábí několik hmot (epoxid, metylmetakrylát, vinylester, polyester, zimní a letní směsi) v různých baleních (kartuše jak na silikon se střevy uvnitř, dvoustřevo, dvoupíst vedle sebe, dvoupíst v sobě...), obecně když chci aby to bylo k něčemu tak dvě střeva v tubě na silikon zásadně nebrat. zásadně používat vinylester nebo metakrylát, nepoužívat polyester (nejlevnější ale ve vlhku nestabilní), epoxid nekomfortní (dlouho trvá než dupne)
- i jednoznačná identifikace sajrajtu je nanic pokud se zprasí skladování (opakované přemrznutí nebo přehřátí)
- i když máme bezvadnej sajrajt, tak se to dá zprasit, třeba neodplivnutím na rozjezdu, některým expertům je draho koupit si pistoli a tak to podivně vytlačují klacíkem a míchají špachtlí, je jim líto vyhodit špičku a tak ji proplachují bůhvíčím, nekartáčují a nevyfukují díru, nacpou lepidlo do díry dopředu a vzadu nechají bublinu ....

na základě své zkušenosti tvrdím, že špatná šarže lepidla (téměř) neexistuje (zatím jsem se s tím v praxi nesetkal). existuje nevhodně použité lepidlo, nevhodné skladování, dlouhé skladování a nevhodné používání.

Lukas B., 24.11.2014.

Jestli tomu dobře rozumím, říkáš, že není nutné zapisovat šarži, ale spíše výrobce a typ lepidla, což zní docela rozumně.

zdenek strnad, 24.11.2014.

dejme tomu výrobce a typ lepidla (ani ne tak obchodní značku jako chemickou bázi), a za sebe bych dodal jako nejpodstatnější čestné prohlášení o použití v souladu s technickým listem nebo alespoň návodem či schémátkem na balení:)

Lukas B., 25.11.2014.

Rozumím, to tvé čestné prohlášení by v reálu mohl být onen vlastnoručně podepsané Protokoly o prvovýstupu, které by se měly místní OVK odevzdávat ke schválení. Protokoly však fungují jen někde, navíc trend je posouvat zápisy prváčů na web a chtít po někom, aby své zápisy podepisoval elektronickým podpisem je už velká utopie.

zs, 25.11.2014.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.