Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Mimořádné jednání OVK Praha a Střední Čechy na téma Lanový park Alkazar dne 26.3.2011
vystaveno: 31. 3. 2011 , last update: 31.3.2011,

Schůzka byla svolána po ukončení valné hromady ČHS k vyjasnění záměrů a stanoviska ohledně Lezeckého parku (dále jen LP) v lezecké lokalitě Alkazar v Srbsku, po úvodní korespondenci OVK s Petrem Reschem, který je VV pověřený jednáním ve věci zřízení LP dle schválené koncepce ČHS.

ČHS vstoupil do jednání s dalším partnerem, který svazu nabídl finanční prostředky na činnost, které budou čerpány zejména na vytvoření LP a předpokládá spolupráci na dalších projektech. Jako pilotní projekt byla vybrána veřejnosti dostupná lokalita v bývalém lomu Alkazar především proto, že je k podobným aktivitám již využívána. Jiné oblasti (tradičního lezení) mají charakter přírodnějšího rázu a není vhodné směřovat do nich zvýšenou návštěvnost. LP budou využívány organizovanými i neorganizovanými horolezci zdarma.

Přínos pro ČHS a horolezeckou komunitu je dle VV tento:
- finanční podpora aktivit ČHS
- vybudování LP pro děti, mládež, rodiny a neziskovou výuku lezení
- další prostředky pro sanaci jištění v Alkazaru
- zviditelnění ČHS
- možnost pořádání horolezeckých dnů pro veřejnost
- nábor nových členů

Za účelem zjištění objemu financování projektu LP zadal ČHS výběrové řízení a obdržel nabídky. Nyní bude znovu jednat s partnerem, dodavateli, majitelem pozemku, OP i OVK o jeho konečné podobě. Zviditelnění realizátorů v terénu (partnera i ČHS) bude provedeno citlivě, jméno partnera se objeví v názvu LP, jako materiál bude použitý vápenec a dřevo, v případě konstrukce pádového trenažéru či ferraty železo. Odklízení odpadků případně WC bude konzultováno s majitelem pozemků a OP. Součástí realizace bude také dlouhodobá správa LP.

V nejspodnější části lomu - tábořiště jsou navrhovány: rekonstrukce ohniště, nové sezení, informační tabule, prolézačky z velkých kamenných vápencových bloků a dřeva, trenažér na chytání pádů pro děti a několik dobře zajištěných krátkých nových výstupových linií. Možnost napínání slack-line, či shybování,…

Zejména v "levé spodní etáži" by mělo být vyměněno vadné jištění, případně provedeno dojištění několika výstupových linií.

OP (ochrana přírody) by uvítala ferratu pro zajištění přístupu na 1. etáž, aby kolemjdoucí ani horolezci nesešlapávali svah za štolou, který není schválenou přístupovou cestou na horní etáže.

Stanovisko OVK po vyjasnění situace:

- PODPORA záměru vybudování LP v lomu Alkazar (přínos pro lezeckou veřejnost, uchování jiných lokalit);
- NESOUHLAS s vybudováním ferraty (bezpečnost kolemjdoucích i horolezců);
- výstupové linie budou osazeny normovaným jištěním (bezpečnost);
- doporučuje se střídání barev borháků pro snadnější odlišení výstupových linií;
- všechny objekty LP budou v dostatečné vzdálenosti od výstupových linií;
- nové výstupové linie budou zbaveny případných volných bloků/kamenů na skále i na zemi;
- evidence jištění na web SO (zajistí OVK);
- přejištění "Levé spodní etáže" bude domluveno s OVK, případně dozorováno správcem;
- definitivní provedení LP bude odsouhlaseno OVK.

Celý text ve formátu PDF je k dispozici zde

31.3.2011

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.