Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Vangelis Batsios:
Meteora - sport climbing guide (2022)
vystaveno: 30. 3. 2023 , last update: 9.4.2023, , 3 komentáře



To, co je Sasko pro střední Evropu, je Meteora pro Balkán. Kdo z našich lezců v Meteoře dosud nebyl, tak nemá naučenou jednu ze základních maturitních otázek. Skály a život v Meteoře jsou silně návykové, jezdil jsem tam každé jaro nebo podzim skoro deset let ... a znám lezce, kteří tam takto jezdí dosud (zdravím do Turnova).

A když jsem najednou zahlédl, že je na Meteoru ke koupi nový průvodce, tak jsem ho hned objednal a nemohl se dočkat až přistane (byla to muka pekelná, čekal jsem víc jak týden).

Romanopisec by nyní napsal "třesoucíma se rukama pomalu a s nábožnou úctou otevírám nového průvodce", nebylo to tak úplně přesně, ale očekávání byla velká. Pak už to bylo jen a jen o zklamání. Přeskočím formu a design, to je perfektní, a zaměřím se na obsah.

Především průvodce není jen o Meteoře, ale jsou tam (co vím, tak mimo nějaké místní weby úplně poprvé) popsané i skály v širším okolí:

Theopetra - vápenec asi 15 jižně od Meteory, na úpatí je světově proslulá jeskyně s nálezy z neadertálné doby. Problém je v tom, že kdo na vápně neleze alespoň 6b+ francouzských, tak tam nemá co lézt.


Obr.1: Theopetra

Sarakina - "kobzole" jako v Meteoře, asi 6km na jih, jeden masiv u vesnice, naproti přes hlavní silnici od Theopetry, asi jen 20 cest, z toho víc jak polovina začíná na 7a+ francouzských.


Obr.2: Sarakina

Agia Paraskevi (vápenec, 5 cest popsáno na 1 straně).

A nyní zpět k vlastní Meteoře. Čekal jsem monografii, navazující na dva díly, na svoji dobu  fenomenálního, Hasseho průvodce z roku 1986.

Ale je to jinak: až na výjimky (Doupiani, Spidel, Mode a Ambaria) jsou v průvodci popsané jen samé malé "kvaky", na které, v kontextu okolních možností, snad ani nemá cenu lézt, resp. jezdit na ně těch šílených 1850 km! 

Celý tento průvodce je totiž zaměřen pouze(!) na nové jednodélkové sportovní cesty, sem tam je v popisu uvedeno "multipitch", ale ve fotce skály je stejně nakreslen jen první štand. 

O okolních monumentech zde není ani slovo! A přitom do Meteory se jezdí především na klasické kultovní vicedélky v mega-stěnách! Tím termínem "klasické kultovní" mám na mysli místní specifika: klidně 8 délek po "kobzolích" s 10 metrovými odlezy od kruhu/nýtu, na druhou stranu drtivá většina cest je ve více či méně položených stěnách. Čím jsou "kobzole" menší a dál od sebe a čím je stěna kolmější, tím klasa cesty stoupá nahoru, je to celkem jednoduché.

Na konec jen povzdech, že za těch 890 korun českých to asi nemá cenu kupovat, toho mého klidně někomu prodám. A vracím se k Hassemu a nezbyde mi, než abych si nové věci ve velkých stěnách i nadále dohledával po místních nebo německých webech.

Zdeněk Strnad
9.4.2023

Komentáře, reakce:
Ono to bude už v tom názvu: "sport climbing", na rozdíl třeba od termínu od "classic climbing", viz. některé průvodce třeba na Arco.

Karel N., 30.3.2023.

Dobrej apríl, jezdit 2x ročně autem přes půl Europy kvůli těm "kobzolím"...

Hugo, 1.4.2023.

málo platný, hrstka klasiků přicestovavších přes půl evropy to nevytrhne. trend je jasný, do dvaceti munit od auta, jeden nejt u ohambí a druhej už cvakáš, maximálně jedna půldýlka a pěkně na rybu, anebo úplně bez lana s bouldermatkou.

před pár lety jsem si splnil jeden alpinistickej sen v zillertalu, a večer na parkovišti před hospodou (tenkrát za symbolický poplatek hospodě) jsme potkali spoustu "horolezců" přicestovavších přes půl evropy, a většina z nich neměla ani lano, jen nějakou madraci, a když jsme povídali, že taky trošku lezeme a řekli jsme, že jsme ten den vylezli "jednu pětplusku", koukali na nás s neskrývaným despektem, a dvouciferný počet dýlek ani dvoukilometrové převýšení je nezajímalo.


Lukas B., 3.4.2023.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.