Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
"Velká plotna" na Suchých skalách doiištěna nebude!
vystaveno: 9. 12. 2018 , last update: 9.12.2018, , 2 komentáře
Související cesty: SOKOLÍ STĚNA,


Nejprve si připomeňme, že tzv. "Velká plotna" je dolní část cesty Sokolí stěna na Sokolí věž. Nastupuje se středem J stěny pilíře podél trhliny a stěnou k 1. kruhu. Stěnou šikmo vlevo vzhůru na malý balkónek (velké hodiny), hranou (smyčky) a vpravo stěnkou ke 2. kruhu. Až sem je to zhruba 30 metrů, klasifikace VIIb Jednotné pískovcové klasifikace (JPK), resp. cca VIIc saských. Dále se obvykle neleze a slaní se dolů.

Originální cesta pokračuje dále pilířkem přes skobu doprava na travnaté stupně a do kouta. Koutovou spárou asi 3 m vzhůru (jištění), překrok do Z stěny a jí ke 3. kruhu. Do spáry a jí (4. kruh) na vrchol. Okolo posledních dvou kruhů je to výrazně těžší, psané je to za VIII JPK, resp. VIIIb saských.



Obr.1: Dva kruhy na Velké plotně (Sokolí věž, Suché skály).

Jde o velmi populární cestu v lehce ukloněné plotně, která na první pohled vypadá celkem lehce, a tak se ji snaží vylézt kde kdo, často bez základních dovedností založit smyčku nebo nalézt a provázat hodiny (tím mám na mysli zejména překližkáře, kteří zde mají šanci použít pouze jedno preso do 1.kruhu... a uznávám, že na 30 metrů je to docela málo) .

Kritických míst je několik. První je nástupová spárka, která se vlastně leze na boční odšlapy, jako jištění jsou jen tři malé uzlíky a kdo je nemá nebo je neumí zasadit, tak má docela problém. Faktem je, že právě z ní už vypadla řada lidí, některé úrazy byly velmi vážné a v poslední době minimálně jeden byl fatální. Navíc spodek plotny bývá často vlhký nebo mokrý, to se pak noha smekne, ani nevíš jak.

Druhé blbé místo je těsně pod 1.kruhem, odlézá se z malé poličky (tam se dají dát dva dobré protisměrné uzly nebo ufóni, předpokladem pochopitelně je, že materiál máš a umíš ho použít) po již dost ošlapaných ploškách a i přítomní ostřílení borci přiznali, že cvaknutí kruhu je docela "na játra".

Třetí problém mají ti, kteří po odlezu od 1. kruhu nenajdou hodiny na vlevo hraně (asi tak 8 metrů nad kruhem). Řada tvz. borců nekouká vlevo vpravo, valí to přímo nahoru a najednou koukají, že jim zase hrozí podlaha. Jeden by nevěřil, ale je to tak ...

Nad hodinami se v původním popisu cesty uvádí smyčky, ale ono jich tam moc není. Vlevo za hranou býval asi 2 m vysoký odštěp, kde se dávala lanovice, ale ten před lety spadl ( ... a borec, co letěl s ním, to taky nepřežil). A ani dolez ke 2.kruhu dnes není úplně zadarmo, bývaly tam malé ostré lištičky, dnes už tam nejsou a to co tam zbylo někomu nemusí stačit.

Po několika úrazech proto byla koncem léta 2018 otevřena otázka, zda by se Velká plotna neměla dojistit.

Během podzimních měsíců se v místní lezecké komunitě o věci diskutovalo a přes emaily nebo web se sbíraly názory jednotlivých lezců s tím, že o případném dojištění Velké plotny se rozhodne na podzimním zasedání OVK pro Lužické a Jizerské hory.

A stalo se, na zasedání OVK dne 8.12:2018 přítomní členové hlasováním rozhodli, že Velká plotna se nijak dojišťovat nebude a neprošel ani návrh, aby se 1.kruh posunul níže tak, aby se dal cvaknout z malé poličky pod ním (přesná čísla o hlasování budou v Zápise).

Před hlasováním proběhla rozsáhlá diskuse. Začínala konstatováním, že předem sesbírané názory z lezecké veřejnosti jsou jasně proti jakémukoliv dojišťování (poměr hlasů je zhruba 7 hlasů  proti dojištění ku 1 hlasu pro dojištění (přesná čísla zase budou v Zápise).

Za skupinu "odpíračů" vystoupily místní lezecké autority jako Petr "Špek" SlaninaOndřej 'Plagát' Sojka nebo Jiří 'Doudleba' Doubrava, kteří "unisono" jakékoliv podobné dojišťování odmítli s tím, že Sušky je třeba uchovat jako klasickou pískovcovou oblast s dodržováním Pravidel a místních tradic.

Zazněly věty typu "kdo na to nemá, ať tam neleze", "každý si musí zvážit sám, zda na to má", "lezení je z principu nebezpečný sport, s tím musí každý počítat" nebo "přece nemůžeme zničit Velkou plotnu přidanými borháky, to už by pak nebyla Velká plotna, ale nějaký Kindergarden". Za souhlasného mručení pak mistr Špek nechal nahlédnout do svého nitra: "... já na některé cesty zraju i několik let, ale když to pak vylezu, tak si to pamatuji celý život a o to tento rozměr lezení bychom dojišťováním přišli".

Správce Sušek Jan Kusko se naopak snažil dojištění Velké plotny prosadit, jeho expresivní vystoupení lze shrnout do jediné věty: "... kdybyste tam toho kluka pod skálou viděli, tak byste tady mluvili jinak". 

Po hlasování se dohodlo, že na nebezpečnost této cesty se znovu všemožně upozorní, k nástupu by se dokonce měla dát i nějaká cedulka, ale jak by to mělo v reálu vypadat, zatím nikdo nevěděl.

Zároveň s tím se probraly i některé další místní problémy. OVK znovu důrazně upozorňuje na povinnost prvovýstupců konzultovat nové cesty se správcem skal předem (jeho telefon je na boudě pod Hlavní věží, to aby se nikdo nemohl vymlouvat) a znovu opakuje, že zde platí absolutní zákaz používání MG.

Zdeněk Strnad
9.12.2018

Komentáře, reakce:
v dřevních dobách, kdy internet byl najednou nejen pro pár exotů, ale najednou pro všechny, se dosti ohnivě diskutovalo na lezci.cz (tak 2001, tuším). všechny podstatné argumenty pro dojištění či nedojištění padly již tenkrát (pochybuji, že by někdo dokázal vymyslet nové - leda snad, že by nějak záhadně při lokálním zemětřesení upadla polovina stěny).

zpětně a s odstupem času mi nejtrefnější připadá (volně cituji): "vysvětlí mi někdo, proč se na tak nejištěnou a nebezpečnou cestu od března do listopadu stojí fronty?"

jinak už tenkrát panovala shoda, že velká plotna je jednou z nejlehčích a nejlépe odjištěných sedmbéček na českém písku.

Lukas B., 10.12.2018.

...což také vede k závěru, že za několik let se nevyhnutelně bude znovu diskutovat o dojištění.

Vilda, 10.12.2018.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.