Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Nová zonace v NPČŠ a větší omezení lezení v Labském údolí (2. doplněné vydání).
vystaveno: 1. 12. 2017 , last update: 1.12.2017, , 29 komentářů

Po spojení NPČŠ a CHKO Labské pískovce do jedné organizace, dokončuje Správa NPČŠ novou zonaci chráněných území. Jakmile to budou mít hotové, tak jsme domluveni, že to zabudujeme do map v naší mobilní aplikaci. A to stejně jako v Jizerských horách, kde se tato funkcionalita velmi osvědčila a letos v zakázaných plochách NPR Jizerskohorské bučiny nevznikl žádný prvovýstup (člověk stojí u skály a hned na svém mobilu vidí svoji polohu a zároveň vidí, jestli je nebo není v červené, tj. zakázané, ploše), takže ze strany OP letos žádné problémy nevznikly a vztahy jsou i nadále velmi korektní. 
 
Co tak prosáklo, tak na pravém břehu Labe bude nově platit sezónní zákaz lezení od Růžového hřebenu (včetně) po Vojtěcha a od Belvederu po Hřensko, a to vždy od 1.ledna do 30.května (zde bylo původně špatně 30.června), což by znamenalo půlroční zákaz lezení téměř na všechny věže na pravém břehu Labe!

Doplnění 1.12.2017:

Nových omezení je mnohem více, například na 24 věží a stěn by měl být úplný zákaz prvovýstupů, na dalších 20 skal a stěn by prvovýstupy měly být možné jen po předchozímn souhlasu NP, zákaz přeskoků masiv - věž, absolutní zákaz slackline (tedy jak věž - věž, tak i okraj - věž), absolutní zákaz MG, ve  stěnách se nesmí nechávat smyčky "stabilky" apod. Povolení bude platit jen na 3 roky, pak se uvidí a nemělo by platit jen pro členy ČHS, ale pro všechny lezce. A abych nezapomněl, pro číslování "objektů" jsou použita čísla z průvodce Choholoušek, Nehasil 2017.

Pečlivě jsem si přečetl i důvodovou zprávu. Vše, co NP říká, zde podrobně zdůvodňuje a vysvětluje, není to tedy tak, že by to napsal někdo od zeleného stolu v emocích a bez rozmyslu, NP přesně ví co chce a jak toho chce dosáhnout! A ještě dodávám, že NP svá vyhlášená omezení v terénu kontroluje a vymáhá! Není nic horšího, než když nějaká instituce státní OP něco omezí a zároveň víceméně otevřeně říká, že na kontrolu dodržování omezení nemá lidi, to jsou pak ti slušní těm neslušným k smíchu (znám to z vlastní zkušenosti).

Zdeněk Strnad
1.12.2017

Komentáře, reakce:
Ano bohužel budou větší omezení na Pravém břehu NPR větší než byli doposud původně byli větším rozsahu, ale podařilo se vyjednat alespon určitý sektory celoročním lezením a od 1.června. Těd OVK LP čeká práce do další vyjimky, aby byla změna k lepšímu.
1. Časové omezení

1.1. Celoročně lze na území NPR Kaňon Labe využívat k horolezectví oblast vymezenou těmito skalními objekty:

- od objektu č. 59 Brut do objektu č. 179 Fráterník

- od objektu č. 333 Jižní cesta do objektu č. 353 Terč u Labské stráže

1.2. V období od 1. června do 31. prosince lze na území NPR Kaňon Labe využívat k horolezectví oblast vymezenou těmito skalními objekty:

- od objektu č. 12 Bloková stěna (od severní hranice NPR) do objektu č. 58 Žížův masiv

- od objektu č. 180. Vojtěch do objektu č. 332. Dolní věž

Jeník Pleticha, 30.11.2017.

Oprava textu předešlém : Původně měli být větším rozsahu a to celý Pravý břeh od 1. června podařilo se mi vyjednat alespon dva úseky celoročním lezení.

Jeník Pleticha, 30.11.2017.

Jeníku, jen pro jistotu se zeptám, Jižní stěna je celoročně povolená, anebo až od července?
A Růžová vyhlídka už je jen od července? Vždyť je nahoře frekventovaná vyhlídka, ruch na vyhlídce musí ptáky rušit mnohem víc než občasné lezení pod vyhlídkou.
Škoda je Karlovy stěny a Josefovy hlavy, to jsou ideální jarní cíle. Prezident, Vezír, Duhová stěna taky...
Nojo, co se dá dělat.

Piškot, 30.11.2017.

Celoroční lezení bude povoleno od Bruta až Fraterník to je vlastně centrální stěny a další od Jížní stěny k Terči u Labského strážce to se povedlo vyjednat. Zbytek bude povolen od 1.června

Jeník Pleticha, 30.11.2017.

Viz. úřední deska Správy Národního parku ...
15. 11. 2017 NÁVRH OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY č. j. SNPCS 05952/2017 Správy Národního parku České Švýcarsko o povolení výjimky ze zákazu uvedeného v § 29 písm. d) a f) zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění, konkrétně zákazu vstupovat mimo cesty vyznačené se souhlasem orgánu ochrany přírody a zákazu provozovat horolezectví v Národní přírodní rezervaci Kaňon Labe.

Prcek, 30.11.2017.

Žádný respekt zeleným ekoteroristům. Občanskou válkou na ně.

Satan, 30.11.2017.

nebo naopak, žánop. postupně to přesáhlo skoro všechny rozumný meze. třeba ten maglajz, to je sice volovina, jejíž ympákt je zcela marginální, ale je to naprosto výstižnej příklad dlouhodobého sraní na hlavu všem dohodám. cikánské tábory u b elvederu. atakdále.

Lukas B., 30.11.2017.

Hele Satane, ty seš opravdu vhodnej týpek na jednání s orgánama ochrany přírody.Určitě se spoj s jeníkem, on tě vezme do týmu, hned to vezme rychlej průběh a grády. A ptákům to prospěje, protože Piškotovo argumenty, co jim vadí více, jestli pohyb lidí na vyhlídce, nebo občasnej pohyb lezců od spoda - pozbudou smyslu - lezci už se legálně v oblasti nebudou vyskytovat a OP to bude mít dobře vyargumentované - tedy úpokud ti jeník neurve .oul. a nevrazí do chřtánu. Víc takovejch vymaštěnců

přítel fóglů, 30.11.2017.

OVK Labské pískovce a Labský lezci dlouhodobě spolupracují při ochraně sokolů,Černých čápů atd. dodržují dočasné uzavírky a hnízdění v Labském údolí probíhá léta v klidu a bez problémů a nadále dál budeme spolupracovat to aby bylo jasno!!!! A jestli někdo potřebuje vědět jak spolupráce vypadá tak doporučuji se zeptat na NPČŠ V.Sojky nebo ředitele NPČŠ p. Bendy.

Jeník Pleticha, 30.11.2017.

Trochu mě děsí, jak tato ochrana přírody vypadá v praxi a nedělám si vůbec žádné iluze, že i nadále bude přituhovat.
Tedy fakta.
Z před 5lety zničený bivak Aljaška, nyní nově Tajga a to vše takovým způsobem, že i orkán Dietrich byl v porovnání s místní jednotkou ochránců přírody neškodný pšouk.
To jsou ty z nedávné minulosti. Ještě mi vytanou na mysli pojmy jako Bělináč, Hubertus aj.
Skorem to vypadá, že mimo fóglů, by bylo záhodno chránit i trampy, lezce a jinou lezoucí havěť...


jéňa, 1.12.2017.

1. Zákaz přeskoků byl předešlích výjimkách na NPR Pravý břeh od roku 2010
2. Zákaz stabilných smyček byl požadavek OP, ale ty sami odstranujeme zdůvodu bezpečnosti lezců
3.Zákaz nových cest na 24 skalních objektů a na povolení 20 skalních objektů bylo dohodnuto s OP původně byli návrhy na větší omezení u těchto uvedených skalních objektů by jsme stejně zakázali dělat nové cesty a na povolení předem taky, což se chystá i ostatních oblastech OVK LP a to zdůvodu aby nebyli zbyteční problémy mačkání nových cest na stavající. To samý řeší v Jizerkách a podle mě budou řešit ve všech oblastech ČR.
4.Absolutní zákaz slackline je věc je OP při žádným jednání o vyjímce se o tom nejednalo ani nemohlo protože tento sport opravdu nezastupujeme!!!!!
5. Časové omezení myslím tím od 1.června je zbytečně rozsáhlé zdůvodu hnízdění ale alespon se podařilo vyjednat sektory s celoročním lezení nadále budeme spolupracovat a pomáhat v terénu s hnízděním sokolů,černých čápů tak jako jsme to dělali od roku 2009 to aby bylo jasno pro milovníky foglů a pro ty který mají snahu nadávat na ochranu dravců. Budeme více jednat a spolupracovat ornitologi aby omezení nemuselo být tak rozsáhlé máme na to dva roky, už jsem dohodlí V.Sojkou z NPČŠ.

Jeník Pleticha, 1.12.2017.

Jeníku, své příspěvky určitě nemyslím jako že jste něco udělali špatně, jen konstatuji stav věcí. Všeobecně je znám můj celkem kritický postoj k určitým lidem ve VV ČHS, ale co se týče administrace okolo žádostí o nových výjimkách, tak to B. Valentová dělá dobře, dokonce bych řekl, že si nejsem jist, zda by to někdo jiný dokázal dělat nějak zásadně lépe.

zs, 1.12.2017.

Zdenku určitě jsi nemyslím že tvé poznatky a oznámení byli myšleny špatně. Jen využívám možnost vysvětlení na SO což budu muset stejně dělat i na jiných webech a přímou komunikací s lezci.Výjimku jsem vyjednával s Boženkou takže musím trpělivě i po vydání vysvětlit co bylo možné vyjednat a co né mrtvýho brouka dělat nebudu.

Jeník Pleticha, 1.12.2017.

Určitě nejsem vhodná osoba pro jednání s kytkomrdama. Velmi si vážím práce všech, kteří se snaží vyjednávat podmínky pro lezení. Je ale třeba říci, že druhá strana je tvořena z velké části fanatiky, pro které má život brouka větší cenu než život lidský (nejedná-li se zrovna o ten jejich). Jejich cíl je jasný: homo sapiens není součástí přírody, nemá v ní co pohledávat. Se zájmy byznysu ale zatím vždy prohrávají, takže jediné kde se dokáži doopravdy realizovat jsou trempíci, lezci, skialpinisti, cyklisti, turisti a podobné celkem neškodné skupiny bez vlivu.

Satan, 4.12.2017.

Ad Satan: Otázka, zda se příroda má chránit před lidmi (tj. člověk je nepřítel přírody) nebo se mají chránit lidi před přírodou (tj. příroda je nepřítel člověka) je na stole již dlouhá desetiletí. Odpověď je, dle všeobecného konsenzu vzdělaných a znalých, někde uprostřed, s mírným posunem k první variantě. A neplatí to jen v Česku, ale +/- i ve všech vyspělých okolních státech (syn. ekonomikách).

Jednou budeš mít děti a asi by se ti nelíbilo, kdyby v jejich době skály byly zničené, olámané a zcela bez života. A NP jde o to, aby se relativně nedotčená příroda zachovala i pro další generace, zcela určitě mu nejde o nějaký kšeft nebo těžbu něčeho nebo lov/odlov něčeho (např. sokolů), resp. někoho (např. lezců). Tak si dej dvě, tři pivka a podumej o tom.

zs, 4.12.2017.

Nejsem tak mladej, jak si myslíš. Rozhodně dnes nemůžu v přírodě dělat legálně to, co před třiceti lety ano. Existující tichá dohoda byla vypovězena. Komouši tremping nenáviděli, ale teprve svobodná doba ho dokázala zlikvidovat. Zadní země je mrtvá. Komoušům lezení nevadilo a prakticky neexistovalo žádné omezení. Dnes lezeme z milosti úřední vůle na stále se zmenšujícim prostoru. Sláva kolaborantům naší doby.


Satan, 4.12.2017.

Někdy se sám divím, proč se do těchto diskusí nechávám zatáhnout, ale k věci. Satane, za komoušů to ale přece bylo jinak. Dostat se do Labáku v týdnu vůbec nešlo, nebylo jak a i o víkendech to bylo na dlouho, auto měl málo kdo. Ve skalách téměř nikdo, všichni jsme se navzájem znali a spalo se v bivacích po jednom, po dvou. Jednou za rok se pod Vojtěchem všichni sešli a u ohně se pěla píseň “Opilej tam na piáno válel, mordyjé, to se to rýmuje, jen si štrejchni ...”. To byly časy!

Ale dnes? Dnes jsou skály dostupné v řádu minut, auto má každý a za blahobytu, ve kterém žijeme, má každý na lezení i dost času. Takže ve skalách je najednou mnohonásobně více lidí, a hlavně část z nich se chová jak zdivočelá zvěř, nerespektující žádná pravidla. Tak to se pak nediv, že se objeví protitlak, zákazy a sankce, přesně jak se říká: “Malé nasilí v pravou dobu udělá pravé divy”!

A rozhodně bych neříkal, že za komoušů bylo líp, nebylo! Jen toto vše jsou průvodní jevy náhle nabyté svobody, s níž si někteří jedinci stále ještě neví rady.

zs, 5.12.2017.

Kde tvrdím, že za komoušů bylo líp ? Tvrdím, že pohyb v přírodě byl paradoxně svobodnější, neb bylo méně omezení.
Btw zkus porovnat svobodu všeobecně první poloviny devadesátých let s dnešním stavem. Zdá se Ti, že se situace zlepšuje ?

Satan, 5.12.2017.

Zdeňku, nebudu se vyjadřovat tak radikálně jako Satan, ale taky tadytu novou výjimku považuju za průšvih, a mám dojem, že tlak OP překračuje nějaké hranice, které bych jako člověk, který má přírodu celkem rád, chtěl respektovat.
Plošné sezónní uzávěry v prakticky polovině Labáku na téměř půl sezóny, to pro mě není úplně adekvátní. Taky mám občas dojem, že OP jako instituce, která má k dispozici poměrně silné nástroje, překračuje rozumnou míru ochrany. Žijeme vpodstatě v kulturní krajině, která byla po spoustu staletí obhospodařovaná..., ve které se žilo. A najednou je tu tlak na rochu umělé vytváření rezervací v místech, kde se lámal kámen, občas kácelo... (Labák), která nejsou nějaké komplexní nedotčené území, ale úzká nudle mezi silnicí a polem, resp. hospodářským lesem, kde je bordel od motorek, aut, vlaků a lodí, kde se pod skalama nacházejí navezené odpadky... Nejsem daleko tomu, vnímat tohle konkrétní omezení (novou výjimku pro Pravý břeh) jako šikanózní.
Důsledkem mj. bude mnohem větší zatížení toho povoleného zbytku, což by pro šikovného ochranáře zase mohl být dobrý argument pro další omezení za 3 roky...


P., 5.12.2017.

A já k tomu dodám že od roku 2009 kdy jsme začali spolupracovat a pomáhat při ochraně Sokolů, Černých čápů atd. v terénu jsme dělali uzavírky, zajistili jsme informovanost pro lezeckou veřejnost a osvětu mezi lezci proč chránit sokoly atd. každý rok jsme dostali pochvalu od NPČŠ a CHKO LP jak jim pomáhame a hnizdění v Labském údolí probíhalo velice klidu a úspěšně.A odměna za to byla opravdu nečekaná ještě větší omezení i lokalitách kde ptáci nehnízdí. Určite se Labský lezci nechovají jako zdivočilá zvěr!!!!! Jinak by ředitel NPČŠ p. Benda všude neprezentoval jak se s námi dobře spolupracuje. Normálně bych už asi nepsal, ale tentokrát jsem opravdu musel. Požadavky byl větší vybojoval jsem co se dalo, ale musím uznat že to výhra není !!!!!

Jeník Pleticha, 5.12.2017.

Ad P.: Argument, že když se velká část skal uzavře, tak se dav přesune do momentálně neuzavřených částí a způsobí tam mnohem větší "opotřebení", než k jakému by došlo za normálních okolností, je relevantní a OP by to měla brát v úvahu! Co mám informace, tak toto vše čtou pečlivě, a tak mají o čem popřemýšlet (ale zde jde o hnízdění a nutný klid, ne o ochranu biotopu jako takového, tak tady se toho asi moc vymyslet nedá).

U nás na Hruboskalsku se snažíme centrálnímu Skaláku naopak odlehčit tím, že zpřístupňujeme (tj. říkáme kde jsou) a kultivujeme (tj. vyměňujeme slaňáky a původní kruhy) skály v Údolíčkách tak, aby se tam lidi nebáli jezdit a nelezli dokola stále jen tu údolní "pětku" na Blatník nebo ještě údolnější "pětku" na Podmokly.

zs, 5.12.2017.

Zdeňku, tady ve skutečnosti nejde o hnízdění. Hnízdění lze řešit místní uzávěrou nebo uzávěrami menšího rozsahu. Taková omezení lezci (až na zcela výjimečné excesy, dané navíc asi neznalostí) neměli nikdy problém dodržet. Když se ovšem plošně uzavře zhruba 5 kilometrů z 10, je to už trochu něco jinýho.
Kvůli hnízdění byly doteďka zavřené poměrně rozsáhlé úseky; kvůli jednotlivým hnízděním pravděpodobně až zbytečně rozsáhlé (např. celé Růžové stěny až k Růžové vyhlídce). Teď se to ještě dál výrazně - plošně - rozšířilo.

P., 5.12.2017.

Piškote problémy neboli excesy byl v oblastech NPČŠ, ale turisty co byli mimo turistické cesty a jeden případ lezce, což se hned vyřešilo a hnízdění nebylo ohroženo. Mám tři roky na to abych spoluprací s NPČŠ dokázal že je zbytečné uzavírat tolik sektorů, když hlavní sezona na Pravém břehu je březen,duben, květen, červnu a v létě je tam dost vedro a až pak září a říjen listopad je dost nejistý. Dočasní lokální uzavírky minulosti velice dobře fungovali a ptáci v klidu hnízdili a vyváděli mládata.

Jeník Pleticha, 5.12.2017.

Jeníku, bylo by krásný, kdyby se povedlo současnou situaci zvrátit. Ale zároveň si myslím, že by to byl obrovskej úspěch, protože co temná strana jednou uchvátí, nerada pouští zpět. Třeba se to ale povede.

P., 5.12.2017.

Silný argument by mohl být například to, že na Saské straně NP taky nejsou zavírány celé skalní skupiny, ale vždy jen nezbytné okolí obsazených hnízdišť. Každý rok nám z SBB pošlou přehled, v terénu to označí a funguje to!

zs, 6.12.2017.

Pánové, satanské verše nehodlám komentovat, ale vy ostatní, kteří používáte hlavu k myšlení, zkuste si uvědomit, že důvodem uzávěr (v tomto případě navíc časových a nikoli absolutních) nemusí být jenom hnízdění sokola a čápa, což, chválabohu, už většina lezců chápe a dodržuje. Mohou tam být důvody mnohem subtilnější, může jich být více a může z toho vyplývat zcela jednoduchý závěr, že je dobré alespoň po část roku a na části území v národní přírodní rezervaci poskytnout přírodě trochu klidu na spontánní nerušený vývoj. Neznám detailně situaci v Labských pískovcích ani pohnutky kolegů z NP, které je vedly k tomuhle konkrétnímu rozhodnutí, ale dokážu si představit, že takhle nějak to bylo. Mimochodem zmíněný princip je na měkkých pískovcích částečně zajištěn kompletní sezónní uzávěrou (zpravidla 6 měsíců přes zimu) a dále pak omezením (zákazem) lezení na mokré skále, což dohromady může dát třeba další kvartál. No a ta adorovaná saská strana to řeší tak, že stále zakazuje lezení na masivech (a že by se tam těch cest vešlo!). A o tom, kde je ta temná strana, bych si s Piškotem dovolil polemizovat.

JH, 6.12.2017.

Saská strana například povoluje boofen. Kde v NPČS mohu legálně přespat ve volné přírodě ? Aha, nikde, to jen Satanské verše nestojí za komentář.

Ona ta národní rezervace je už asi pět tisíc let kulturní krajina, kterou tembá strana prezentuje jako divočinu.

Satan, 6.12.2017.

Ad JH: Orgány OP by svá omezující rozhodnutí automaticky měly zdůvodňovat, což NP taky učinil a v komentáři říká, cituji: " ... důvodem je zajištění klidu pro hnízdění ptáků". V tomto kontextu říkám a dokladuji, že existuje i měkčí varianta řešení problematiky hnízdění, než plošný zákaz a ČHS by se ještě, na poslední chvíli, měla pokusit to znovu projednat (to je ostatně smysl vypuštění této informace ještě před oficiálním vyhlášením).

A taky se názorně ukáže, jak si na tom ČHS ve vztahu k OP ve skutečnosti stojí. Víš dobře, že před lety jsme měli připravenou rozumnou, funkční a pro AOPK přijatelnou komunikační platformu mezi OP a lezeckou veřejností, kterou však ti samí lidé, co dnes sedí ve VV, ze strany ČHS zařízli se slovy "nám nikdo nebude nic zakazovat a už vůbec ne nějací zelení ochránci". A jak říkal jistý francouzský státník: "To bylo horší než zločin, to byla chyba!", která se jim teď pomalu začíná vracet, ale to už je debata na jiné téma.

zs, 6.12.2017.

Zdeňku, u rozhodování VV jsem pochopitelně nebyl, ale je fakt, že ta platforma, kde ochrana přírody mohla operativně přímo editovat aktuální informace, šla do kopru (ke škodě obou stran)...
K tvému prvnímu odstavci: to odůvodnění NP není v rozporu s tím, co jsem výše napsal, naopak to potvrzuje. "Klid pro hnízdění ptáků" není jenom od února do června, když tam náhodou sedne sokol nebo od dubna do července, když jednou za čas kdesi poblíž hnízdí čáp černý. Na skalách, ale nejenom tam, i na okolních stromech, v jejich dutinách, a taky na zemi hnízdí od předjaří do pozdního léta desítky jiných druhů fóglů, leckdy stejně vzácných a citlivých jako ty vlajkové "stíhačky" a "boeingy". Opravdu si netroufám posoudit, jsou-li aktuální omezení přiměřená, ale nezbývá, než vyjednávat dál.

JH, 6.12.2017.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.