Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Zobrazení polohy skály na mapě
vystaveno: 22. 12. 2007 , last update: 22.12.2007, , 1 komentář

Doba, kdy v každém průvodci bylo "hafo" mapek s polohami skal, už nezadržitelně mizí v propadlišti dějin a nastupují (jak jinak) webové technologie.

Když pomineme Google Earth, kde si můžeme prohlédnout i fasádu Empire State Building se všech světových stran, jako příliš kosmopolitní, máme k dispozici i lokálněji zaměřené mapové servery. Aniž bychom nějak zkoumali, který z nich je nejlepší, propojili jsme Skalní oblasti ČR s mapovým serverm www.mapy.cz z rodiny aplikací na serveru seznam.cz

Aby to fungovalo, je třeba mít u skály zapsané geografické souřadnice (příklad: "50°38′18.24″N 15°12′29.03″E"). Ve výpisu skal vybraného sektoru nyní máte k dispozici i klikací link "M" (jen jsou-li souřaadnice zapsány) a dole link na vykreslení všech skal sektoru v mapě (POZOR, je-li jich více než 10, stránkují se po deseti bodech!).

Nyní tedy zbývá drobnost: ke každé skále zapsat souřadnici ... jde to s pomocí serveru www.mapy.cz nebo s pomocí GPS "mašinek" přímo v terénu. Že to nebude zítra je jasné, ale budeme se snažit ... respektive páni správci skal by se měli snažit! Mimochodem, správkyni skal zatím nemáme žádnou ...

V případě výpisu bodů na mapě máme ještě drobnou vadu na kráse. Nedokážeme přenést a na mapě vypsat název skály, ale jen souřadice. Ale už na tom pracujeme a doufáme, že to dotáhneme k dokonalosti.

A co to je dokonalost? Asi toto: Jdu na skálu, kde jsem v životě nebyl. Zapínám mobilní notebook velikosti a tloušťky platební karty na solární energii s konektivitou na web o přenosové kapacitě 128MB. Pouštím webovou aplilkaci Skalní oblasti ČR, najdu danou skálu a natáhnu si souřadnice skály do vestavěné satelitní GPS navigace. Ze satelitu si natáhnu detailní snímek nejbližšího okolí skály z dnešního rána a z meteorologických serverů data o teplotě a vlhkosti vzduchu v dané lokalitě, včetně předpověďi na dalších 12 hodn se spolehlivostí 99%. Neomylně dojdu ke skále, z on-line seznamů cest, včetně webové vrcholové knihy kdo to kdy vylezl, si něco vyberu a jde se stoupat. Před odchodem ze skal pak naklikám, co jsem dnes vylezl a nechám se navigovat k nejbližší silnici, kde už mezitím čeká přítel/přítelkyně, aby se ještě stihla malá "devítečka" na blízkém golfovém hřišti.

Toto vše je reálné už dnes, ale je to opravdu to, co chceme?
22.12.2007

Komentáře, reakce:
Ahoj, a kdy budou GPS souřadnice u jednotlivých skalek?
Díky Petr
PS: je rok 2016...

PetrS, 3.1.2016.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.