Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Upřesnění pravidel lezení na Hruboskalsku.
vystaveno: 6. 6. 2017 , last update: 6.6.2017, , 16 komentářů

V posledních letech se působení některých(!) německých lezců na skalách na území České republiky vymklo tradičním pravidlům, a tak je čas vše znova zopakovat a začít nerespektování místních pravidel řešit a vymáhat.

Problémy se objevily již před lety v Labském údolí, pak se posunuly i do Česko Saského Švýcarska a v poslední době prosákly až do skalních měst Českého ráje. Místní OVKčka se snaží s tím něco dělat, ale veškeré "měkké" postupy se ukázaly jako neúčinné. Již v roce 2014 proběhlo zásadní jednání mezi českou a německou stranou (viz. Zápis z jednání OVK Labské pískovce, OVK Hruboskalsko a SBB-Klettersection), kde česká strana na problémy upozornila, ale dosud se nezměnilo vůbec nic!

O co se konkrétně jedná? Jde především o lezení a prvovýstupy v zakázaných oblastech, ukradené vrcholovky, špatně provedená "údržba" fixního jištění (zejména zcela špatně umístěné slaňáky a různé nestandardní lešenářské kotvy místo normovaných kruhů, navíc lepené barevnými chemickými kotvami), přidaná jištění do již udělaných starých cest a v neposlední řadě i lezení "na rybu", což ničí skálu snad ze všeho nejvíce.

Některé příklady (foto Miroslav "Bojsa" Dědek ml.):

Mrout v Hruboskalských údolíčkách:



V roce 2005 původní kniha ukradena a vložena německá (že to byli jedni a titíž netvrdíme, důkazy nemáme):





Navíc do již existující(!) cesty dali kruh a zapsali ji jako novou cestu: 



Stejná situace na Vidláku u Snoubenců: původní kniha ukradena a nahrazena sešitkem, ještě k tomu se záhlavím "DAV Reichenbeg" (kdo neví, tak Reichenberg je německý název pro Liberec):





Na Vidláku na Rokytnické věži je vidět, jak jsou německými "údržbáři" osazovány slaňovací kruhy zcela diletantsky - od takto usazeného kruhu bude po pár slaněních do hrany vyřezaná rýha nejméně 10 cm hluboká  (kruh má být správně co nejvíce u hrany, aby lano při stahování nedřelo o skálu):





Tento další příklad ukazuje použití zcela nevhodného červeného(!) lepidla, skála opatlaná kolem dokola, slaňák opět na vrcholu:







Aby se tento nebezpečný trend zastavil, vydalo OVK Hruboskalsko toto Upřesnění pravidel pro lezení s platností od roku 2017 (zde jen 5 hlavních hlavní bodů, celý text jako PDF získáte kliknutím na link vlevo):

1. Prvovýstupy musí být provedeny v souladu se Souhlasem s provozováním horolezecké činnosti v CHKO Český Ráj vydaného CHKO Český Ráj 18.10.2016 v Turnově a dle Pravidel lezení v pískovcových skalních oblastech v Čechách, vydaných ČHS 26.01.2013 v Praze. 
 
2. Veškeré prvovýstupy jsou povoleny jen s předchozím souhlasem OVK. Tam, kde je to vyžadováno, tak si OVK vyžádá souhlas i od CHKO Český Ráj.
 
8. Fixní jištění musí být z produkce ČHS, osazené způsobem, jež odpovídá požadavkům Bezpečnostní komise ČHS a musí být osazeno před odevzdáním protokolu, zapsáním do vrcholové knížky a databáze ČHS.
 
9. V případě lepeného jištění je třeba použít vhodnou chemickou kotvu šedé či hnědé barvy. 
 
12. Jakákoli výměna jištění, slaňovacího zařízení, vrcholových knížek a krabic je bez předchozí konzultace se správcem oblasti nebo OVK zakázána. 
 
zapsal: Zdeněk Strnad
6.6.2017

Komentáře, reakce:
k červenému lepidlu: na skále je červená barva hnusná, o tom žádná. ale co se týká kvality lepení, jedná se o sajrajt výrazně kvalitnější a vhodnější do porézního pískovce, než laciné (a hnědošedé) vinylestery (a je otázkou, kdy na to přijdeme a budeme přetloukat, samozřejmě i ten vinylester je proti cimentu nebo olovu značnej pokrok). tuhle barvu má např. fischer Fis HB 345 S nebo Hilti Hit RE 500 SD, což jsou mercedesy mezi chemickými maltami a kontrastní barva je tam proto, aby nebyla na stavbě možná záměna se srágorou z baumaxu.

Lukas B., 5.6.2017.

Ohledně působení německých lezců oblastí ČR jen dodám, když se povede, aby začali komunikovat a hlavně spolupracovat může to být i přínos pro oblast u ostatních je problém, že odkývou vše na co správci upozorní a pak to dělají takzvaně po svém je to nekonečný boj! Staré vrcholové knížky lze zachránit , aby nenávratně nemizeli je jediný způsob a to že se co nejrychleji stáhou z věží i když se vám to nebude vůbec zamlouvat v Českým ráji, ale opravdu je to jediná možnost jinak o všechny příjdete a to myslím vážně a vím proč to píšu.

Jeník Pleticha, 6.6.2017.

Jeníku, je to běh na dlouhou trať a ne každý nás za to bude chválit. Ale je třeba držet směr a vydržet. Mimochodem, v sobotu jsem byl na Drábkách, byli jsme tam brzo (hrozily "třicítky") a najednou přišel Sasík s pěknou parťačkou a že jestli je na lezení dost sucho a jak je to vlastně s lezením na Drábský masív a podobně. Tak jsme podiskutovali, pak ho poslali na údolní Hlásku, prostě kamarádi ze skal! To vyprávím proto, že to není problém "plošný", ale jen několika německy mluvících jedinců, které bude třeba přesvědčit nebo vytlačit. A doufáme, že i ti slušní němečtí lezci nám v tom trochu pomohou.

V tomto kontextu se na stůl znovu a znovu vrací kauza "PP". V emailové komunikaci je nám z této strany neustále předhazováno, že si máme nejprve vyřešit "své" lidi a až pak můžeme buzerovat cizí. Odhodlání máme, ale kdo dnes nadšeně půjde do Údolíček vytloukat Prachtlovy sračky a dávat tam místo toho lepené kruhy, to by tam strávil celé léto! A právě aby se to už neopakovalo, tak se nyní snažíme jasně říci, že takto už to dál nejde a budeme si to více hlídat!

Zdenek Strnad, 6.6.2017.

Já to chápu a snad můj komentář nevyzněl že něco děláte špatně podle mě naopak jasná informovanost je začátek k řešení problémů.

Jeník Pleticha, 6.6.2017.

1. Souhlas

2. OVK si přivlastňuje pravomoci, které jí nenáleží. Formulace v "v gesci vrcholové komise" jistě neznamená, že musí podléhat dopřednému schválení. A jen tak pro formu, pokud cestu někdo nenahlásí ČHS, pravděpodobně je to záměr autora, aby tato cesta nespadala pod pravomoci ČHS. Pokud taková cesta nezasahuje do již existujících cest, může ji ČHS akorát tak vzít na vědomí nebo ji neevidovat, nemůže ji ale zrušit, není to záležitost tohoto dobrovolného spolku.

Pokud je náhodou povolení pro lezení v Českém ráji formulováno jako "pouze pro členy ČHS nebo UIAA", je takové rozhodnutí protiústavní a neplatné.

8. Kruh má být kvalitní, dimenzovaný dle požadavků pro danou oblast, ale přikazovat dodavatele kruhů ? Muže být spolkem přikázáno pro pro cesty v rámci vlastního spolku, budiž, pro ostatní viz 2.

9. Nejsem stavař, zdá se že z pohledu stavaře (LukasB.) byla použita vhodná chemická kotva. O barvě chemické kotvy jsem ještě v žádných pravidlech lezení nečetl. A ano, červená vypadá blbě.

12. Kdyby to nebylo v zapadlých oblastech v bordelu (chybějící slaňáky, knihy, nebezpečné slaňáky, kruhy atd.), nemontovali by se Němci do údržby. Ono je to určitě baví, vyměňovat nějaký slaňáky místo lezení, že asi ?


retez, 6.6.2017.

To je vždycky sranda kolik se ozve chytráků.

Petr, 6.6.2017.

nejsem si stoprocentně jist, jestli ty německy mluvící kámoše ze skal namotivujeme ke spolupráci ausgerechnet tím, že na ně nasadíme brutální úředničinu, kterou sami nebudeme stoprocentně dodržovat, (a ono by to snad ani nešlo), budeme jim rušit cesty, které jsou patnáct let v tištěných průvodcích (a všimněte si, němci aspoň názvy skal a cest překládájí, byť neuměle a schybami) čili že s toho uděláme hezké v německu idiomatické "pémiše dorf"

Lukas B., 6.6.2017.

Pro hlupáka každý hloupý

retez, 6.6.2017.

Milý Řetězi, například Rokytnická věž na Vidláku se skládá z několika vrcholů, z nichž na hlavní vrchol vylezeš těžce z předvrcholu který němci nazvali Erich a dali na něj blbě slanák. Co víc k tomu dodat.
A jak píšeš spousta oblastí v bordelu, napsal bych to jinak. Ve spoustě oblastí lezení nebylo povolené a helmuti tam dělali ilegální prvovýstupy na nevylezené věže kámo...
Za další,údržbu na Vidláku mám na starosti já a dělám co můžu. Máš-li pocit, že je tam něco v nepořádku, ozvi se a dám to do cajku. Můžeš klidně přiložit ruku k dílu, rourák ti půjčím, včera jsem vyfasoval novej. Ze které strany se do něj tluče ti vysvětlím.
Horám zdar nebo Berg hajl si vyber.
Nedori

Ned, 7.6.2017.

Reakce na pseudonyma "retez" (... čeho se lidi proboha stále bojí a nepodepíší se?), jeho text má racionální obsah a není od věci na něj reagovat:!

Bod 2), odstavec první:
Rozumím myšlence, ale to už se posouváme k obecnému problému legitimity OVKček jako takových, jaká vlastně mají práva a jaké mají právní(!) nástroje na jejich případné vymáhání. Ale to je na dlouhou a zásadní diskusi někde jinde a jindy. Berme OVKčka jako skupinu lidí, kteří se o místní skály starají (nebo si myslíš, že se tam ty slaňáky, vyměněné kruhy a vrcholovky dávají samy?) a ČHS jako organizaci, přes kterou jdou na tuto údržbu nemalé státní peníze. A taky mají snahu v oblasti udržet pořádek, tobě by se taky nelíbilo, kdyby ti někdo se severu do tvé cesty s třemi kruhy přidal další čtyři(!) BH a prohlásil to za novou cestu (reálný příklad z Labáku, cesta zrušena, BH odřezány).

Bod 2), odstavec druhý:
Povolení lezení v Českém ráji je opravdu pouze pro členy ČHS. Důvod je ale mnohem prozaičtější a rozhodně není nijak protiústavní, ba právě naopak. Ve zkratce je situace taková, že ze zákona je lezení v Českém ráji zakázáno všem! Zákon však taky říká, že podle určitých pravidel lze požádat u udělení výjimky, která lezení může povolit. Co vím, tak o výjimku z tohoto zákazu požádaly pouze dva subjekty: ČHS a agentura Discovery. Když přeskočíme Discovery, kde nešlo přímo o lezení, tak pouze ČHS podalo žádost o výjimku pro své(!) členy. A jen pro své členy proto, že za lidi mimo ČHS není schopna ručit, nemá na ně žádný vliv a jejich případná nekalá činnost by nakonec mohla spadnout na hlavu "nevinné" ČHS. AOPK jako příslušný státní orgán souhlas vydal, ale s mnoha omezujícími podmínkami, kde jsou zmíněny i místní OVKčka, které tím, alespoň ve vztahu k AOPK, získavají potřebnou zákonnou autoritu (viz. odstavec nahoře).

Úplně stejně mohl podat žádost DAV nebo kterákoliv jiná lezecká organizace, ale nikdo nepodal. V čem tedy je ona neústavnost?

Mimochodem, o tom, zda ČHS má obecně žádat o výjimky jen pro své členy nebo pro všechny nějak organizované lezce nebo pro všechny lezce se vedou diskuse již mnoho let. Všechny tři varianty mají své pro a proti. A jakmile si začnete pokládat otázky "a co bude když", tak se z toho najednou stává komplex provázaných problémů, který jedno jasné řešení, při vší snaze, nemá.

zdenek strnad, 7.6.2017.

... a ještě toto, nevzalo mi to nejednou:

Bod 8)
Kvalita "železa" do skal je velmi důležitá, kauzy typu PP to ukazují jasně. Pro naše písky jde o velmi specifický materiál a potenciální výrobce lze spočítat na prstech jedné ruky, reálně to pak je schopen a ochoten udělat jeden, dva, maximálně tři. A celé to zajistit zase není až taková pr..., musí se určit a vyzkoušet technické specifikace a postupy (díky Těšo), pak se to musí vyjednat, objednat a taky zaplatit, a pak se to musí rozeslat do terénu ... a teď ke všemu tomu se ještě ANOisti začínají ptát, jak ČHS dokáže, že ty kruhy do písku někdo neukrad (protože "všicí kradů"). Já to vidím tak, že je dobře, když si prvovýstupce může kvalitní materiál levně (materiál ČHS je dotovaný!!!) koupit a nedává pak do skal vytlučené skobičky z Tater nebo tam nedává lešenářské kotvy (zase jsou to reálné kauzy).

Bod 9)
Červené lepidlo na písku může použít jen úplný barbar! Navíc se obávám, že kdyby se to mělo rozšířit více, tak by se do červena rozžhavila i AOPK.

Bod 12)
Ano, toto má racionální jádro, prostě skal je mnoho (koukám, na SO jich jen u nás na Hruboskalsku teď dopoledne máme 1341!), správců málo a nestíhá se vše opravit. Pomoc vítáme, ale není pomoc jako pomoc. Když se budou realizovat v součinnosti s místními OVKčky, tak super! Ale jak k tomu správci Hruboskalských údolíček teď přijdou, když budou muset jít a blbě umístěné slańáky vyndat a dát jinam a pak ještě nějak zamazat ty červené hnusoty? A propo: kolik jsi už vyměnil kruhů, když se jich tak zastáváš? Ale možná hodně, podle "retez" nevím kdo je kdo ...


zdenek strnad, 7.6.2017.

Řetěz je stejná přezdívka jako Nedori. Akorát že v jednom případě Ty zrovna víš o koho se jedná, v druhém nikoliv.
Já zase neznám Nedoriho.

Pro mě je to mnohem adresnější, než kdybych napsal svoje civilní jméno, takovejch běhá po světě spousta. Když se podepíšu Řetěz, lidi co mě znají, vědí o koho jde a hned si můžou říct "ten teda plácá pěkný blbosti".

Ruku k dílu na Hrubici přikládat spíš nebudu, také se starám o nějakou oblast a má touha opravovat jištění, dodávat chybějící knížky atd. je tím plně ukojena. Tím chci říci, že také občas něco udělám, byť jinde a právě proto mám pochopení, když nějaké Němce naštve, že na vrcholu třeba není knížka, takže se nemůžou zapsat, což je pro sběratele vrcholů zcela zásadní. Tak tam dají svoji, lepší než žádná knížka.

Chybjící knížka vedla pravděpodobně i k nedorozumnění v udělání cesty do cesty na Mrouta. Původní cesta byla udělaná v roce 2003, Němci tu svoji udělali v roce 2005. Knížka na vrcholu nebyla, Skalní oblasti v té době taky neexistovaly, poslední průvodce na oblast vyšel kolem roku 1975. Jak se mohli dozvědět o existenci cesty ? Dříve než se člověk spravedlivě rozhořčí, měl by se nejříve zamyslet.

Dotované kruhy od ČHS jsou skvělá věc, o tom žádná.
Osobně mi zbývá ještě pár kruhů do olova vyrobených podle technického výkresu, který publikoval ČHS jako závaznou normu pro kruhy. Když zrovna nebudu mít na lepidlo, tak je s klidným svědomím použiju.

Některé věci mi pak přišly vyloženě směšné, například pohoršení nad DAV Reichenberg, který byl založen 1893.
Kdo to neví, tak v Liberci před válkou žili téměř výhradně Němci. Už tam většinou nežijou, můžou si za to sami, ale nějak emocionálně prožívat jak si říká nějaká skupina lidí ?

PS: Na to povolení lezení v Českém ráji se musím podívat důkladně. Ze zákona lezení v CHKO zakázané rozhodně být nemůže, to se týká pouze NP a NPR. Takže povolení k lezení může být stanovené na základě tzv. vyhrazení v souladu se zřizovacím zákonem dané CHKO. A právě podmiňovat vyhrazení pouze pro členy dobrovolného spolku by bylo neústavní.


retez, 7.6.2017.

z cestama přes cesty buďme konzistentní. čili na každého stejnej metr. o diskusi vedle je operováno tím, že "kluci v dobré víře udělali cesty" (které už patnáct let byly v tištěných průvodcích a na internetech). tady najednou sasíci udělají cestu na věž bez knížky, a jsou najednou za hundslédry?
(spíš než nesprávně použitý termit "dobrá víra" bych v souvislosti s prvovýstupy preferoval "mohl a měl vědět")

Lukas B., 8.6.2017.

vnímám to stejně Lukáši, kam nám to dospěly Česko-německé vztahy po 2. světové válce...Aktuálně na zdejších skalách vzájemná ingnorace, snad i naschvály ?! Předpojatost (nemyslím věcné připomínky k prasečinám na Vidláku) vůči všemu německému-saskému je na SO znát a mě se trochu dotýká. Přeci jen na území Reichenbergu nás původních žije ještě docela dost. Díky za pochopení Herri

P.Hartig, 9.6.2017.

Harry, bereš to za špatný konec, obviňovat někoho z národnostní nesnášenlivosti je už poněkud silná káva. Že na našich skalách není vše pořádku je na příkladech jasně ukázáno a jen jsme řekli, jak se k tomu OVK Hruboskalsko postavilo. Nic více, nic méně. Zkus zajet do Schmilky a zavrtej někam do zakázaného masivu, to pak v base v Pirně budeš mít dost času přemýšlet o pravidlech a jejich dodržování napříč národnostmi ...

zs, 9.6.2017.

K povolení lezení v CHKO Český ráj: Provozování horolezectví na území CHKO Český ráj je možné pouze se souhlasem správy CHKO - to je uvedeno v nařízení vlády z roku 2002, kterým byla tato CHKO vyhlášena. O vydání souhlasu žádá ČHS. Správa CHKO vydává souhlas ve správním řízení, formou rozhodnutí. Rozhodnutí vydané ve správním řízení je individuální správní akt, který se vztahuje pouze na žadatele a popř. na další osoby, jejichž jménem daný subjekt jedná. V tomto případě je to ČHS a jeho členové.

B. Valentová, ČHS, 15.6.2017.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.