Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Ondřej Sojka: Císařské údolí
vystaveno: 26. 4. 2017 , last update: 26.4.2017, , 5 komentářů

V pondělí 24. dubna 2017 proběhl na Šutru v Liberci křest nového horolezeckého průvodce na Císařské údolí z pera a tužky mladého "desítkového" lezce Ondřeje "Plagáta" Sojky.



Jde o poměrně rozsáhlou příhraniční oblast Lužických hor, na kterou plynule navazuje žitavský Weissbachtal. Některé skály jsou popsány úplně poprvé, u řady jiných jsou opraveny a doplněny popisy cest dle aktuálního stavu. U skal jsou navíc i půdorysy se šipkami nástupů do cest, což je sice "pakárna" namalovat, ale lezcům to pak hodně pomůže.

Za všechny lezce je třeba Ondrovi za nového průvodce poděkovat, znám několik jiných lezců, kteří se o něco podobného pokouší jinde, ale jen Ondra chlapsky zatnul zuby a dotáhl to do konce!

A ještě musím dodat, že v textu najdete poznámky, zejména u cest "mistra Špeka", že jako není "šest" jako "šest" nebo že to ještě nikdo jiný nedal apod. Tak to jen tak jako námět pro mladé dravce, aby si zkusili, kam až se jejich otcové výkonnostně dostali.
26.4.2017

Komentáře, reakce:
I tady se najdou drobné překlepy a chybičky, ale kdo nic nedělá, ten nic nezkazí. jako místní lokální patriot hodnotím čtyřmi a půl hvězdičkami z pěti možných.
grafická podoba střízlivá a příjemná, popisy vyčerpávající. poznámky dobré. půl hvězdičky strhávám za problematičnost pro sasíky (vtipný popis cesty je fajn, ale němečtí kvakaři se slovníkem jsou take lidi).

Lukas B., 2.5.2017.

Popisy typu "... v brutálním převisu po ukrutánkých madlech na vrchol" jsou šťavnaté a mě se to líbí.

vvalášek, 3.5.2017.

mě se to taky líbí, ba co dím, jsem tím přeukrutně nadšen. ale vidím pro a proti takového popisu, protože je to primárně průvodce. a mrzí mě, že aspoň u věží vylezených před (poslední) válkou nejsou původní (německá) jména.

Lukas B., 3.5.2017.

Ahoj,
kde se dá sehnat?

zuch, 3.5.2017.

Ahoj,
průvodce je k sehnání buď přímo u autora (tj. Plagáta) nebo na lezecké stěně Šutr v Liberci.

Sam, 3.5.2017.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.