Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Jak je to vlastně s plochami se zákazy lezení v Jizerských horách.
vystaveno: 13. 2. 2017 , last update: 13.2.2017,
Související sektory: Jizerské hory,


Po světově unikátních pískovcových oblastech Českého ráje, Labských pískovců a okolí Adršpachu jsou Jizerské hory, co do počtu skal a rozlehlosti, bezesporu naší nejvýznamnější nepískovcovou lezeckou oblastí.

Lezení v Jizerských horách není plošně omezeno (jako například v Českém ráji), ovšem s výjimkou území NPR Jizerskohorské bučiny (dále jen NPR), kde je naopak lezení pod přísnou regulací a kontrolou .

Určitou zvláštností je, že NPR Jizerskohorské bučiny nejsou jednolitou ohraničenou plochou, ale je tvořena celkem pěti samostatnými plochami. A jako na potvoru právě tam, kde jsou ty nejlepší skály, jak jinak ...

Regulace lezení ze strany CHKO Jizerské hory v podstatě říká toto:

- mimo NPR není lezení a objevování nijak omezeno,

- na území NPR je lezení z principu zakázáno,

- uvnitř(!) území NPR je ale 
vytyčeno několik ploch (to jsou ty polygony nebo linie v Povolení), kde je lezení a objevování povoleno, přičemž povolení pro tyto plochy platí buď celoročně (skály) nebo jen sezónně (ledopády),

- kromě toho jsou ještě vyjmenovány skály, na které je lezení povoleno, i když leží uvnitř NPR.


V čem je tedy problém? Problém je v tom, že definice zakázaných a povolených ploch dle Příloh k poslednímu Povolení (viz. Jizerské hory, odtud je vše stáhnutelné) jsou v terénu jaksi z ruky a definice ploch ve formátu XLS se souřadnicemi polygonů jako latitude, longitude je pro 99,9% lezců zcela neuchopitelná.

Pak se stalo, že kdosi "objevil" a "vystrojil" novou skálu uvnitř NPR, ale mimo nedaleký povolený polygon a hned byl problém. Vyřešilo se to diskusí a vysvětlením a ne zlobou a nenávistí, na těchto drobnostech se přece jen ukazuje, že se po sametové revoluci posouváme správným směrem.

Diskuse probíhala dle tohoto scénáře:

A: "Udělali jste skálu v zakázaném území!"
B: "A jak mám vědět, že jsem v zakázaném území?" 

A: "Musíš si to zjistit v přílohách k Povolení, je to tvoje povinnost!"
B: "Myslel jsem, že tam je to povoleno ...."

A: "Povolené polygony jsou přece jasně určené v Příloze, není co řešit!"
B:  kouká do Přílohy
B: "A co je to ten polygon a co mám kur... dělat s tím latitude a longitude?"


Objektivně vzato, tak CHKO ze svého pohledu udělala vše, co mohla (mapy, definice), ale lezecká veřejnost to neuměla použít.

Proto jsme na žádost CHKO do připravované nové verze mobilní aplikace Skalní oblasti ČR přidali novou funkcionalitu zobrazování ploch NPR a povolených polygonů uvnitř ploch NPR přímo jako vrstvu v mapách. Tím by tedy mělo být jednoznačně jasné, v jakém území právě teď jsem a podle toho se taky chovat.

Jsme si přitom vědomi toho, že dnes hodně lezců "smartfouny" ještě nemá a bude jim to tak stejně k ničemu, ale celé SO a spolupráce s AOPK a jejími CHKO je orientována na budoucnost a toto je určitě ten správný směr.


A nyní na příkladech ukazujeme, jak to vypadá v reálu (níže použité obrázky jsou jen ilustrativní, finální hranice polygonů v JH budou ještě upřesněny):

Příklad 1: Červená plocha NPR (tam se nesmí) + zelené plochy uvnitř NPR (tam se smí) + zelená ikona skály uvnitř NPR, ale tato skála je v seznamu povolených skal


Příklad 2: červená ikona skály v zakázaném území ... tyto skály na žádost CHKO nebudou ukazovány (resp. budou evidovány na pozadí, ale nebudeme je ukazovat), toto je tedy jen pro ilustraci


Příklad 3: Mimo zelenou plochu povoleného polygonu je zde světle zelená čára (linie), kterou je uvnitř NPR povolen úzký pruh skal (obvykle skalní hřeben dané délky se šířkou ne více jak 25m)


Příklad 4: Fialové polygony uvnitř vymezují ledopády (pozor, platí jen za dobrých ledových podmínek), ve finální verzi budou pochopitelně modré

Zdeněk Strnad

 

13.2.2017

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.