Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Poznámka k fotkám skal a cest na SO.
vystaveno: 29. 7. 2016 , last update: 29.7.2016, , 6 komentářů

Někde dole se objevila poznámka k vystaveným fotkám: " ... méně horlivosti a více kvality je smysluplnější! Kdyby se místo dvaceti příšerných fotek z aplikace povedlo vložit jednu pořádnou, byl by to skutečný krok kupředu. Tohle vypadá, jako by někdo přidělal na mobil s průměrným foťákem, ale bez nejmenší schopnosti poznat, co má smysl fotit ..."

Na věc existuje více úhlů pohledu. Z pohledu technické kvality je pravdou , že když člověk skálu vyfotí foťákem, pak si fotky stáhne do compu a ještě je vylepší a až pak je pošle na SO, tak je obsahová i technická kvalita (zpravidla) vyšší než když to naplácá po desítkách z mobilní aplikace a pak to jedním klikem pošle. Faktem je, že už dnes ne všechny fotky z aplikací na SO pustíme, kvalita je někdy opravdu nedostatečná. Tady je to jasné. 

Z pohledu obsahu to ale zase tak jasné není. Když jsme se o tom během testování k "tvůrci" bavili, tak nám vykrystalizovaly základní myšlenky:

- fotky skal na SO dáváme proto, aby pak člověk skálu v terénu poznal (není tedy cílem vytvářet nějakou uměleckou galerii)

- fotky cest na SO dáváme, aby si člověk udělal o cestě představu, zase tedy převažuje faktografický obsah nad uměleckým dojmem (znalci vědí, že udělat dobrou fotku cesty je mnohem těžší než dobrou fotku skály).

Lidi testovači, co v terénu už drželi v ruce mobil s aplikací, najednou přišli s tím, že se to výborně hodí pro vyfocení nástupů cest a dokonce ještě chtějí mít možnost tam dokreslit šipku, kde přesně je třeba první chyt. A právě to jsou ty fotky cest, o kterých se mluví na začátku.

Napadá mě pojem "relativita" - oko estéta nad takovou fotkou trpí k nesnesení, ale když oko bloudícího lezce uvidí první chyt hledané cesty, zvlhne dojetím ... tak a teď babo raď!

Každopádně je ale dobře, že podobná reakce z terénu přišla hned teď na začátku, když se to ještě až tak nerozjelo, budeme to více hlídat a hledat "zlatý řez", což je mimochodem termín právě z kompozice obrazu.

29.7.2016

Komentáře, reakce:
já bych obsah nebo uměleckou kvalitu fotek vkládaných na SO neřešil. Na to má stejně každý svůj názor, tydy shodu netřeba hledat.
Ale vkládání rozostřených, rozmázlých fotek (viz to Zlaté Listí) si podle mě kritiku zaslouží. Takováhle fotka je skoro k ničemu i tomu detailistovi, který nebazíruje na celkový kompozici a uměleckým dojmu a který touží cestu virtuálně vylézt očima.

Herri, 29.7.2016.

Ano "Zlaté listí" je rozmázlá fotografie a měla by se smazat.
Je to skutečně Zlaté listí, ale nějaká rozechvělá ruka.

Véča, 29.7.2016.

Nevím, po čem vlhnou oči lezce, já vlhnu jindy.

ilona, 29.7.2016.

Fotky jsou jistě jeden z "nejdůležitějších" aspektů aplikace . . .


Díky za Vaši snahu, nápady a čas, Zdeňku ! =)

Kosmo, 30.7.2016.

Nešlo mi v té kritice zdaleka jenom o technickou kvalitu fotky. Řada těch fotek je pořizovaná poměrně mechanicky při pochodu pod skalama, z ne zrovna ideální perspektivy, třeba skrz křoví a větvě (zabírají spodní část fotky a za tím cosi skalnatýho vykukuje...), výsledky jsou třeba velmi deformovaný, takže i když skálu znám, bez popisku bych leckdy chvíli přemýšlel, co je to vlastně zač.
Asi tuším, jakou funkci ty fotky mají a z estetickýho maximalismu jsem ochoten hodně slevit. Ale zdá se mi, že prezentované výsledky někdy neplněj právě tu (tušenou) funkci.
Např. osobně bych si o Zlatém listí udělal mnohem lepší představu, kdyby se vyfotila větší část stěny (asi k tomu trochu poodstoupit) a pak by se tam třeba naznačila linie cesty (možná i vedlejších cest?)... Měl bych asi pak mnohem komplexnější představu o cestě v kontextu stěny (proporce, výška, vzdálenost od komína, vedlejších cest...).
Samozřejmě si to udělejte jak chcete, já osobně bych asi ale preferoval postup mnohem pomalejší, ale preciznější.
Mám totiž dojem, že následné vytřiďování balastu, nové (případné) výpravy na místo... stojí nakonec mnohonásobně víc úsilí.

P., 31.7.2016.

Myslím, že to vidíme velmi podobně a teď to musíme trpělivě a nenásilně do těchto poloh ohnout.

zs, 1.8.2016.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.