Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Zopakování základních otázek k ferratám a ferratistům v ČR.
vystaveno: 15. 7. 2016 , last update: 15.7.2016, , 11 komentářů

Správci skal velmi zásadně nesouhlasí se sbližovacími aktivitami vedení ČHS s ferratisty, obě strany si stále dokola něco veřejně sdělují a možná by bylo dobře si zopakovat pár základních otázek:

Proč se vlastně ferratisti chtějí připojovat k ČHS?

Ferratisty dělím na dvě skupiny. Na ty, kteří ferraty stavějí a ty, kteří po nich šplhají (všimněte si, že odlišuji termíny "šplhat na něčem" a "lézt po něčem"). Kromě ferrát mají společné to, že jim jde o prachy, ostatně jak jinak. 

Ferratisti stavitelé potřebují prachy na své železo a celkem logicky je napadlo, že by se mohli přisát na peníze, co na svoji činnost dostávají od státu horolezci. A ferratistům šplhajícím by se líbilo, kdyby jako členové ČHS měli slevy na chatách nebo pojištění za babku (cha cha, to by koukali!). Ale nejsem si jist, zda se ferratisti šplhající vůbec sdružovat chtějí, spíše bych v tom viděl jen ty stavitele. 

A proč vlastně normální horolezci ferratisty tak nechtějí?

Člověk je od přírody tvor neposedný a brzy po narození se ze zvědavosti (později z nutnosti) začne pohybovat z bodu A do bodu B. Někoho to postupně začne bavit a stává se z něj turista. Když mu rovina nestačí a zamíří do hor, stává se z něj vysokohorský turista. A když ani to mu nestačí, koupí set a vyrazí na ferráty ... a je z něj ferratista. Horolezci však nějaké chození po pěšinách nebo šplhání po železe berou jen jako nutné zlo, když se v horách potřebují někam nebo odněkud dostat a nejde to jinak.

Toto vše říkám proto, že ferratisti přirozeně patří do skupiny turistů a ne do skupiny horolezců. A když tedy mají potřebu se sdružovat, tak by pro ně bylo přirozené se připojit k turistům, kteří na ně budou shlížet jako na odvážnou elitu, zatímco u horolezců jsou za ustrašené šašky, kteří si něco dokazují ne zcela chlapským způsobem (formulace je sice až zbytečně expresivní a neplatí vždy a pro každého, ale jde mi o podstatu).

Proč vlastně stávající vedení ČHS o ně stojí až tak, že riskuje další rozvrat ve vlastních řadách?

Na tuto otázku by předseda odpověděl nejspíše takto: " ... když bude mít ČHS více členů, bude dostávat více peněž od státu a o to nám přece všem jde". Když přeskočím věčné téma, o co komu jde, tak při bližším pohledu to ztrácí smysl, protože o těch "více peněz" by se hned strhla řežba mezi závodníky a horolezci (to ostatně známe dobře) a nově i ferratisty. Pro stávající členskou základnu by to nic nepřineslo, naopak reálně lze očekávat, že by na ně zbylo méně. Tak tedy proč?

Instituci jako ČHS by ale mělo jít o něco jiného než zisk, nota bene zisk někoho jiného, nebo je to jinak?

V této souvislosti je také zajímavá otázka motivace, proč vlastně ferratisti stavitelé ferraty stavějí. Jedni proto, aby si postavili pomník (např. ferrata u Semil nebo v Děčíně), druzí aby nalákali více hostů do svých nebo spřátelených hospod (klasickou ukázkou je ferrata Spitzberk u Žitavy nebo Kočičí kameny v Jizerkách). 

Patří vůbec ferraty do skal v České republice?

To je kruciální otázka s jasnou odpovědí: "nepatří"! V Alpách jsou ferraty velmi populární, je jich hodně a obvykle jsou i dobře udržované místními spolky nebo obcemi.

Zásadní je ale to, že tam jsou postaveny v rozlehlých stěnách vysokých hor, zatímco u nás po malých skalách (české a saské ferraty ostatně nejsou žádné ferraty, ale krátké "opičí dráhy"). Vhodné vysoké hory nemáme a ničení těch několika málo našich skal železnými lany a kramlemi je něco jako svatokrádež.

A když toto předseda a jeho společníci nechápou, tak, slovy Hamleta, je "něco shnilého v království Dánském".

Zdeněk Strnad

15.7.2016

Komentáře, reakce:
ahoj, zkusím s tebou polemizovat.
bod jedna je absolutní souhlas s jedním bodem, tím posledním. není pro ně místo. nejsou logické turistické cesty, kde by sto metrů drátu udělalo smysluplným desetikilometrový výlet. u nás se devětavadesáti procentech případů těch sto metrů kde by lano bylo potřeba dá obejít s prodloužením cesty o padesát metrů. druhak jaksi není místo, někdo už tady byl dřív, ať už čolci a sokoli, nebo lezci. ano, jsou místa kde tato aktivita má smysl, a to jsou lanové parky v korunách stromů. u parkoviště, koupaliště a kiosku s buřtama.

jestli se feratisti chtějí připojovat k horolezcům fakt upřímně netuším. prestiž čhs je marginální, a to právě díky tomu, že sdružuje těch zhruba deset tisíc (? snad jsem trefil aspoň řád, ne?) lezců, kteří se elitářsky naparují nad turisty a liší se tak od třeba rakouského alpského spolku, který má členů řádově million. silně pochybuji, zda uživatele ferát vůbec napadne taková pitomost jako vstupovat do spolku, páč výhody nulanulanic. (upřímně, kdybych jako lezec softmover neměl v sobě trošku toho entusiasmu, těžko bych byl členem, jo uznávám, mám přístup ke koupi průměrně tří borháků ročně, ale I to by se dalo řešit jinak).

pak proč by se tvůrci ferat sdružovali - nevím. nemyslím že to jsou pitomci. je jim asi znám většinový názor horolezců, a představa, že horosvaz zasponzoruje (po odhlasování na VV a hromadě) zadrátování dejmetomustonožka milenců je hodně ulítlým mokrým snem.

paradoxně vidím smysl sdružování především na straně horolezců, aby se mohla taková aktivita usměrnit. třeba realisticky nějakou ferátu doporučit (no, zrovna mě žádná nenapadá, snad historická kramlovaná cesta na bořni?) a jinou pitomou zkrouhnout.



Lukas B., 15.7.2016.

Lukáši už jsi někdy jednal s budovateli ferát? Já a další předsedové OVK ano,takže souhlasím co napsal Zdeněk.

, 15.7.2016.

Lukáši, začínáš tím, že chceš polemizovat, ale když to pak čtu, tak to vlastně není nic proti ničemu a tvůj text vlastně doplňuje můj, jen z malinko jiného úhlu pohledu.

S ferratisty budovateli se jednat nedá, vědí, že tě vlastně ani nepotřebují a jen se předem snaží minimalizovat očekávané negativní reakce ze strany lezecké veřejnosti.

Ke stavbě ferraty je klíčové povolení od majitele pozemku, v našem případě většinou obce nebo Státních lesů ČR. Případné negativní stanovisko orgánů státní OP nemá právní sílu to zablokovat (viz. ferrata v Jizerkách) a papír s negativním stanoviskem ČHS je tak dobrý akorát na to, aby si s ním, s prominutím, vytřeli pr... .

Tak to prostě je. Celá tato diskuse je vlastně jen o tom, proč stávající vedení ČHS jde proti zájmům členské základny a prosazuje něco jiného. Místo aby řekli "Naše členská základna ferraty nechce, ale nemáme sílu proti nim reálně bojovat", tak vedou nějaká zákulisní jednání s ferratisty staviteli o jejich spojení s ČSH. Když se to provalí, tak mlží, že vlastně nejednali a tak stále dokola. A to nejenom okolo ferrat, to je prostě jejich styl, jinak to neumí. Ferratistů šplhačů se to, jak správně říkáš i ty, vlastně ani netýká, těm to opravdu bude šuma fuk.

zs, 15.7.2016.

1. některé z těch tvůrce ferát jsem už naživo viděl, a kupodivu jsme se neservali a nemám pocit, že jsou naprostým vtělením satanáše.
2. není jejich zájmem se sdružovat s čhs, prachy I prestiž si dovedou sehnat jinak. dokonce se domnívám, že jejich zájmem je zařazení se do struktur čhs bránit, viz následující bod.
3. naopak je zájmem čhs feraty zařadit do svého portfolia, abychom měli možnost jasně deklarovat že "o tuto ferátu čhs nepožádala/žádost stáhla, neboť si uvědomuje její nesmyslnost", a směrem navenek by se taková feráta dostala do pozice pirátského úletu neukázněného člena, od kterého bychom se mohli distancovat.

Lukas B., 18.7.2016.

Lukaši, pokusím se s tebou polemizovat, protože tvůj bod 3 jaksi nefungoval, nefunguje a obávám se ani fungovat nebude. Tzv. feráta na Kočičákách, kde drát jde přes několik lezeckých cest (a některých i pěkných), byla dosti medializovaná, lezecká komunita vyjádřila jasně svůj nesouhlas (a teď je jedno, jestli to byl ČHS,nebo "jenom" nějaká komunita poblázněných jizerošů) a přesto vznikla (a nekomentuji, kdo nakonec formálně stál za jejím vznikem - obec a kdo držel vrtačku a dělal "já nic, já jen muzikant - dělník"). Zelenej poměrně trefně rozdělil železáře na stavitele a konzumenty a já jenom připomínám, že mezi staviteli v ČR v drtivé většině fungují lezci. Takže můj názor starce - do ČHS železáře nikoliv a pokud tam budou přijati, budu o svém členství v ČHS hodně přemýšlet.

Hlína - starej, 18.7.2016.

na druhou stranu by se čhs dostala (z pohledu zvenčí) do úplně jiné pozice, kdyby feráty ve svém portfoliu měla a občas nějakou nekonfliktní podpořila, někde v blbém štufovitém lomu třeba. takhle je to z pohledu místních samospráv samozvaný fundamentalistický netolerantní spolek (horčí než lidoví myslivci, neboť není zásadní rozdíl mezi postavením posedu na cizí louce a ocvočkováním skály), jehož členové páchají nájezdy na skály za vesnicí, přespávají v autobusové zastávce kterou pilně obesírají, samozvaně kácí krupičkovo mlází a vůbec obtěžují.

samozřejmě kompromisním a rozumným řešením je, aby čhs zpracovala a dlouhodobě prezentovala něco jako "pravidla pro budování ferát".

(s názorem na jizerské ferátistické běsnění nejsme ve při, ale to je úplně jedno)

Lukas B., 19.7.2016.

Něco jako"pravidla pro budování ferát" si dost sofistikovaně napsali v DAVu, drze jsem si to kdysi dovolil přeložit a přiložit k jednomu mému článku u Petra Jandíka. Vypůjčím si tvůj slovní obrat - "jizerské ferátistické běsnění" se s těmi podmínkami rozcházelo ve všech zásadních bodech, včetně toho, že by tam měl být konsensus s místní lezeckou komunitou. Je pochopitelně trochu pikantní, že hybateli byl také ale aktivní lezci z Jizerek - ale každopádně ten všeobecný konsensus tam nebyl.

Hlína starej, 19.7.2016.

Myšlenka, že když ferratisti stavitelé budou zahrnuti pod hlavičku ČHS, tak že hoši z vedení ČHS na ně dohlídnou, je zcela mylná. Ba naopak, takový Petr Resch se už třese, aby mohl skálu vrtat/tesat/lepit, což už předvedl i v jiných kauzách, než kletterngarten v Českém krasu. Možná i od tudy vane vítr ...

zs, 20.7.2016.

motáme se v kruhu. 1. od čhs očekávám, že nebude navenek prezentovat fundamentalistické "feráty od ďábla jsou" (jakkoli je to můj osobní názor), ale že v odůvodněných případech ferátu doporučí nebo dokonce zaštítí (bude-li v souladu s tou DAV směrnicí, kterou by čhs mohla směle adoptovat). 2. PR vrtá, kartáčuje a lepí upadlé šutry, zlí jazykové tvrdí že přes míru obvyklou. ale od toho je k ferátě ještě pořádnej krok stranou. 3. vrcholová komise nemá co výkonnému výboru nařizovat. to je (použijeme-li analogii ke státní správě) skoro jako by správa CHKO úkolovala vládu.

Lukas B., 20.7.2016.

Zajištěné cesty odjakživa patří pod turistiku, tedy KČT, sekci VHT, kde mj. taky trochu působím (ale novodobé ferraty nepodporuju).

Mára, 22.7.2016.

Přišel dotaz, k čemu toto vše je vlastně dobré. Dotyčnému jsem odpověděl obsáhle, zde ve zkratce vypichuji základní myšlenkovou linii:

- správci skal jsou zásadně proti ferratám
- ve svém odmítavém stanovisku však nezdůrazňují proč
- takže, protože k nim mám blízko a donedávna jsem byl jeden z nich, jsem se snažil jejich zásadně negativní stanovisko více vysvětlit a rozvinout

zs, 22.7.2016.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.