Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Stanovisko CVK k začlenění tvůrců ferrat do struktury ČHS.
vystaveno: 25. 2. 2016 , last update: 25.2.2016, , 4 komentáře

CVK vyjadřuje hluboké znepokojení a zásadní nesouhlas se začleněním tvůrců ferrat do struktury ČHS. 
 
Na zasedání CVK dne 7.11.2015 na dotaz Jeníka Pletichy ohledně jednání zástupců svazu s tvůrci ferrat uvedl předseda svazu Jan Bloudek, že šlo pouze o nezávazné setkání.

Ze zasedání VV ze dne 18.11.2015 (viz. bod 25 jednání VV 18.11.2015 v Praze: Jednání o feratách VV vzal na vědomí informaci J. Bloudka o setkání tvůrců ferrat v ČR, diskutoval o možnostech začlenění této aktivity do ČHS a rozhodl, že téma bude rozpracováno do návrhu možných organizačních úprav a předloženo na jednání valné hromady v roce 2016.) ovšem vyplývá, že až tak to nezávazné setkání nebylo, neboť z textu jednoznačně vyplývá snaha začlenit tvůrce ferrat do struktury svazu.
 
Již na výše zmiňovaném zasedání CVK vyjádřili členové této komise hluboké znepokojení a rozčarování nad jednáním vedoucích zástupců svazu. Pokud by nebyl vznesen dotaz, tak by členové CVK ani nebyli předsedou svazu informováni o proběhlém jednání, byť se toto velmi dotýká jejich práce v jednotlivých oblastech. Další nemilé překvapení je obsaženo v zápise z jednání VV, kdy se VV rozhodl pro začlenění této aktivity do ČHS s posvěcením VH.
 
CVK se prostřednictvím OVK v jednotlivých oblastech zásadně vymezuje proti tvůrcům ferrat, neboť jejich činnost považuje ve většině případů za škodící provozování horolezectví a v nesouladu s tím, co by měl svaz pro své členy především zajišťovat (tj. hlavně aby měli kde lézt a po čem). V tomto bodě je CVK v souladu s názory orgánů OP v jednotlivých oblastech. Již pouhá změna názoru na ferraty a jejich prosazování poškodí kredit jednotlivých OVK a jejich dobré vazby na orgány OP.
 
Vedení svazu nemá vůbec jasno v tom, jak by zastupovalo tyto tvůrce vůči orgánům OP. Pověření k zastupování mají jednotliví zástupci OVK. To by svaz vytvořil paralelní strukturu pro zástupce ferrat? Je více než naivní si myslet, že by jednotliví předsedové OVK vystupovali u orgánů OP ve prospěch ferrat, což by znamenalo buď se jich vzdát nebo násilně seshora měnit vedení OVK, to by však znamenalo značné oslabení pozice svazu v některých oblastech.
 
Názor vedení svazu, že by začleněním mohlo tvůrce ferrat lépe ovlivňovat a usměrňovat je v jejich činnosti je taktéž naivní, pokud nějaký tvůrce bude mít zájem někde ferratu vytvořit, využije všech možností bez ohledu na názory svazu a naopak bude se jím ještě zaštiťovat. Nelze ani použít argument, že v alpských spolcích běžně zastupují ferattisty, neboť zde vycházejí ze zcela odlišných podmínek a historického vývoje.
 
Jediným důvodem pro přijetí ferratistů do ČHS, se nám zdá snaha získat více členů za každou cenu a tím si zvýšit příjem do rozpočtu bez ohledu na důsledky.
 
Žádáme proto výkonný výbor, aby na svém lednovém zasedání  vzal na vědomí odmítavý postoj CVK a začlenění tohoto bodu do programu valné hromady vypustil.
 
V Praze dne 27.12.2015
25.2.2016

Komentáře, reakce:
Text je jasný a srozumitelný, proto jsem ho nechtěl kazit nějakými poznámkami, nicméně mi to nedá a zde v diskusi pod čarou připojím pár svých faktických poznámek:

1) Jen doufám, že si VV uvědomuje, že správci skal jsou ve struktuře ČHS základními stavebními kameny a jejich názor nelze přehlížet nebo, co hůře, je manipulativně přehlasovávat na VH! Nejsou to přece nějací "užiteční blbci" a mohlo by se stát, že se to přehlasuje trochu jinak.

2) Moc nerozumím tomu, že když předseda CVK je zároveň členem VV, tak proč se to musí řešit těmito výzvami? Buď tedy předseda CVK vůči předsedům OVKček nehraje rovnou hru nebo ho ostatní členové VV nerespektují a jednají za jeho zády. Myslím, že platí druhá možnost.

3) Nejsou mi jasné ani důvody, proč by to ČHS měl dělat.

Přeskočím možnost, že by členové VV brali od provozovatelů místních hospod, pensionů a půjčoven ferratových setů "desátky", tomu nevěřím, ale možná jsem naivní.

Co se ale změnilo, když ve všech stávajících kauzách okolo ferrat bylo stanovisko ČHS odmítavé? Fakt, že v konečné fázi měla nějaká stanoviska ČHS nulovou váhu a ferraty se prostě postavily, přece nemůže sám o sobě stačit k tomu, aby se VV ČHS otočil o 180 stupňů! A to i proti svým vlastním lidem!

Naznačená možnost snahy VV o zvýšení členské základny je naprosto mylná! Ferraty jsou přece pro širokou masu lidí, kteří si jen chtějí užít malinko adrenalinu, ale určitě se proto nebudou nikde organizovat. Tudy cesta k penězům od státu nevede.

Ať si ferraty vymýšlejí, prosazují, budují a hlavně pak udržují a za vše nesou právní zodpovědnost soukromé subjekty nebo konkrétní jedinci a ČHS ať se od toho drží dál.

Přirozená pozice ČHS v této věci je na druhé straně barikády a je jeho svatou povinností držet prapor boje za neprznění skal železem a ničení okolní přírody nadměrnou návštěvností ve jménu vytvoření vyššího zisku pro zainteresované podnikatelské subjekty.

zdenek strnad, 25.2.2016.

ovšem na druhou stranu je nutno dodat, že elitářské pojetí horolezectví jako něco mnohem lepšího a kvalitnějšího než turistika je cosi nezdravého. zdravější mi připadá "alpské" pojetí, kdy každý kdo opustí chodník schůdný pro štoklšůhtůtisty je Bergsteiger - a s tím souvisí ohromná vyjednávací síla horských spolků.

samozřejmě argument o odlišném historickém vývoji a odlišném rozsahu divočiny uznávám a osobně jsem zuřivým a vášnivým odpůrcem kletrštajgů (tam kde historicky nepatří)

(ehm, ten odlišný vývoj, to je dobře nebo špatně?)

Lukas B., 26.2.2016.

Nevěřím vlastním očím, to jsou mi věci :-) - ale v každém případě díky za informaci. Pro státní ochranu přírody začínají být ferraty aktuálním a poměrně významným tématem a každý poznatek při hledání vzájemného vztahu bude cenný. V případě fúze horolezectví a "ferratování" pochopitelně včetně nutné revize vztahu OP a horolezců. Tuhle poznámku přitom, prosím, čtěte neutrálně. Rozhodnutí je výhradně věcí členů ČHS a přijetí ferratistů pod křídla svazu přitom nemusí (ale samozřejmě může) zkomplikovat pozici lezců v konkrétních chráněných územích.

J.Hušek st., 26.2.2016.

Ahoj Jirko!
Možná by bylo dobré napsat tento názor i na ČHS nějak není brán moc potaz samozřejmě proč všichni předsedové ČR jednohlasně ( CVK má 18 předsedů OVK ČR) nesouhlasí a nebudeme souhlasit přijetí budovatelů ferát do ČHS je důvodů více což jsme popsali našem stanovisku.

Jeník Pleticha, 27.2.2016.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.